Skip to article

Mituri despre lactoza

Mituri despre lactoza
Lactoza este uneori greu suportata de catre organism. Stii ce alimentatie trebuie sa ai atunci cand esti intoleranta la lactoza? Descifreaza miturile adevarate de cele false!

Intoleranta la latoza se datoreaza unei proteine din lapte - Fals

Lactoza este un zahar (nu o proteina) care se gaseste in lapte si derivate. Persoanele intolerante la lactoza nu produc destula (sau nu produc deloc) lactaza, o enzima digestiva indispensabila bunei asimilari si lactozei in intestinul subtire. Lactoza trece astfel direct in intestin, fara sa fie asimilata. Prezenta sa provoaca diferite tulburari gastro-intestinale.

A fi intolerant la lactoza inseamna a fi alergic la lapte - Fals

Desi pare logic, nu este adevarat: intoleranta la lapte nu trebuie sa fie confundata cu alergia la lapte. In primul caz, corpul nu produce lactaza, enzima indispensabila bunei asimilari a lactozei. Alergia la lapte se datoreaza prezentei unui element alergen (fiind de obicei vorba de o proteina din lapte). Alergia provoaca o reactie imunitara, mai grava decat o simpla intoleranta la lactoza.

Este imposibila autodiagnosticarea unei intolerante la lactoza - Adevarat

E simplu sa-ti dai seama daca esti intoleranta la lactoza. E de ajuns sa bei 2 pahare mari de lapte si sa observi aparitia simptomelor caracteristice ale intolerantei. De asemenea, poti elimina din alimentatie toate produsele cu continut de lactoza si vei observa cum tulburarile digestive dispar.

Celor care sufera de intoleranta la lactoza le sunt interzise produsele lactate - Fals

Pentru majoritatea oamenilor la care intoleranta este partiala, este posibila continuarea consumului unor produse lactate. Acesta este cazul iaurturilor de casa si branzeturilor tari. Pentru cei cu intoleranta severa, exista iaurturi fara lactoza. De asemenea, acestia pot inlocui produsele lactate cu echivalentele pe baza de soia sau lapte vegetal.

Lactoza este prezenta doar in produsele lactate - Fals

Desi surprinzator, lactoza este prezenta si in mezeluri, sucuri de fructe, produse de patiserie si cereale. Si unele medicamente contin lactoza. Asadar, o dieta lipsita total de lactoza este greu de tinut, mai ales ca lactoza nu este intotdeauna mentionata pe etichete.

Intoleranta la lactoza provoaca balonari - Adevarat

Balonarile sunt simptome frecvente ale intolerantei la lactoza. Mai poate aparea si diaree sau constipatie, crampe, dureri abdominale, varsaturi (adesea la copii). Aceste tulburari apar de obicei la 20 minute sau cateva ore dupa ingerarea unui aliment cu continut de lactoza. In functie de gradul de intoleranta si de cantitatea de lactoza absorbita de catre organism, ele pot dura chiar si mai multe zile.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există