Cauzele matretii
In ciuda parerii comune cum ca matreata s-ar datora unei igiene defectuoase si lipsei samponarii, ea apare de obicei din cauza unei ciuperci. Aceasta ciuperca exista in mod normal pe scalpul nostru, fara sa ne deranjeze cu ceva, dar in conditii de stres, modificari hormonale, oboseala sau sistem imunitar slabit, ea poate sa devina hiperactiva. Ea se amesteca apoi cu uleiul secretat in mod natural de foliculul de par, ducand la o iritatie care ucide celulele pielii, si le transforma in fulgisori care ne cad pe umeri.

Scapa de matreata cu ajutorul samponului!
Ingredentele cheie ale unui sampon anti-matreata pot fi: sulfitul de seleniu, zincul, gudonul, acidul salicilic. Se pare ca aceste ingrediente incetinesc cresterea ciupercii si dezvoltarea matretii. Cu atatea optiuni de sampoane anti-matreata prezente pe piata, ai de unde incerca pentru a vedea care ti se potriveste mai bine. Sau, poti consulta dermatologul, care iti poate prescrie tratamente mai puternice, pe baza de hidrocortizon sau antifungice.
Remedii la domiciliu
Exista multe cai naturale pentru a scapa de matreata. Pentru a exfolia matreata fara sa-ti deshidratezi pielea, pune 2 plicuri de ceai verde in apa fierbinte, timp de 20 de minute, raceste, taie pliculetele, si maseaza ceaiul verde pe scalp.
Alta solutie: amesteca 1/4 cana de otet de mere cu 1/4 cana de apa, pune solutia intr-o sticla cu pulverizator si stropeste-ti parul . Infasoara-ti apoi parul intr-un prosop, timp de 30 de minute, clateste cu multa apa si spune adio matretii!
Previne aparitia matretii!
Pentru a reduce riscul de a face matreata, incearca sa nu te mai stresezi atat. Stresul si anxietatea pot declansa aparitia matretii sau intensificarea ei. In plus, foloseste cat mai putine produse de styling, cum ar fi gelurile, ceara si fixativele, care pot sa aiba efect de inmagazinare a uleiului in par.