Skip to article

Medicii specialisti pe cale de disparitie

Medicii specialisti nu au primit banii de la CNAS inca din luna mai si, in aceste conditii, nu isi vor mai putea continua activitatea.

CNAS intarzie in mod nejustificat platile catre ambulatoriul de specialitate. Activitatea medicilor din ambulatoriul de specialitate ar putea fi singurul mecanism de scadere a unor cheltuieli din sistem, ducand la eliminarea internarilor nejustificate care incarca inutil unitatile spitalicesti si produc cheltuieli mult mai mari atat direct cat si indirect prin cresterea costurilor sociale.

Medicii specialisti, numiti de CNAS "furnizori de servicii medicale", sunt persoane care s-au pregatit ani de zile pentru a putea trata populatia asigurata. Acum acesti medici asteapta ca institutia care incaseaza banii asiguratului sa ii plateasca pentru munca depusa in urma cu 2 luni.

Contractul semnat cu CNAS, in baza caruia trebuie sa fie platiti, este, desigur, formulat ambiguu, pentru a nu exista modalitatea legala de a trage la raspundere partenerul contractual referitor la obligatiile contractuale.

CNAS nu recunoaste ca reducerea cheltuielilor din spitale se realizeaza in primul rand prin sustinerea retelei de ambulatorii de specialitate, care rezolva toate cazurile ce pot fi tratate ambulator si supravegheaza acele cazuri ce au fost spitalizate perioade mai scurte.

"In cei doi ani de cand a fost implementat programul SIUI - instrumentul prin care se contabilizeaza serviciile medicale prestate si valoarea de plata catre medici - s-a demonstrat ca acesta are multiple erori si mai ales intampina o mare rezistenta din partea caselor judetene de asigurari de sanatate, intretinerea si actualizarea lui sunt realizate in mod necorespunzator, iar baza de date este demult depasita. Aceste probleme duc la distrugerea ambulatoriului de specialitate cand ar fi normal ca acesta sa se diversifice si astfel sa contribuie la scaderea costurilor si eficientizarea gestionarii fondurilor. " declara Cristian Hotoboc, Presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Ambulatoriul de specialitate este intr-un real pericol de disparitie, aparent in urma unei actiune concertate a CNAS si a autoritatilor locale. Simultan, constatam intarzierea nejustificata a decontarilor din partea Casei de Asigurari - ultimii bani primiti au fost pe luna mai - si respectiv cresterea de 50 de ori a redeventelor cerute de PMB pentru spatiile pe care le detin cabinetele medicale. Probabil se doreste ramanerea pe piata numai a lanturilor mari de servicii medicale, care au o "capacitate" mai mare de negociere si sunt mai usor de influentat prin plafoanele de la casa. Nu intereseaza pe nimeni ca serviciile oferite nu sunt de calitate mai buna si nici ca pacientii, precum si bugetul casei, vor trebui sa scoata mai multi bani pentru aceleasi servicii "precizeaza Dr. Cosmin Alexandrescu, Vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Blocarea activitatii medicilor din ambulatoriul de specialitate de catre CNAS determina limitarea accesului pacientului la sistemul de sanatate si are consecinte deosebit de grave.

Ambulatoriul de specialitate este o veriga foarte importanta, fara de care sistemul nu poate functiona. Vor avea de suferit pacientii cu boli grave care nu mai pot beneficia de precizarea diagnosticelor si de prescrierea terapiilor in timp util. Vor fi asaltate spitalele, vor creste costurile actului medical si va fi pusa in pericol viata si sanatatea pacientilor. Cine va avea de castigat?

Guvernul trebuie sa intervina imediat si sa sprijine activitatea medicilor din ambulatoriu prin monitorizarea atenta a activitatii CNAS!" mentioneaza Vasile Barbu, Secretar General Alianta pentru Sanatate din Romania si Presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor.

"SIUI-ul nu functioneaza nici in momentul actual, desi au trecut 2 luni de la aprobarea normelor. Exemplul cel mai concret sunt serviciile, in special cele psihologice care apar cu tarife si nu cu puncte, asa cum sunt in norme. Normele au reglementari care lasa loc la interpretari, motiv pentru care SIUI-ul nu stie cum sa puncteze.

Exemplul concret sunt bolile cronice care nu se afla pe anexa 9 sau 39A. Copiii mici cu varste 1-2 luni apar cu CNP inexistent. Acestea sunt doar cateva exemple de anomalii in functionarea sistemului informatic actual care conduc la degradarea continua a sistemului de sanatate" subliniaza Dr. Alina Mindroiu, Vicepresedinte Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulatoriu, membru Alianta pentru Sanatate din Romania.

Articole recomandate

Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si