Skip to article

Ochelarii de soare: care ti se potrivesc?

Ochelarii de soare: care ti se potrivesc?
Nu-i usor sa gasesti ochelari de soare adaptati nevoilor zilnice si modei actuale! Cel mai bine este sa optezi pentru niste ochelari de soare 100% UV, cu o categorie potrivita de protectie si care sa fie neaparat polarizanti.

Alege ochelari de soare 100% UV

Alegerea ochelarilor de soare este fundamentala pentru protejarea ochilor , dar si a pleoapelor si a conturului ochilor. Ei trebuie sa opreasca 100% din razele ultraviolete. De exemplu, ochelarii vopsiti nu ofera protectie contra razelor UV, ei dor insala ochiul, iar pupila se dilata si razele nocive patrund in retina.

Pentru o protectie totala, cere-i opticianului ochelari de soare ce filtreaza lumina albastra. Responsabila de leziuni grave pe retina, lumina albastra face parte din lumina zilei, mai ales atunci cand nu sunt nori pe cer. Ochelarii pe baza de melanina filtreaza perfect lumina albastra.

Alege categoria potrivita de protectie

Ochelarii de soare trebuie sa fie marcati CE, indicatia UV 100% nefiind suficienta. Protectia utilizata variaza in functie de intensitatea luminii din locul in care te afli.

Categoriile de protectie solara variaza de la 0 la 4. Ochelarii de categoria 2 nu le sunt recomandati persoanelor care doresc sa-si petreaca vacanta la mare sau intr-o regiune insorita.

Categoria 3 este ideala pentru conditii de luminozitate normale, iar categoria 4 este destinata plimbarilor la munte sau la mare.

Soferii sunt invitati sa nu utilizeze niciodata ochelari de categoria 4, caci acest indice de filtrare solara altereaza vederea si perceptia asupra culorilor.

Alege ochelari de soare polarizanti

Daca soferilor le este interzis sa poarte ochelari de categoria 4 in timp ce sunt la volan, lor le este totusi recomandat sa poarte ochelari polarizanti.

Atunci cand lumina ajunge pe o suprafat plana cum este soseaua, capota sau parbrizul, ea se reflecta si sufera o modificare a luminozitatii sale, devenind polarizata. Lumina aceasta este foarte stralucitoare, devenind jenanta pentru ochi si alterand perceptia asupra contrastelor si peisajului. Ochelarii polarizanti filtreaza aceasta lumina jenanta, ameliorand confortul soferilor.

Protejarea ochilor copiilor

Spre deosebire de ochii adultilor, cei ai copiilor nu sunt protejati contra riscurilor leziunilor oculare provocate de razele UV. Retina nou-nascutilor mai mici de un an este, de exemplu, afectata de 90% din razele UVA si de 50% din razele UVB.

Copiii trebuie sa poarte neaparat ochelari de soare de calitate atunci cand fac schi, cand merg la mare, cand stau sub umbreluta sau sunt asezati pe iarba.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un