Skip to article

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!
Mucegaiurile sunt microorganisme ale vietii cotidiene: sporii lor sunt omniprezenti in aerul pe care il respiram. Daca unele ar putea fi utile omului, altele se pot dovedi toxice.

Majoritatea mucegaiurilor trec aproape neobservate. Dar unele dintre ele prezinta interes pentru om, fie ca aliment (branza roquefort), fie ca medicament (antibiotice).

Ele devin periculoase atunci cand elibereaza metaboliti toxici numiti micotoxine; acestea sunt in principal mucegaiurile alimentare si cele care invadeaza peretii locuintelor.

Mucegaiurile pot actiona asupra sanatatii in diverse moduri. O concentratie mare in aer poate declansa boli ale aparatului respirator: sinuzite, astm bronsic.

Toxinele mucegaiurilor ce provin din alimente pot, prin diseminare aeriana, sa provoace dureri de cap, dureri musculare, iritatii ale mucoaselor si o sensibilitate crescuta la infectii.

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!

Pentru ca mucegaiurile sa se stabileasca intr-un loc, trebuie ca anumite conditii de temperatura si umiditate sa fie indeplinite, dar le trebuie si o sursa de alimentatie suficienta.

Atunci cand un spor de mucegai soseste intr-un mediu propice, el da nastere la o structura compusa din filamente lungi ramificate ce se extind in cerc. Cresterea este foarte rapida si mucegaiurile acopera rapid suprafete mari.

Cum sa evitam mucegaiurile?

Pentru a evita ca ciupercile sa se ataseze de casa noastra, aeriseste adesea. Aseaza mobila la 5 -10 cm de pereti. Poti folosi de asemenea vopsele anti-mucegai, chiar varul se spune ca este eficient in aceasta problema. Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!



Interiorul frigiderului este un mediu propice dezvoltarii ciupercilor. Acopera intotdeauna alimentele sau infasoara-le in film de plastic. Mucegaiurile iubesc deseurile organice - e mai bine deci sa nu le pastrezi prea mult timp in bucatarie.

Daca prajiturile, fructele, iaurtul sau painea au urme de mucegai, nu le manca. Acest lucru este deosebit de important mai ales in cazul painii: filamentele mucegaiului o cuprind mai intai la interior, inainte chiar de a descoperi urmele la exterior.

Fructele se pot consuma totusi chiar daca o parte a fructului este afectata, numai indeparteaza zona mucegaita si apoi rontaie-le!

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care