Skip to article

Momente memorabile pentru sanatatea femeilor

Momente memorabile pentru sanatatea femeilor
De la anestezia epidurala la tampoane, iata cateva din momentele memorabile in istoria sanatatii femeii!

Tamponul modern

Nu vorbim aici despre papirusul moale utilizat de vechii egipteni pentru oprirea sangelui menstrual sau de scamele infasurate pe o bucata de lemn folosite de grecoaice, ci de tamponul modern .

Daca Earle Haas, care a inventat tamponul modern in 1929, ar mai trai azi, ar trebui sa purtam toate pantaloni albi in onoarea sa! Haas, un osteopat din Denver, si-a inregistrat inventia si a numit-o Tampax.

Testul Papanicolau

Data viitoare cand ginecologul iti spune sa "te relaxezi" in timp ce te impunge cu un betisor din vata, calmeaza-te si gandeste-te la George Papanicolau, omul din spatele scaderii cu 75% a procentului de mortalitate prin cancer de col uterin din 1941. Testul identifica celulele modificate ale cervixului inainte ca acestea sa aiba sansa sa se dezvolte in celule canceroase.

Nasterea anesteziei epidurale

Dupa ce nevasta sa aproape murise din cauza complicatiilor date de anestezie la nasterea primului ei copil, medicul John Bonica a inventat epidurala in anii `40. El si-a testat anestezicul chiar pe propria nevasta, la cea de-a doua nastere. Tare, nu?

Pilula declarata sigura

Pe 9 mai 1960, FDA a aprobat punerea pe piata a pilulei contraceptive, ca forma sigura de contraceptie. Dupa 40 ani, ea a devenit cea mai populara metoda de contraceptie reversibila.

Demi pozeaza insarcinata

In zilele noastre ne asteptam ca o femeie gravida sa arate grozav, insa in 1991, cand o Demi Moore "extrem de insarcinata" a pozat pentru coperta revistei Vanity fair, a fost o adevarata revolutie. Demi declara in 1996 intr-un interviu: "Fie esti sexy, fie esti mama. Eu nu am vrut sa aleg, asa ca m-am pregatit."

Colonoscopia in direct

Cancerul de colon afecteaza atat femeile, cat si barbatii, dar ai vazut vreodata un barbat facandu-si colonoscopie in direct, la televizor, cum a facut-o Katie Couric in 2000, pentru a atrage atentia asupra acestei metode de preventie, dupa ce sotul ei murise de cancer de colon? Dupa show, procentul de colonoscopii realizate a crescut cu 20%, demonstrand ca gestul curajos al ziaristei nu a fost in zadar.

Aparitia vaccinului HPV

Gardasil, primul vaccin ce previne cancerul de colon, a fost aprobat de FDA in 2006. Vaccinul face imposibila infectarea cu anumite tipuri de papillomavirusuri, inclusiv cu doua dintre acestea care sunt vinovate de 70% din cancerele cervicale.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există