Skip to article

Oricine este potential candidat la o alergie

Numarul celor afectati de alergii este intr-o continua crestere, mai ales in tarile puternic industrializate. Din pacate, aceasta crestere se inregistreaza la toate tipurile de alergie.

Un alt factor alarmant este acela ca in ultimi 10 ani s-au dublat cazurile de rinita si alergii alimentare inregistrate in randul copiilor.

Se pare ca vina o poarta atat modificarea comportamentelor alimentare si poluarea, cat si mediul inconjurator ce creeaza permanent noi tipuri de alergeni.

O maladie ereditara?

Unele persoane sunt mai sensibile decat altele la alergeni. De exemplu, copiii pana la 7 ani risca sa dobandeasca o alergie in 7 pana la 10% din cazuri, chiar daca parintii lor nu sufera de vreun tip al acestei boli. Riscul se ridica la 27% daca unul dintre parinti este atins de o alergie si la 60% in cazul in care ambii parinti au suferit sau sufera de vreo forma de alergie. Tinand cont de aceasta statistica, se poate lua in considerare ipoteza ca alergiile ar putea fi maladii genetice. Dupa descoperirea de catre englezi a uneia dintre genele care predispun la astm, cercetarile continua, incercandu-se identificarea altor asemenea gene.

Cum se produc alergiile

Aproape orice substanta poate declansa o alergie, de la cele care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, lapte), pana la unele produse medicamentoase. In mod normal, organismul se poate apara de eventualele corpuri straine, secretand anticorpi capabili sa recunoasca un intrus periculos. Insa anumite substante ar reusi sa treaca cu usurinta de aceasta bariera imunitara, daca nu ar intalni anticorpi precum imunoglobulina din clasa E-Ig E-care se fixeaza pe celulele sangvine-mastocite-, identificand substante alergene ca fiind periculoase.

Mastocitele elibereaza, ca sa se apere, mediatori chimici (histamina). In functie de natura mediatorilor si locul unde acestea se concentreaza, reactia alergica poate afecta pielea, nasul, ochii sau plamanii, manifestandu-se sub forma de urticarie, rinita, astm. Reactia aceasta poate avea uneori chiar efecte tragice (cum ar fi cazul edemului lui Quinke, ce poate provoca asfixierea sau socul anafilactic), ducand la moartea pacientului.

Cele mai frecvente alergii

Conform unei statistici de ultima ora, cele mai frecvente alergii alimentare la copii sunt datorate albusului de ou (34%) si arahidelor (23%), in timp ce la adulti, locul intai este ocupat de fructele din familia Rosaceae (cirese, mere, piersici, capsune).

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!