Skip to article

Nasul infundat - semn de astm

Nasul infundat - semn de astm
Desi multi oameni au nasul infundat ca raspuns la alergeni sau ca simptom al racelii, aceia care sufera de congestie nazala cronica pot suferi de astm sever , fara sa-si dea seama!

Potrivit unui nou studiu suedez, congestia cronica, polipii nazali si chiar si simtul mirosului alterat sunt semne de astm, desi foarte multi bolnavi sunt nediagnosticati.

Dr. Jan Lotvall de la Universitatea Gotherburg Krefting Research Center spune ca aproximativ 2% din populatia vestica a Suediei are simptome de astm sever.

Studiul a fost publicat in revista Respiratory Research si a urmarit istoricul simptomelor de nas infundat sau secretii nazale la 30 000 subiecti alesi la intamplare. Lotvall spune ca studiul sau arata ca astmul este mai comun decat credeau pana acum cercetatorii medicali si ca ar trebui mai multa atentie din partea organismelor de sanatate in descoperirea si diagnosticarea pacientilor cu astm.

"Aceste descoperiri sugereaza ca unele parti ale sistemului imunitar care sunt activate de problemele nazale cronice au legatura cu astmul sever", spune Lotvall, "si ca aceasta descoperire poate duce la noi forme de tratament pe termen lung".

Astmul este diagnosticat de obicei atunci cand pacientii vin la doctor plangandu-se de simptome precum: wheezing, tuse persistenta, scurtarea respiratiei, durere in piept sau tulburari de somn din cauza tusei si wheezing-ului.

Dar studiul condus de Dr. Lotvall arata ca exista si simptome mai putin evidente ale bolii. El a declarat ca 60% din subiectii studiului sau care sufereau de astm aveau si probleme nazale, iar dintre cei cu astm sever, 30% au mai multe boli cronice nazale.

Lotvall crede ca rezultatele echipei sale vor ajuta la identificarea mai multor bolnavi de astm si a unor noi factori de risc, precum si la stabilirea unor relatii intre astm si alte boli cronice, cum este rinita (nasul infundat). El ii indeamna pe doctori sa fie mai vigilenti in recunoasterea simptomelor astmului la pacientii lor.

Daca simptomele apar pe timp de noapte, e semn ca boala e si mai grava.

Netratat, astmul are impact asupra activitatilor recreationale ale individului, cat si asupra somnului sau, putand sa reduca permanent diametrul tuburilor bronhiale.

"Astmul este, de fapt, un sindrom ce incorporeaza multe boli distincte, iar cand le vom identifica pe acestea, vom putea si sa tratam astmul mai eficient si poate chiar sa vindecam niste pacienti.", spune Dr. Lotvell.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există