Skip to article

Maratonul Autismului

Maratonul Autismului
Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA ii invita pe toti pasionatii sportului in aer liber, copii, tineri si adulti, sa vina sambata 3 septembrie de la orele 10 in Parcul Izvor sa alerge pentru si alaturi de persoanele cu autism.

"Maratonul Autismului" este primul eveniment organizat in cadrul campaniei nationale "Omul din spatele autismului".

Campania se desfasoara in perioada august-decembrie 2011 si are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburarile din Spectrul Autist, in cazul adolescentilor si adultilor, dar si strangerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea, un centru rezidential si de lucru dedicat adolescentilor si adultilor cu autism.

Organizatorii doresc sa atraga atentia opiniei publice asupra problemelor cu care se confrunta tinerii si adultii cu autism, sa traga astfel un semnal de alarma la complicatiile si greutatile intampinate de autisti, viata lor fiind un maraton continuu, o cursa lunga cu obstacole, la care societatea civila nu poate fi indiferenta.

Totodata, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA doresc sa incurajeze responsabilitatea sociala individuala, oferind-le pasionatilor de alergare oportunitatea de a fi alaturi de persoanele cu autism, de a fi sensibili la problemele acestora si de a le purta mesajul mai departe.

Organizatorii propun participantilor 2 trasee: unul pentru copii (cu varsta pana in 14 ani) de 1 km si unul pentru adulti, de 3 km (fara limita de varsta).

Startul se va da la ora 10:00 pentru copii si la ora 11 pentru adulti, iar concurentii se pot inscrie in ziua evenimentului la standurile amenajate in Parcul Izvor, incepand cu ora 8:30. Premiile la maraton sunt asigurate de sponsorii evenimentului.

in parc va amplasata o urna speciala pentru donatii, suma stransa fiind folosita la construirea Case Familiale in Soveja, judetul Vrancea dedicata adolescentilor si adultilor cu autism. Suma stransa in aceasta urna va fi comunicata ulterior pe siteul ANCAAR.

Maratonul AutismuluiCei interesati de participare se pot inscrie la eveniment si pe pagina de Facebook - http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=235591873151176

Despre campanie
Prin aceasta campanie Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania si Houston NPA doresc sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.

Mesajele principale pe care organizatorii doresc sa le trasmita prin intermediul campaniei sunt:

CUNOASTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI » Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni si aptitudini.

Trebuie sa le observam capacitatile, nu deficientele ca sa aiba un viitor. In cadrul campaniei se vor prezenta tineri si adulti cu TSA cu capacitati si firi deosebite.

AUTISMUL NU DISPARE CAND COPILUL CRESTE » Cele mai multe actiuni de constientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenta si manifestarea acestei tulburari la copii.

Realitatea este ca autismul nu se vindeca niciodata, iar problemele sociale si comportamentale cu care se confrunta persoanele trecute de 18 ani sunt si mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, in Romania, persoana cu autism este incadrata la majorat la "afectiuni psihice" sau "boli mentale". Asadar, adultii cu autism nu exista pentru statul roman.

PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI » Tinerii si adultii cu autism au dreptul la educatie speciala si la integrare pe piata muncii, intr-un mediu profesionist, in care sa se tina cont de nevoile specifice acestei tulburari. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate si la o locuinta. Nu exista in Romania in acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, desi incidenta tulburarii a crescut de 1 la 38, in urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.

AUTIST TE NASTI, NU DEVII » Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.

AUTISMUL NU ESTE O BOALa PSIHICA SI NICI O BOALA CONTAGIOASA » Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologica, o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.

PERSOANELE CU AUTISM AU NEVOIE DE SPRIJINUL SOCIETAtII CIVILE, AL AUTORITATILOR, AL COMPANIILOR » Organizatorii vor demara si o campanie de strangere de fonduri pentru construirea Casei Familiale in jud Vrancea: donatii SMS (numar unic care va fi comunicat ulterior prin intermediul mass media), 20% impozit pe profit (pentru companii), formular 2% (persoane fizice), donatii individuale, sponsorizari.

Acum aveti oportunitatea de a participa activ la construirea Centrului Rezidential pentru Tineri si Adulti cu Autism din localitatea Soveja - jud Vrancea. Cunoasteti Oamenii din spatele autismului si oferiti-le o sansa pentru un viitor mai bun.

Donatii se pot face in contul ANCAAR: Cod fiscal 13342650.
IBAN CONT LEI:RO16RNCB0072049714260001 BCR sucursala sector 1
IBAN CONT EURO: RO86RNCB0072049714260002 BCR sucursala sector 1

Detalii despre campania "Omul din spatele autismului" si pe http://autismancaar.ro/campanie.

Articole recomandate

Detalii la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi carne de pui. Trucul care te ajuta sa o alegi pe cea mai proaspata Detalii la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi carne de pui. Trucul care te ajuta sa o alegi pe cea mai proaspata
Carnea de pui se poate altera foarte usor, de aceea trebuie sa fii foarte atent atunci cand cumperi acest produs din supermarket sau de la piata. Exista cateva detalii pe care trebuie sa le urmaresti inainte de a achizitiona acest aliment din magazine. Daca vei tine cont de aceste sfaturi, cu
5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum! 5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum!
In urma cu cateva decenii, persoanele cu dintii aflati in pozitii nefiresti nu aveau suficiente solutii la indemana pentru rezolvarea acestei probleme. Pe de o parte, solutiile tehnice erau reduse, iar purtarea unui aparat dentar costa foarte mult, necesita o perioada indelungata pentru a aduce
Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale
Aftele bucale sunt mici ulcerații, care se formează doar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea orală și provoacă discomfort în timp ce mâncăm sau vorbim. Acestea sunt de cele mai multe ori superficiale și trec de la sine, însă
Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna
Dupa sarbatorile de sfarsit de an, corpul nostru are nevoie sa-si revina dupa excesele alimentare si sa-si recapete vitalitatea. Kilograme in plus, digestie dificila, lipsa poftei de mancare, balonare, dureri de cap. Sunt doar cateva exemple de simptome care te pot determina sa-ti revizuiesti dieta
Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului
La doua luni dupa aparitia variantei Omicron, specialistii din Cipru au venit cu o noua veste proasta! Au depistat inca o tulpina noua a coronavirusului, care ar prezenta caracteristici de la ambele variante Omicron si Delta, aceasta fiind denumita de experit Deltacron.  Potrivit profesorului