Skip to article

Medicamentele pentru osteoporoza maresc riscul de fracturi

Medicamentele pentru osteoporoza maresc riscul de fracturi
Pacientele care iau medicamente pentru osteoporoza au risc crescut de fracturi de coapse, spun studiile.

Asadar, pe de o parte, aceste medicamente scad cu 24% riscurile de fracturi "tipice", cum sunt cele de sold, incheieturi si coloana, dar dubleaza riscul de fracturi "ciudate", cum sunt cele de coapse, avertizeaza cercetatorii.

Femeile care iau medicamente cu bifosfonati timp de 5 ani - perioada recomandata pentru imbunatatirea duritatii oaselor - reprezinta principala categorie care se supune acestor riscuri.

Cercetatorii specifica in Journal of American Medical Association ca femeile nu ar trebui sa intrerupa tratamentul cu bifosfonati, deoarece beneficiile acestor medicamente depasesc riscul efectelor secundare.

In cadrul studiului, cercetatorii de la Spitalul St Michael`s, Toronto, au examinat 205 000 cazuri de femei tratate cu un medicament pe baza de bifosfonati, inclusiv 716 care au suferit fracturi de coapsa.

Acest tip de fractura "atipica" nu este in mod normal provocat de osteoporoza .
Ei au descoperit ca riscul de spitalizare pentru aceasta fractura a fost de 2,7 ori mai mare la femeile care au luat medicamente timp de cinci ani sau mai mult in comparatie cu utilizarea pe termen scurt.

O analiza pe aproape 10.000 de femei cu fracturi de sold - care sunt, de obicei provocate de subtierea oaselor - a gasit ca tratamentul prelungit a condus la o reducere cu 24 la suta a riscului.

Conducatorul studiului, dr. Laura Park-Wyllie, a declarat ca rezultatele nu ar trebui sa descurajeze medicii sau pacientii sa utilizeze aceste medicamente.

"Studiul nostru confirma beneficiile cunoscute ale terapiilor cu bifosfonati pentru fracturile osteoporotice tipice, iar dovezile sugereaza ca acestea sunt foarte putin utilizate in cazul persoanelor cu risc ridicat de fracturi", a spus ea.

Acest medicamente sunt prescrise pentru mii de femei pentru utilizare pe termen lung in fiecare an. Ele previn subtierea oaselor prin intreruperea ciclului de distrugere a celulelor normale ale oaselor.

Cauza exacta a fracturilor "atipice" este neclara, dar se suspecteaza ca o acumulare de celule "vechi", care face oasele mai dense, poate determina vulnerabilitate in anumite parti ale corpului.

Studii anterioare au legat bifosfonatii de cazuri rare de deteriorari ale maxilarului, care au dus la infectii pe termen lung si probleme de vindecare. Insa specialistii ne amintesc ca aceste cazuri sunt rare, iar beneficiile lor sunt multe.


Autor: Nauge

Articole recomandate

Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari
VIDEO Infectia cu coronavirus 3D VIDEO Infectia cu coronavirus 3D
Medicii americani au reusit sa surprinda in imagini 3D plamanii unui barbat in varsta de 50 de ani, care prezenta infectie cu coronavirus. Videoclipul VR al cavitatii sale toracice arata cum se raspandeste in ambii plamani infectia cu coronavirus (culoarea galbena). Cu doar cateva zile inainte de
Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus
Cea mai buna modalitate de a te proteja de coronavirus, pe langa respectarea masurilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este sa ai grija de sanatatea ta generala, astfel incat sistemul tau imunitar sa fie in cele mai bune conditii. COVID-19 afecteaza in principal plamanii si
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse