Nu poti sa ramai insarcinata? Poate canapeaua e de vina! Sau covorul, sau sifonierul, sau orice obiect din casa care contine niste substante chimice cunoscute sub numele de PBDE.
Un studiu nou sustine ca acesti compusi folositi in mobila ca si ignifugi sunt asociati cu scaderea fertilitatii.
PBDE sau difenil-eteri polibromurati sunt poluanti care intervin in mecanismele hormonale si se acumuleaza in sange si tesuturi.
Intr-un studiu aparut in publicatia "Environmental Health Perspectives", cercetatorii au descoperit ca la fiecare crestere cu 10 procente a concentratiei de PBDE in sange, femeile sufera o scadere cu 30% a capacitatii de a ramane insarcinate in fiecare luna.
Acesti eteri au fost asociati cu probleme de reproducere si efecte hormonale la animale, insa acesta a fost primul studiu care a pus in evidenta efectele negative ale eterilor bromurati asupra organismului uman.
Cercetatorii au masurat nivelele de PBDE din probele de sange provenite de la 223 femei insarcinate, supravegheate pe o perioada mare de timp.
Ei au descoperit ca femeile care au in sange concentratia cea mai mare de PBDE au ramas insarcinate cel mai greu: in 12 luni (in conditiile in care studiul s-a oprit la 13 luni)! In plus, cele 107 femei care incercau sa ramana gravide aveau sansele reduse la jumatate de concentratia mare de PBDE din sangele lor.
Expertii spun ca majoritatea femeilor ramane insarcinata in primele 6 luni de incercari.
Dupa 12 luni de incercari fara rezultate, femeile sunt numite infertile, chiar daca ele incearca mai departe sa aiba un copil.
Dupa 12 luni de contact sexual neprotejat, aproximativ 85% dintre femeile mai tinere de 35 ani raman insarcinate, in timp ce doar jumatate din femeile trecute de aceasta varsta vor reusi sa-si vada visul cu ochii. Tratamentele pentru infertilitate nu incep decat dupa ce un cuplu incearca 12 luni sa aiba un copil, insa fara succes.
Vestea proasta e ca e greu de stiut care piese de mobilier contin eteri bromurati ignifugi. In general, obiectele care contin spuma poliuretanica, precum sunt scaunele si canapelele, contin cantitati mari de PBDE. Asadar, contaminarea este greu de evitat.
Se pare ca in general contaminarea cu PBDE se produce prin praf, aer si mancare. Asadar, se recomanda sa folosesti pentru curatarea casei mopuri umede si aspiratoare cu filtre HEPA, sa te speli frecvent pe maini si sa consumi mai rar carne, caci se pare ca aceste substante periculoase prefera sa-si faca cuib in tesuturile grase.
