Skip to article

Medicamentele pentru osteoporoza maresc riscul de fracturi

Medicamentele pentru osteoporoza maresc riscul de fracturi
Pacientele care iau medicamente pentru osteoporoza au risc crescut de fracturi de coapse, spun studiile.

Asadar, pe de o parte, aceste medicamente scad cu 24% riscurile de fracturi "tipice", cum sunt cele de sold, incheieturi si coloana, dar dubleaza riscul de fracturi "ciudate", cum sunt cele de coapse, avertizeaza cercetatorii.

Femeile care iau medicamente cu bifosfonati timp de 5 ani - perioada recomandata pentru imbunatatirea duritatii oaselor - reprezinta principala categorie care se supune acestor riscuri.

Cercetatorii specifica in Journal of American Medical Association ca femeile nu ar trebui sa intrerupa tratamentul cu bifosfonati, deoarece beneficiile acestor medicamente depasesc riscul efectelor secundare.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Spitalul St Michael`s, Toronto, au examinat 205 000 cazuri de femei tratate cu un medicament pe baza de bifosfonati, inclusiv 716 care au suferit fracturi de coapsa.

Acest tip de fractura "atipica" nu este in mod normal provocat de osteoporoza .
Ei au descoperit ca riscul de spitalizare pentru aceasta fractura a fost de 2,7 ori mai mare la femeile care au luat medicamente timp de cinci ani sau mai mult in comparatie cu utilizarea pe termen scurt.

O analiza pe aproape 10.000 de femei cu fracturi de sold - care sunt, de obicei provocate de subtierea oaselor - a gasit ca tratamentul prelungit a condus la o reducere cu 24 la suta a riscului.

Conducatorul studiului, dr. Laura Park-Wyllie, a declarat ca rezultatele nu ar trebui sa descurajeze medicii sau pacientii sa utilizeze aceste medicamente.

"Studiul nostru confirma beneficiile cunoscute ale terapiilor cu bifosfonati pentru fracturile osteoporotice tipice, iar dovezile sugereaza ca acestea sunt foarte putin utilizate in cazul persoanelor cu risc ridicat de fracturi", a spus ea.

Acest medicamente sunt prescrise pentru mii de femei pentru utilizare pe termen lung in fiecare an. Ele previn subtierea oaselor prin intreruperea ciclului de distrugere a celulelor normale ale oaselor.

Cauza exacta a fracturilor "atipice" este neclara, dar se suspecteaza ca o acumulare de celule "vechi", care face oasele mai dense, poate determina vulnerabilitate in anumite parti ale corpului.

Studii anterioare au legat bifosfonatii de cazuri rare de deteriorari ale maxilarului, care au dus la infectii pe termen lung si probleme de vindecare. Insa specialistii ne amintesc ca aceste cazuri sunt rare, iar beneficiile lor sunt multe.


Autor: Nauge

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,