Skip to article

Otravuri in farfuriile noastre!

Otravuri in farfuriile noastre!
Alimentele noastre sunt pline de aditivi cu potential periculos, pe care nici fabricantii si nici statul nu se decid sa-i limiteze sau sa-i interzica. Ramane deci in seama noastra, a consumatorilor, sa fim vigilenti. Iata lista substantelor de evitat cu orice pret!

1. E320, E321: uzuali si cancerigeni

Acestia sunt antioxidanti folositi pentru intarzierea oxidarii alimentelor, mai ales a materiilor grase, pentru evitarea rancezirii lor. Ei au fost clasificati cu potential cancerigen de catre OMS, si pot provoca alergii cutanate, digestive, sunt suspecti de hipercolesterolemie.

2. Parabeni

Ei sunt folositi mai mult in cosmetica , dar si in alimentatie, mai ales in biscuiti si mezeluri. Parabenii, adica E214 - E219, sunt conservanti suspectati ca ar fi perturbatori endocrini, cu riscuri de sterilitate si cancer.

3. E535 si sare: atentie la alergii!

E535 este un antiaglomerant care este folosit pentru evitarea aglutinarii prafului de sare. Este prezent in numeroase saruri fine, de masa. Problema e ca E535 este un derivat de cianura care poate provoca alergii cutanate si digestive la unele persoane. Cumpara mai bine sare marina naturala sau iodata.

4. E102, E104, E110,E122, E124: coloranti suspecti

Ei fac produsele mult mai atragatoare, colorandu-le in galben, portocaliu si rosu. Se gasesc in bomboane, prajituri, siropuri, bauturi. Ei pot provoca alergii cutanate si digestive si favorizeaza hiperactivitatea la copii. Multi dinre ei sunt interzisi in SUA (E104, E110,E122, E124), Finlanda si Elvetia (E102).

Otravuri in farfuriile noastre!

5. Acizi grasi trans: riscuri de cancer la san?

Se gasesc inca in margarine, biscuiti, chipsuri, paste, tarte, ciocolata tartinabila. Ei sunt etichetati ca "grasimi partial hidrogenate" si provin, in mare parte, din transformarea industriala a grasimilor vegetale. Ei ajuta alimentele sa devina mai crocante si sa se conserve mai bine. Sunt devastatori pentru inima si vasele sangvine, si sunt banuiti ca ar favoriza cancerul la san.

6. E221, E228: greata si alergii

Ei sunt prezenti in vin, mustar, conserve de legume, pe post de conservanti. In afara greturilor si alergiilor, ei pot agrava astmul.

7. E950, E951, E955 = kilograme?

Aceste E-uri sunt edulcoranti prezenti in sucurile "light", "fara zahar adaugat" sau cu "0 calorii". Ei participa la favorizarea obezitatii deoarece incurajeaza apetenta pentru dulciuri, si prezinta risc de cancer pentru un viitor copil. Evita deci alimentele care contin aspartam, sucraloza, acesulfam K, ciclamat, zaharina, E950 sau E957.

8. E 210 si E213: factori de hiperactivitate

Acidul benzoic se ascunde sub aceste doua denumiri, si este folosit pe post de conservant in sucuri carbogazoase, conserve de peste, gemuri si jeleuri, fructe confiate. El favorizeaza alergiile cutanate si digestive si duce la agitatia copiilor hiperactivi.

Articole recomandate

Cum pregatesti pielea inainte de expunerea la soare. 3 pasi pe care trebuie sa ii urmezi Cum pregatesti pielea inainte de expunerea la soare. 3 pasi pe care trebuie sa ii urmezi
Vara își intră în drepturi, deja ne pregătim costumele de baie pentru plajă! Poate te pregătești pentru prima ta vacanță alături de micuțul tău, poate aveți deja la activ mai multe vacanțe împreună, dar oricum ar
Cum poti ameliora durerile articulare in mod eficient Cum poti ameliora durerile articulare in mod eficient
Durerile articulare sunt printre cele mai comune si mai frecvente probleme medicale. Localizata la membrele superioare sau inferioare, dar si la coloana vertebrala, acest tip de suferinta are, de cele mai multe ori, drept cauza procesele degenerative osteoarticulare complexe. Tratamentele
Cand si cum sa faci teste de sarcina Cand si cum sa faci teste de sarcina
Când încercăm să avem un copil, putem fi adesea grăbite sau nerăbdătoare să știm dacă suntem gravide și avem tendința de a face testul de sarcină în avans, astfel încât testul poate duce la rezultate negative. Testul de
Cand va fi necesara a treia doza de vaccin. Valeriu Gheorghita a venit cu noi detalii Cand va fi necesara a treia doza de vaccin. Valeriu Gheorghita a venit cu noi detalii
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid in Romania, a venit cu noi detalii despre conditiile in care va fi necesara o a treia doza de vaccin.  Medicul a precizat ca o decizie în ceea ce privește administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-COVID
Rosiile tuguiate un pericol pentru sanatate. Iata de ce Rosiile tuguiate un pericol pentru sanatate. Iata de ce
Rosiile tuguiate pot fi periculoase pentru sanatate, avertizeaza specialistii in horticultura. Desi unii fermieri spun ca acel mot este o caracteristica a unui soi bulgaresc de rosii, specialistii avertizează că acesta poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale. ”Sunt