Skip to article

Ochelarii de soare: care ti se potrivesc?

Ochelarii de soare: care ti se potrivesc?
Nu-i usor sa gasesti ochelari de soare adaptati nevoilor zilnice si modei actuale! Cel mai bine este sa optezi pentru niste ochelari de soare 100% UV, cu o categorie potrivita de protectie si care sa fie neaparat polarizanti.

Alege ochelari de soare 100% UV

Alegerea ochelarilor de soare este fundamentala pentru protejarea ochilor , dar si a pleoapelor si a conturului ochilor. Ei trebuie sa opreasca 100% din razele ultraviolete. De exemplu, ochelarii vopsiti nu ofera protectie contra razelor UV, ei dor insala ochiul, iar pupila se dilata si razele nocive patrund in retina.

Pentru o protectie totala, cere-i opticianului ochelari de soare ce filtreaza lumina albastra. Responsabila de leziuni grave pe retina, lumina albastra face parte din lumina zilei, mai ales atunci cand nu sunt nori pe cer. Ochelarii pe baza de melanina filtreaza perfect lumina albastra.

Alege categoria potrivita de protectie

Ochelarii de soare trebuie sa fie marcati CE, indicatia UV 100% nefiind suficienta. Protectia utilizata variaza in functie de intensitatea luminii din locul in care te afli.

Categoriile de protectie solara variaza de la 0 la 4. Ochelarii de categoria 2 nu le sunt recomandati persoanelor care doresc sa-si petreaca vacanta la mare sau intr-o regiune insorita.

Categoria 3 este ideala pentru conditii de luminozitate normale, iar categoria 4 este destinata plimbarilor la munte sau la mare.

Soferii sunt invitati sa nu utilizeze niciodata ochelari de categoria 4, caci acest indice de filtrare solara altereaza vederea si perceptia asupra culorilor.

Alege ochelari de soare polarizanti

Daca soferilor le este interzis sa poarte ochelari de categoria 4 in timp ce sunt la volan, lor le este totusi recomandat sa poarte ochelari polarizanti.

Atunci cand lumina ajunge pe o suprafat plana cum este soseaua, capota sau parbrizul, ea se reflecta si sufera o modificare a luminozitatii sale, devenind polarizata. Lumina aceasta este foarte stralucitoare, devenind jenanta pentru ochi si alterand perceptia asupra contrastelor si peisajului. Ochelarii polarizanti filtreaza aceasta lumina jenanta, ameliorand confortul soferilor.

Protejarea ochilor copiilor

Spre deosebire de ochii adultilor, cei ai copiilor nu sunt protejati contra riscurilor leziunilor oculare provocate de razele UV. Retina nou-nascutilor mai mici de un an este, de exemplu, afectata de 90% din razele UVA si de 50% din razele UVB.

Copiii trebuie sa poarte neaparat ochelari de soare de calitate atunci cand fac schi, cand merg la mare, cand stau sub umbreluta sau sunt asezati pe iarba.

Articole recomandate

3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog 3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog
Tratarea afecțiunilor orale la timp înseamnă o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În momentul în care te doare un dinte sau îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți, controlul la stomatolog devine o
Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o