Skip to article

Medicamentele pentru osteoporoza maresc riscul de fracturi

Medicamentele pentru osteoporoza maresc riscul de fracturi
Pacientele care iau medicamente pentru osteoporoza au risc crescut de fracturi de coapse, spun studiile.

Asadar, pe de o parte, aceste medicamente scad cu 24% riscurile de fracturi "tipice", cum sunt cele de sold, incheieturi si coloana, dar dubleaza riscul de fracturi "ciudate", cum sunt cele de coapse, avertizeaza cercetatorii.

Femeile care iau medicamente cu bifosfonati timp de 5 ani - perioada recomandata pentru imbunatatirea duritatii oaselor - reprezinta principala categorie care se supune acestor riscuri.

Cercetatorii specifica in Journal of American Medical Association ca femeile nu ar trebui sa intrerupa tratamentul cu bifosfonati, deoarece beneficiile acestor medicamente depasesc riscul efectelor secundare.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Spitalul St Michael`s, Toronto, au examinat 205 000 cazuri de femei tratate cu un medicament pe baza de bifosfonati, inclusiv 716 care au suferit fracturi de coapsa.

Acest tip de fractura "atipica" nu este in mod normal provocat de osteoporoza .
Ei au descoperit ca riscul de spitalizare pentru aceasta fractura a fost de 2,7 ori mai mare la femeile care au luat medicamente timp de cinci ani sau mai mult in comparatie cu utilizarea pe termen scurt.

O analiza pe aproape 10.000 de femei cu fracturi de sold - care sunt, de obicei provocate de subtierea oaselor - a gasit ca tratamentul prelungit a condus la o reducere cu 24 la suta a riscului.

Conducatorul studiului, dr. Laura Park-Wyllie, a declarat ca rezultatele nu ar trebui sa descurajeze medicii sau pacientii sa utilizeze aceste medicamente.

"Studiul nostru confirma beneficiile cunoscute ale terapiilor cu bifosfonati pentru fracturile osteoporotice tipice, iar dovezile sugereaza ca acestea sunt foarte putin utilizate in cazul persoanelor cu risc ridicat de fracturi", a spus ea.

Acest medicamente sunt prescrise pentru mii de femei pentru utilizare pe termen lung in fiecare an. Ele previn subtierea oaselor prin intreruperea ciclului de distrugere a celulelor normale ale oaselor.

Cauza exacta a fracturilor "atipice" este neclara, dar se suspecteaza ca o acumulare de celule "vechi", care face oasele mai dense, poate determina vulnerabilitate in anumite parti ale corpului.

Studii anterioare au legat bifosfonatii de cazuri rare de deteriorari ale maxilarului, care au dus la infectii pe termen lung si probleme de vindecare. Insa specialistii ne amintesc ca aceste cazuri sunt rare, iar beneficiile lor sunt multe.


Autor: Nauge

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu