Skip to article

Otravuri in farfuriile noastre!

Otravuri in farfuriile noastre!
Alimentele noastre sunt pline de aditivi cu potential periculos, pe care nici fabricantii si nici statul nu se decid sa-i limiteze sau sa-i interzica. Ramane deci in seama noastra, a consumatorilor, sa fim vigilenti. Iata lista substantelor de evitat cu orice pret!

1. E320, E321: uzuali si cancerigeni

Acestia sunt antioxidanti folositi pentru intarzierea oxidarii alimentelor, mai ales a materiilor grase, pentru evitarea rancezirii lor. Ei au fost clasificati cu potential cancerigen de catre OMS, si pot provoca alergii cutanate, digestive, sunt suspecti de hipercolesterolemie.

2. Parabeni

Ei sunt folositi mai mult in cosmetica , dar si in alimentatie, mai ales in biscuiti si mezeluri. Parabenii, adica E214 - E219, sunt conservanti suspectati ca ar fi perturbatori endocrini, cu riscuri de sterilitate si cancer.

3. E535 si sare: atentie la alergii!

E535 este un antiaglomerant care este folosit pentru evitarea aglutinarii prafului de sare. Este prezent in numeroase saruri fine, de masa. Problema e ca E535 este un derivat de cianura care poate provoca alergii cutanate si digestive la unele persoane. Cumpara mai bine sare marina naturala sau iodata.

4. E102, E104, E110,E122, E124: coloranti suspecti

Ei fac produsele mult mai atragatoare, colorandu-le in galben, portocaliu si rosu. Se gasesc in bomboane, prajituri, siropuri, bauturi. Ei pot provoca alergii cutanate si digestive si favorizeaza hiperactivitatea la copii. Multi dinre ei sunt interzisi in SUA (E104, E110,E122, E124), Finlanda si Elvetia (E102).

Otravuri in farfuriile noastre!

5. Acizi grasi trans: riscuri de cancer la san?

Se gasesc inca in margarine, biscuiti, chipsuri, paste, tarte, ciocolata tartinabila. Ei sunt etichetati ca "grasimi partial hidrogenate" si provin, in mare parte, din transformarea industriala a grasimilor vegetale. Ei ajuta alimentele sa devina mai crocante si sa se conserve mai bine. Sunt devastatori pentru inima si vasele sangvine, si sunt banuiti ca ar favoriza cancerul la san.

6. E221, E228: greata si alergii

Ei sunt prezenti in vin, mustar, conserve de legume, pe post de conservanti. In afara greturilor si alergiilor, ei pot agrava astmul.

7. E950, E951, E955 = kilograme?

Aceste E-uri sunt edulcoranti prezenti in sucurile "light", "fara zahar adaugat" sau cu "0 calorii". Ei participa la favorizarea obezitatii deoarece incurajeaza apetenta pentru dulciuri, si prezinta risc de cancer pentru un viitor copil. Evita deci alimentele care contin aspartam, sucraloza, acesulfam K, ciclamat, zaharina, E950 sau E957.

8. E 210 si E213: factori de hiperactivitate

Acidul benzoic se ascunde sub aceste doua denumiri, si este folosit pe post de conservant in sucuri carbogazoase, conserve de peste, gemuri si jeleuri, fructe confiate. El favorizeaza alergiile cutanate si digestive si duce la agitatia copiilor hiperactivi.

Articole recomandate

Oamenii de stiinta au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou Oamenii de stiinta au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou
Oamenii de stiinta din Germania au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou. Paralizia acestora animale a fost cauzata de leziuni ale coloanei vertebrale.  Cercetatorii nemti au reusit sa restabileasca o legatura neuronala care era pana acum considerata ireparabila. Tratamentul s-a
Cum sa te bucuri de un somn odihnitor Cum sa te bucuri de un somn odihnitor
Un somn bun in timpul noptii este la fel de important ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa. Studiile au aratat ca o calitate slaba a somnului are efecte negative imediate asupra hormonilor si functiilor cerebrale. Mai mult decat atat, poate fi cauza cresterii in greutate si a
Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri