Skip to article

Medici de care orice femeie are nevoie

Medici de care orice femeie are nevoie
Pentru o sanatate de fier, orice femeie trebuie sa stie la ce medic sa se duca atunci cand intampina probleme sau pentru un control de rutina.

Medicul primar, ginecolog, dermatolog sau stomatolog sunt cei mai importanti medici la care trebuie sa mergi cel putin odata pe an.


Medicul primar

Medicul primar este un medic generalist care trateaza afectiunile medicale comune, precum gripele, racelile sau infectiile.

Ajuta la diagnosticarea poblemelor de sanatate si trimite pacientii catre medici specialisti. Medicul primar este primul medic la care mergem atunci cand avem o problema de sanatate.

Medicul primar ofera si tratamente si recomanda anumite analize medicale si vaccinuri. De asemenea, medicul primar interpreteaza radiografiile, testele de sange sau de urina. Ajuta si la tratarea afectiunilor cronice, precum diabet sau hipertensiune.

Acest medic este specializat si in medicina preventiva. Ofera pacientilor sfaturi utile despre stilul de viata, dieta, fumat sau alcool.

Medicul internist

Medicul internist este tot un tip de medic primar, care este specializat in tratarea afectiunilor adultilor. Trateaza afectiuni cronice precum hipertensiunea sau diabetul. Internistul este un medic care trateaza de obicei afectiunile care tin de organele din interiorul corpului.

Medicul ginecolog

Medicul ginecolog este medicul specializat in prevenirea si tratarea afectiunilor sistemului reproducator feminin. Medicii recomanda ca primul control la medicul ginecolog sa aiba loc la varsta de 13 - 15 ani si apoi anual sau de cate ori este nevoie. Acest medic recomanda si diverse teste de sange, le interpreteaza si realizeaza si anumite operatii.

Medicul obstetrician

Medicul obstetrician este specializat in ingrijirea si tratarea femeilor insarcinate si a fatului in timpul sarcinii, travaliului si nasterii. Majoritatea medicilor obstetricieni sunt si ginecologi. Acest medic te va ghida pe parcursul intregului proces al sarcinii si al nasterii si va trata complicatiile.

Medicul dermatolog

Medicul dermatolog este specializat in tratarea problemelor si bolilor de piele, dar si a problemelor legate de par si unghii. Dermatologul le poate ajuta pe femei sa trateze afectiuni precum acneea, eczemele sau rozaceea si ajuta la prevenira si tratarea imbatranirii pielii.

De asemenea, medicul dermatolog realizeaza anual si teste si controale care sa identifice alunitele si semnele timpurii ale melanomului, cea ma grava forma de cancer de piele.

Medicul oftalmolog

Medicul oftalmolog este specializat in tratarea afectiunilor ochilor. Daca ai probleme serioase de vedere, oftalmologul este medicul care te va ajuta sa tratezi aceasta afectiune. Oftalmologul este si medicul la care trebuie sa mergi pentru controale regulate la ochi si cel care iti va prescrie ochelarii.

Medicul stomatolog

Medicul stomatolog are grija de sanatatea danturii si a gingiilor si realizeazaa diverse operatiuni. Stomatologul iti va oferi si sfaturi despre ingrijirea si intretinerea danturii. Pentru o dantura sanatoasa si frumoasa este indicat sa mergi la stomatolog cel putin odata la sase luni, pentru un control si o curatare profesionala.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie
Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin
Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator
Aerul rece și uscat pe care îl respirăm toamna și iarna nu rămâne fără urmări asupra sănătății noastre. Temperaturile scăzute pot declanșa afecțiuni medicale la nivelul aparatului respirator, iritând gâtul
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti. Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt
Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea
Medicul spaniol Elmer Huerta a explicat pentru BBC ce tipuri de leziuni pot aparea pe piele cauzate de infectia cu noul coronavirus.  Dr. Huerta a facut referire la un studiu publicat în British Journal of Dermatology de cercetători spanioli, în care descriu leziunile cutanate