Chiar si cele mai mici miscari pe care le facem spune ceva despre adevarata noastra personalitate. Cand vine insa vorba de sanatatea fizica, majoritatea dintre noi ne bazam pe semne si simptome pentru a verifica daca suferim de anumite afectiuni.
Chiar daca controlul medical regulat este esential in depistarea afectiunilor, exista anumite lucruri simple din viata noastra pe care le putem folosi pentru a detecta anumite probleme. Modul in care scriem ne poate spune multe despre sanatatea noastra si riscurile la care suntem supuse.
Analiza scrisului de mana pentru a identifica probleme de sanatate nu este o stiinta noua. Exista inca de pe vremea lui Aristotel. Grafologia este un termen folosit in procesul de identificare a dezechilibrelor din corp, minte si spirit.
Scrisul de mana este o indemanare care necesita implicarea sistemului nervos si sistemului musculoscheletal. Astfel, orice anomalie a acestor sisteme se va reflecta in modul in care ne folosim mainile.
Ceea ce scriem provine din constient, insa cum scriem provine din subconstient. Asadar, cu ajutorul scrisului de mana putem depista anumite probleme de sanatate.
Parkinson
Aproximativ 3 din 4 persoane care sufera de Parkinson se confrunta cu tremuratul mainilor, picioarelor si muschilor fetei. Este insa o mare diferenta intre tremuratul mainilor cauzat de Parkinson si tremuraturile cauzate de frig, raceala sau oboseala. Acestea din urma trec dupa o noapte de odihna, in timp ce tremuraturile cauzate de Parkinson sunt permanente.
Tremuraturile asociate cu boala Parkinson sunt cauzate de deficienta unor neurotransmitatori din creier. Pentru persoanele care sufera de Parkinson scrisul de mana este un lucru extrem de greu de realizat. Astfel, scrisul nu mai este sustinut de miscarile corpului si are un aspect tremurat.
Probleme cardiace si hipertensiune
Persoanele care sufera de afectiuni cardiace se confrunta adesea cu oboseala. Din aceasta cauza, indeplinirea sarcinilor zilnice presupune un efort sustinut. Bolile cardiace si hipertensiunea se reflecta si in modul in care scriem, din cauza variatiilor de tensiune.
Alzheimer
Multe persoane, printre care si medicii, au un scris indescifrabil, insa structura si mesajul transmis este coerent. Insa, in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, degradarea treptata a functiei creierului afecteaza atat scrisul de mana, cat si capacitatea de a comunica si a se exprima corect.
Cel mai adesea, scrisul de mana al acestor persoane este neregulat si dezorganizat, intins pe toata foaia de scris.
Schizofrenie
Persoanele care sufera de schizofrenie sunt adesea detasate de realitate, experimenteaza halucinatii si stari diferite, in acelasi timp. Complexitatea gandurilor lor se manifesta si la nivelul scrisului de mana. Persoanele care sufera de schizofrenie au un scris de mana indescifrabil, folosesc mai multe stiluri de scris si limbi chiar in aceeasi fraza.
Depresie
Starea noastra psihica se reflecta in toate lucrurile pe care le facem, inclusiv modul in care interactionam cu cei dragi sau modul in care scriem. Un scris de mana ascendent este un semn de optimism, in timp ce un scris descendent este un semn al depresiei si problemelor emotionale.
Autor: Mihaela Rotaru