Skip to article

Marketingul produselor alimentare destinate copiilor

Obezitatea, ca si problemele grave de sanatate asociate acesteia, reprezinta efectele negative ale stilului de viata propriu societatilor avansate. Din nefericire, acesta a devenit caracteristic si copiilor, in ultimii ani.

Comisia Europeana a adus in discutie in Platforma pentru Dieta, Activitate Fizica si Sanatate, pe care a realizat-o, problema lipsei activitatilor fizice, a sportului, in viata europenilor, in general: "cetatenii Uniunii Europene fac prea putina miscare si consuma prea mult: prea multa energie, prea multe calorii, prea multa grasime, zahar si sare. Principala consecinta este o sustinuta si acuta crestere a ratei supraponderalitatii si obezitatii pe intregul continent. Aceasta crestere este severa in special in cazul copiilor si adolescentilor. "

Prin Codul etic pentru marketingul produselor alimentare destinate copiilor ne obligam sa actionam ferm in directia respectarii unor norme etice generale de marketing al alimentelor consumate de cei mici. Aceste norme trebuie adoptate, voluntar si la nivel national, de catre toti cei care sunt implicati in procesul de promovare a produselor destinate copiilor.

Definitii

Produs reprezinta un bun, un serviciu si/sau o facilitate care este destinata sau care intereseaza, in principal, copiii.

Marketingul produselor alimentare destinate copiilor

Publicitate sau marketing destinat copiilor reprezinta comunicarea targetata pe copii, prin intermediul temei, imaginilor si limbajul folosit.

Copil inseamna orice baiat sau fata, in perioada de la nastere, pana la varsta de 12 ani.

Suport media reprezinta canalul, mijlocul, mediul fizic prin intermediul caruia mesajul sau informatia parcurge distanta de la sursa la destinatar. Suportul media include, dar nu se limiteaza la televiziune, radio, internet, presa scrisa, cinema, publicitate stradala, promotii directe sau orice modalitati de diseminare a informatiei.

Brand este numele si/sau simbolul a carui intentie este aceea de a se identifica perfect cu produsul sau serviciul unei companii.

Zahar adaugat se refera la zaharul obtinut, prin rafinare, din sfecla de zahar sau trestia de zahar. Se mai refera la indulcitori tipici industriei alimentare, cum ar fi siropul de porumb cu concentratie mare de fructoza, care sunt folositi la indulcirea alimentelor si bauturilor prin adaugare in componenta acestora.

Sare se refera la clorura de sodiu.

Permission marketing se refera la o tehnica de marketing care confera operatorului informatii - cheie referitoare la profilul unui consumator, in functie de alegerile facute de acesta.


Principii etice pentru marketingul produselor alimentare si al bauturilor ne-alcoolice pentru copii

La ora actuala, alimentatia zilnica a copiilor se axeaza preponderent pe un regim alimentar cu un exces de calorii, grasimi saturate, grasimi hidrogenate, zahar si sare. De asemenea, copiii consuma prea putine fructe, legume, cereale si vitamine. Prin urmare, ne confruntam cu rate ridicate ale obezitatii, avand complicatiile specifice, si ale bolilor in general.

Alegerile nutritionale, pe care parintii si copiii le fac, depind de numerosi factori. Studiile arata ca unul dintre cei mai importanti este marketingul directionat copiilor. Aceste studii releva faptul ca marketingul atrage atentia copiilor, le influenteaza alegerile si ii incurajeaza sa-si influenteze, la randul lor, parintii, pentru a le cumpara anumite produse.

Cele mai multe regulamente de conduita interna, adoptate voluntar de catre producatori si de cei care sunt implicati in promovare, se concentreaza pe alegerea unor tehnici etice. In egala masura, trebuie sa promovam doar acele alimente si bauturi care prin calitatile lor sunt sanatoase pentru copii.

In acest scop, ghidul adopta urmatorul Criteriu Nutritional Minimal.

Criteriul Nutritional Minimal

BauturiMarketingul produselor alimentare destinate copiilorCu valoare nutritiva

- Apa, apa minerala si sifonul, care nu au zahar adaugat
- Bauturi cu cel putin 50% suc natural de fructe sau legume, care nu au zahar adaugat
- Lapte degregresat sau partial degresat, lapte de soia sau de orez, care pot fi cu arome, care nu au zahar adaugat

Cu valoare nutritiva scazuta

- Bauturi racoritoare si ceaiuri indulcite
- Bauturi ce contin mai putin de 50% suc natural de fructe sau legume, care au zahar adaugat
- Bauturi al caror continut de cofeina este mai mare decat o cantitate neglijabila

Alimente

grasimi - sa nu reprezinte peste 35% din totalul de calorii

grasimi saturate si grasimi hidogenate - sa nu reprezinte peste 10% din totalul de calorii

zahar adaugat - sa nu reprezinte mai mult de 35% din gramaj

sare - sub 230 mg/portie la alimente de tip snack, sub 480 mg/portie la alimente de tipul cerealelor, supelor, pastelor faionoase si carnurilor, sub 600 mg/portie la alimente de tipul pizza, sandwich-uri si feluri principale, sub 770 mg/meniu complet.

Principii Etice

- Nu vom promova produse alimentare si ne-alcoolice sau branduri copiilor prescolari (cu varste mai mici de 7 ani).

- Vom efectua activitati de marketing destinate copiilor doar pentru acele produse alimentare si bauturi care indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal, definit in acest cod etic.

- Nu vom promova companii si/sau branduri ale caror produse alimentare sau bauturi ne-alcoolice, in proportie de peste 50%, nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal pe niciun suport media adresat special copiilor, sau o companie a carei audienta preconizata este formata din copii sub 12 ani, in proportie de peste 50%.

- Recunoastem rolul principal pe care parintii il au in deciziile luate de catre copii, fapt pentru care in practicile de marketing nu vom submina autoritatea acestora. Nu vom incuraja sau influenta copiii pentru a-si impune dorintele si preferintele in cumpararea produselor alimentare sau a bauturilor ne-alcoolice.

Marketingul produselor alimentare destinate copiilor


- Pentru suporturile media: televiziune, radio, cinema nu vom face publicitate si/sau promotii acelor produse care nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal in emisiunile, programele sau grilele de programe special concepute pentru copii sau a caror audienta preconizata este, in proportie de peste 50%, alcatuita din copii sub 12 ani.

- Nu vom face reclama produselor care nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal in presa scrisa adresata special copiilor sau acelor parti din presa destinata copiilor.

- Nu vom sponsoriza niciun tip de suporturi media care promoveaza in programele, emisiunile sau materialele destinate copiilor sau a caror audienta preconizata este compusa, in proportie de peste 50% din copii, produse care nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal.

- Nu vom plasa reclame si/sau promotii ale unor produse care nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal, pe pagini de internet sau blog-uri destinate copiilor sau ai caror utlizatori sunt, in proportie de peste 50%, copii sub 12 ani.

- Nu vom face publicitate prin imprimarea unor branduri, logo-uri, nume, imagini ale unor personaje sau personalitati consacrate, reale sau fictive care reprezinta companii ale caror produse, in proportie de peste 50%, nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal.

- Nu vor fi folosite personaje reale si fictive si\\\\\\\\sau celebritati din televiziune, filme, desene animate, jocuri video, sport, muzica, istorie etc, pentru a face reclama, decat pentru produse care indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal.

- Nu vom incorpora nume sau simboluri de produse care nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal sau de branduri ale caror produse, in proportie de peste 50%, nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal, in carti, jucarii si jocuri (inclusiv jocuri electronice, video, pe calculator si pe internet) destinate copiilor sub 12 ani.

- Doar brand-uri de produse care indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal vor putea fi folosite ca sponsori ai unor evenimente sportive, culturale sau scolare pentru copiii sub 12 ani.

- Nu se vor promova produse alimentare care contin si o componenta distractiva sau de joc, care nu indeplinesc Criteriul Nutritional Minimal.


Magor Csibi,
vicepresedinte al Comisiei de Mediu a Parlamentului European

Dan Vlaicu,
presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor

Articole recomandate

8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .
Cel mai eficient remediu pentru raceala. Cum scapi rapid de nasul infundat si tuse! Cel mai eficient remediu pentru raceala. Cum scapi rapid de nasul infundat si tuse!
Este sezonul virozelor si foarte multe persoane se confrunat cu raceala sau gripa. De multe ori, medicamentele pentru aceste afectiuni nu isi fac foarte repede efectul. Poti insa sa ameliorezi simptomele virozelor si cu ajutorul unei simple legume: ceapa. Ceapa are proprietati miraculoase pentru

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!

Ele.ro iti recomanda