Skip to article

Momente memorabile pentru sanatatea femeilor

Momente memorabile pentru sanatatea femeilor
De la anestezia epidurala la tampoane, iata cateva din momentele memorabile in istoria sanatatii femeii!

Tamponul modern

Nu vorbim aici despre papirusul moale utilizat de vechii egipteni pentru oprirea sangelui menstrual sau de scamele infasurate pe o bucata de lemn folosite de grecoaice, ci de tamponul modern .

Daca Earle Haas, care a inventat tamponul modern in 1929, ar mai trai azi, ar trebui sa purtam toate pantaloni albi in onoarea sa! Haas, un osteopat din Denver, si-a inregistrat inventia si a numit-o Tampax.

Testul Papanicolau

Data viitoare cand ginecologul iti spune sa "te relaxezi" in timp ce te impunge cu un betisor din vata, calmeaza-te si gandeste-te la George Papanicolau, omul din spatele scaderii cu 75% a procentului de mortalitate prin cancer de col uterin din 1941. Testul identifica celulele modificate ale cervixului inainte ca acestea sa aiba sansa sa se dezvolte in celule canceroase.

Nasterea anesteziei epidurale

Dupa ce nevasta sa aproape murise din cauza complicatiilor date de anestezie la nasterea primului ei copil, medicul John Bonica a inventat epidurala in anii `40. El si-a testat anestezicul chiar pe propria nevasta, la cea de-a doua nastere. Tare, nu?

Pilula declarata sigura

Pe 9 mai 1960, FDA a aprobat punerea pe piata a pilulei contraceptive, ca forma sigura de contraceptie. Dupa 40 ani, ea a devenit cea mai populara metoda de contraceptie reversibila.

Demi pozeaza insarcinata

In zilele noastre ne asteptam ca o femeie gravida sa arate grozav, insa in 1991, cand o Demi Moore "extrem de insarcinata" a pozat pentru coperta revistei Vanity fair, a fost o adevarata revolutie. Demi declara in 1996 intr-un interviu: "Fie esti sexy, fie esti mama. Eu nu am vrut sa aleg, asa ca m-am pregatit."

Colonoscopia in direct

Cancerul de colon afecteaza atat femeile, cat si barbatii, dar ai vazut vreodata un barbat facandu-si colonoscopie in direct, la televizor, cum a facut-o Katie Couric in 2000, pentru a atrage atentia asupra acestei metode de preventie, dupa ce sotul ei murise de cancer de colon? Dupa show, procentul de colonoscopii realizate a crescut cu 20%, demonstrand ca gestul curajos al ziaristei nu a fost in zadar.

Aparitia vaccinului HPV

Gardasil, primul vaccin ce previne cancerul de colon, a fost aprobat de FDA in 2006. Vaccinul face imposibila infectarea cu anumite tipuri de papillomavirusuri, inclusiv cu doua dintre acestea care sunt vinovate de 70% din cancerele cervicale.

Articole recomandate

Cat rezista coronavirusul in lift Cat rezista coronavirusul in lift
Liftul poate fi un loc periculos de raspandire a coronavirusului. Virusul poate rezista in aceasta incapere pana la o jumatate de ora daca usile sunt inchise, a aratat un experiment realizat de expertii de la Universitatea din Amsterdam. In urma testului a rezultat ca particulele infectate rezista
Macesele, beneficii uimitoare pentru sanatate Macesele, beneficii uimitoare pentru sanatate
Macesele au numeroase beneficii pentru sanatate. Pulpa si semintele acestui fruct contin foarte multi nutrienti si vitamine precum A, B1, B2, B5, C, E, P, K, dar și minerale sau antioxidanți. Culoarea rosie a maceselor este data de pigmentii carotenoizi numiți licopen și
Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre