Skip to article

Nici medicii specialisti nu vor semna contractul cadru in actualele conditii

Nici medicii specialisti nu vor semna contractul cadru in actualele conditii
Medicii specialisti nu vor semna contractul cadru daca reprezentantii Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu vor accepta intalnirea de urgenta propusa pentru discutarea/anularea modificarilor aparute in ultima varianta de norme in comparatie cu varianta asumata la inceputul anului de comun acord: asociatiile profesionale ale medicilor si conducerea CNAS.

Aceste modificari aparute peste noapte atat la propriu cat si la figurat au fost realizate fara consultarea niciunui reprezentant al medicilor specialisti, fara studii de impact prealabile sau orice alta argumentare solida si constituie un atac la sanatatea populatiei.

Ambulatoriul de specialitate este singurul mecanism prin care pot fi scazute cheltuielile din sistem, prin eliminarea internarilor nejustificate care incarca inutil unitatile spitalicesti si produc costuri mult mai mari atat direct cat si indirect prin cresterea costurilor sociale.

MS si CNAS distrug printr-o politica deliberata ambulatoriul de specialitate si paraclinicul cand ar fi normal sa le sustina si sa participe la dezvoltarea lor pentru scaderea costurilor si eficientizarea gestionarii fondurilor.

Astfel, apar avantaje necuvenite pentru persoanele interesate din posturile de conducere ale acestor structuri institutionale. Vom cauta castigatorii acestor masuri pentru a aduce la cunostinta publicului motivele pentru care sistemul sanitar este la pamant.

"Prin protocolul semnat reprezentantii CNAS au acceptat ca grupele de varsta 0-4 ani si peste 65 de ani sa aiba acelasi numar de puncte pe consultatie, la publicarea normelor nu s-a tinut cont de acest lucru. Este doar unul dintre aspectele negociate anterior, acceptate in urma unor motivari foarte riguros efectuate, ignorate complet in realizarea normelor. Sunt destule probleme pe care este necesar sa le solutionam, nu este acceptabil sa revenim in acelasi punct si sa nu se ia in considerare aspectele mentionate in protocoalele semnate", precizeaza Cosmin Alexandrescu, presedinte Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulatoriu si vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Contractul cadru pentru serviciile de sanatate si normele de aplicare ale acestuia pe anul 2011, asa dupa cum au fost impuse de CNAS, afecteaza grav in primul rand pacientii. Corpul medical, farmacistii, administratorii unitatilor medicale si pacientii in general, trebuie sa fie solidari in protestul impotriva unor dispozitii cu caracter distructiv al sistemului de sanatate din Romania.

In ultimii ani, datorita iresponsabilitatii celor care guverneaza sistemul de sanatate, tot mai multi pacienti nu mai au acces la serviciile de sanatate, iar altii si-au pierdut viata. Demiterea conducerii CNAS este absolut necesara pentru prejudicierea grava a sistemul de sanatate.

Daca Primul-Ministru nu va interveni in acest sens, va trebui sa-si asume intreaga raspundere pentru consecintele grave in ceea ce priveste sanatatea si viata romanilor" mentioneaza Vasile Barbu, presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si Secretar General Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Astazi suntem pusi intr-o situatie de ilegalitate fiind obligati de CNAS sa semnam acte aditionale la contractul pe 2010 cu normele de aplicare ale contractului pe 2011, publicate in Monitorul Oficial in data de 01.06.2011 si care nici macar nu au fost discutate in prealabil cu partile, fara sa se tina cont de consultarea asociatiilor medicale profesionale." subliniaza Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Nationala a Medicinei de Familie si vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Conditiile acordarii serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu si modalitatile de plata ale acestora sunt aproape imposibil de realizat de furnizorii de servicii acreditati. Tariful pe caz a fost diminuat cu aproape jumatate fata de suma de anul trecut, iar aceste tarife se aplica doar daca pentru fiecare caz sunt recomandate si efectuate minim 8 servicii din lista prevazuta in anexa nr. 24 la ordin.

Sunt pacienti care au nevoie doar de o singura tehnica, de exemplu pansamentul unei escare multiple, pentru care poate beneficia de servicii medicale in valoare de aproximativ 9 lei.

De asemenea, numarul de 90 de zile pe an sau 90 de zile o singura data in viata pentru ingrijirile paliative reprezinta o ingradire absoluta a drepturilor pacientilor, reprezentantii CNAS antepronuntandu-se din spatele unui birou asupra nevoilor reale ale unui pacient" precizeaza Mariuca Ivan, director general Fundatia Crucea Alb-Galbena si vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Lipsa de dialog, voluntarismul manifestat de MS si de CNAS a condus la aceasta situatie dezastruoasa. Daca reprezentantii acestor doua institutii ar fi raspuns pozitiv numeroaselor noastre solicitari nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie de blocaj. Suntem convinsi ca adevarul nu este apanajul unei persoane numite politic pe o anumita functie ci rezultatul unui dialog real si deschis intre toate partile implicate.

Domnul Ministru nu a raspuns sub nicio forma solicitarilor noastre sub rezerva ca nu are aceasta obligatie si programul Domniei Sale este foarte incarcat cu alte probleme mult mai importante decat dialogul cu partenerii sociali" subliniaza Cristian Hotoboc, presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania si presedinte PALMED.

Articole recomandate

Detalii la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi carne de pui. Trucul care te ajuta sa o alegi pe cea mai proaspata Detalii la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi carne de pui. Trucul care te ajuta sa o alegi pe cea mai proaspata
Carnea de pui se poate altera foarte usor, de aceea trebuie sa fii foarte atent atunci cand cumperi acest produs din supermarket sau de la piata. Exista cateva detalii pe care trebuie sa le urmaresti inainte de a achizitiona acest aliment din magazine. Daca vei tine cont de aceste sfaturi, cu
5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum! 5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum!
In urma cu cateva decenii, persoanele cu dintii aflati in pozitii nefiresti nu aveau suficiente solutii la indemana pentru rezolvarea acestei probleme. Pe de o parte, solutiile tehnice erau reduse, iar purtarea unui aparat dentar costa foarte mult, necesita o perioada indelungata pentru a aduce
Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale
Aftele bucale sunt mici ulcerații, care se formează doar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea orală și provoacă discomfort în timp ce mâncăm sau vorbim. Acestea sunt de cele mai multe ori superficiale și trec de la sine, însă
Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna
Dupa sarbatorile de sfarsit de an, corpul nostru are nevoie sa-si revina dupa excesele alimentare si sa-si recapete vitalitatea. Kilograme in plus, digestie dificila, lipsa poftei de mancare, balonare, dureri de cap. Sunt doar cateva exemple de simptome care te pot determina sa-ti revizuiesti dieta
Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului
La doua luni dupa aparitia variantei Omicron, specialistii din Cipru au venit cu o noua veste proasta! Au depistat inca o tulpina noua a coronavirusului, care ar prezenta caracteristici de la ambele variante Omicron si Delta, aceasta fiind denumita de experit Deltacron.  Potrivit profesorului