Skip to article

Migrenele si hormonii: o legatura intima

Migrenele si hormonii: o legatura intima
Exista o legatura intima intre hormonii sexuali si migrene. Astfel, anumite perioade din viata unei femei influenteaza favorabil sau defavorabil declansarea si intensitatea crizelor de migrena.

Migrena si ciclul menstrual

Influenta hormonala este clara. Prima constatare: in cazul a 10-20% dintre femeile care sufera de migrene, boala s-a manifestat pentru prima data la pubertate. Inainte de pubertate, boala afecteaza atat baietii cat si fetele, in mod egal. Insa dupa pubertate, incidenta la femei este de doua ori mai mare decat la barbati.

S-a constatat de asemenea ca migrena este o problema care insoteste ciclul menstrual in marea majoritate a cazurilor. Crizele menstruale apar cu 2 zile inaintea ciclului si tin pana la sfarsitul acestuia.

Migrena si pilula

Migrenele si hormonii: o legatura intima

In putine cazuri migrena debuteaza cand femeia incepe contraceptia orala . Pentru marea majoritate a femeilor care sufera de migrene menstruale, luarea unui contraceptiv oral intensifica migrena. Uneori, agravarea crizelor se produce chiar in saptamana de oprire a contraceptivului.

In schimb, in cazul a 30-40% dintre femeile care sufera migrene, pilula nu modifica in niciun fel crizele, si chiar le amelioreaza uneori.

Influenta exacta a compozitiei hormonale a pilulei este putin cunoscuta. Totusi, se pare ca pilulele cu concentratie mica de estrogen sunt benefice pentru femeile care sufera de migrene deoarece reduc riscul de accident vascular cerebral, aceasta deoarece migrena si pilula reprezinta factori de risc ai accidentului vascular cerebral.

Migrena si sarcina

In timpul sarcinii, mai ales in trimestrul al doilea si al treilea, migrena ar trebui sa se amelioreze. Ea poate chiar sa dispara la unele femei. Intr-un procentaj foarte mic sarcina nu schimba problema migrenei, chiar degradand situatia.

Migrena si menopauza

In general, crizele de migrena se atenueaza odata cu varsta. Insa, cel mai adesea, boala se intensifica inaintea si in momentul menopauzei , pentru ca apoi sa scada in intensitate si frecventa. In ceea ce priveste tratamentul hormonal substitutiv, efectele acestuia asupra migrenei sunt foarte variabile. Migrena nu reprezinta o contra-indicatie pentru acest tratament si nu exista riscul de accident vascular cerebral.

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari