Skip to article

Momente memorabile pentru sanatatea femeilor

Momente memorabile pentru sanatatea femeilor
De la anestezia epidurala la tampoane, iata cateva din momentele memorabile in istoria sanatatii femeii!

Tamponul modern

Nu vorbim aici despre papirusul moale utilizat de vechii egipteni pentru oprirea sangelui menstrual sau de scamele infasurate pe o bucata de lemn folosite de grecoaice, ci de tamponul modern .

Daca Earle Haas, care a inventat tamponul modern in 1929, ar mai trai azi, ar trebui sa purtam toate pantaloni albi in onoarea sa! Haas, un osteopat din Denver, si-a inregistrat inventia si a numit-o Tampax.

Testul Papanicolau

Data viitoare cand ginecologul iti spune sa "te relaxezi" in timp ce te impunge cu un betisor din vata, calmeaza-te si gandeste-te la George Papanicolau, omul din spatele scaderii cu 75% a procentului de mortalitate prin cancer de col uterin din 1941. Testul identifica celulele modificate ale cervixului inainte ca acestea sa aiba sansa sa se dezvolte in celule canceroase.

Nasterea anesteziei epidurale

Dupa ce nevasta sa aproape murise din cauza complicatiilor date de anestezie la nasterea primului ei copil, medicul John Bonica a inventat epidurala in anii `40. El si-a testat anestezicul chiar pe propria nevasta, la cea de-a doua nastere. Tare, nu?

Pilula declarata sigura

Pe 9 mai 1960, FDA a aprobat punerea pe piata a pilulei contraceptive, ca forma sigura de contraceptie. Dupa 40 ani, ea a devenit cea mai populara metoda de contraceptie reversibila.

Demi pozeaza insarcinata

In zilele noastre ne asteptam ca o femeie gravida sa arate grozav, insa in 1991, cand o Demi Moore "extrem de insarcinata" a pozat pentru coperta revistei Vanity fair, a fost o adevarata revolutie. Demi declara in 1996 intr-un interviu: "Fie esti sexy, fie esti mama. Eu nu am vrut sa aleg, asa ca m-am pregatit."

Colonoscopia in direct

Cancerul de colon afecteaza atat femeile, cat si barbatii, dar ai vazut vreodata un barbat facandu-si colonoscopie in direct, la televizor, cum a facut-o Katie Couric in 2000, pentru a atrage atentia asupra acestei metode de preventie, dupa ce sotul ei murise de cancer de colon? Dupa show, procentul de colonoscopii realizate a crescut cu 20%, demonstrand ca gestul curajos al ziaristei nu a fost in zadar.

Aparitia vaccinului HPV

Gardasil, primul vaccin ce previne cancerul de colon, a fost aprobat de FDA in 2006. Vaccinul face imposibila infectarea cu anumite tipuri de papillomavirusuri, inclusiv cu doua dintre acestea care sunt vinovate de 70% din cancerele cervicale.

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru