Skip to article

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!
Mucegaiurile sunt microorganisme ale vietii cotidiene: sporii lor sunt omniprezenti in aerul pe care il respiram. Daca unele ar putea fi utile omului, altele se pot dovedi toxice.

Majoritatea mucegaiurilor trec aproape neobservate. Dar unele dintre ele prezinta interes pentru om, fie ca aliment (branza roquefort), fie ca medicament (antibiotice).

Ele devin periculoase atunci cand elibereaza metaboliti toxici numiti micotoxine; acestea sunt in principal mucegaiurile alimentare si cele care invadeaza peretii locuintelor.

Mucegaiurile pot actiona asupra sanatatii in diverse moduri. O concentratie mare in aer poate declansa boli ale aparatului respirator: sinuzite, astm bronsic.

Toxinele mucegaiurilor ce provin din alimente pot, prin diseminare aeriana, sa provoace dureri de cap, dureri musculare, iritatii ale mucoaselor si o sensibilitate crescuta la infectii.

Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!

Pentru ca mucegaiurile sa se stabileasca intr-un loc, trebuie ca anumite conditii de temperatura si umiditate sa fie indeplinite, dar le trebuie si o sursa de alimentatie suficienta.

Atunci cand un spor de mucegai soseste intr-un mediu propice, el da nastere la o structura compusa din filamente lungi ramificate ce se extind in cerc. Cresterea este foarte rapida si mucegaiurile acopera rapid suprafete mari.

Cum sa evitam mucegaiurile?

Pentru a evita ca ciupercile sa se ataseze de casa noastra, aeriseste adesea. Aseaza mobila la 5 -10 cm de pereti. Poti folosi de asemenea vopsele anti-mucegai, chiar varul se spune ca este eficient in aceasta problema. Mucegaiurile: descopera o lume microscopica!Interiorul frigiderului este un mediu propice dezvoltarii ciupercilor. Acopera intotdeauna alimentele sau infasoara-le in film de plastic. Mucegaiurile iubesc deseurile organice - e mai bine deci sa nu le pastrezi prea mult timp in bucatarie.

Daca prajiturile, fructele, iaurtul sau painea au urme de mucegai, nu le manca. Acest lucru este deosebit de important mai ales in cazul painii: filamentele mucegaiului o cuprind mai intai la interior, inainte chiar de a descoperi urmele la exterior.

Fructele se pot consuma totusi chiar daca o parte a fructului este afectata, numai indeparteaza zona mucegaita si apoi rontaie-le!

Articole recomandate

OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat o noua serie de recomandari in ceea ce priveste purtarea mastii de protectie. Expertii recomanda acum purtarea mastii si in interiorul locuintelor, atunci cand avem musafiri si nu se poate respecta distanta fizica sau daca incaperile nu sunt
Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a