Skip to article

Ouale de Paste, un posibil dusman pentru sanatatea ta

Ouale de Paste, un posibil dusman pentru sanatatea ta
Pastele este la numai cateva zile distanta, iar de pe masa ta nu vor lipsi ouale. Acestea sunt consumate cu drag de toata lumea, fie de pofta, fie de dragul traditiei sau doar pentru ca ciocnirea acestora este distractiva.

Consumate cu moderatie, ouale nu sunt nocive. Exceptie fac situatiile in care esti alergica sau ai intoleranta la oua, daca suferi de sindromul colonului iritabil sau daca pur si simplu nu poti consuma oua fara sa ai ulterior reactii adverse.


Alergia la oua

Ouale nu sunt doar un produs alimentar comun, ci si un alergen alimentar comun. Consumul de oua sau de alimente care contin oua poate duce adesea la complicatii digestive. Cele mai multe reactii alergice apar in cateva minute de la consum si acestea sunt declansate pentru ca sistemul imunitar nu reactioneaza adecvat la proteinele din oua.

Mai exact, organismul ataca proteinele din oua, iar acest lucru cauzeaza inflamatia la nivelul intestinelor. Astfel, o alergie la ou poate provoca diaree, greata, varsaturi si dureri de stomac.

Indigestia provocata de oua

Ouale fierte tari sunt adesea vinovate de aparitia indigestiei. Spre deosebire de ouale moi care se digera in maxim 5 minute, ouale tari au nevoie de 3 ore pentru a le digera in totalitate. Pentru a preveni indigestia se recomanda sa nu consumi mai mult de doua oua pe zi, iar acestea la distanta de cel putin 6 ore.

Infectia cu salmonella

Din fericire ouale fierte nu prezinta risc de infectie cu salmonella pentru ca bacteria este distrusa in timpul fierberii.

Totusi, de Paste se folosesc si oua crude pentru prepararea maionezei sau a unor dressinguri. In aceasta situatie este nevoie sa fii foarte atenta.

Ouale crude consumate ca atare, in prepararea prajiturilor, a lichiorului de oua, a inghetatelor si maionezei reprezinta un risc pentru sanatatea ta. Femeile gravide si copiii sunt cei mai expusi in fata bacteriei.

Cel mai bine este sa eviti sa prepari alimente care contin oua crude, cu exceptia cazului in care produsul finit trebuie copt, prajit sau bagat in cuptor pentru preparare termica.

Intoxicatia alimentara cu oua - cum o previi

- achizitioneaza doar oua care au imprimata data expirarii pe coaja
- achizitioneaza oua doar din magazinele alimentare, aprovizionate cu frigidere
- dupa achizitionarea oualor introdu-le pe acestea in frigider cat mai rapid
- scoate ouale din frigider abia cu maxim jumatate de ora inainte de preparare
- ouale fierte trebuie consumate in cel mult o saptamana de la preparare.

Consumul de oua are si parti bune

Un singur ou contine peste 6,29 grame proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului.

Galbenusul de ou are in compozitia sa 21 de vitamine si minerale, 6 mg de magneziu, 67 mg de potasiu, 96 mg de fosfor.

Consumul de oua imbunatateste puterea de concentrare datorita nutrientilor pe care acest aliment il contine, nutrienti care actioneaza puternic la nivelul creierului. Mai exact, ouale contin colina, un element esential pentru imbunatatirea activitatii creierului.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea. Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu
Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid
Remediile naturale sunt o optiune buna pentru a completa tratamentul medical al infectiei urinare si recuperarea rapida. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la cresterea productiei de urina, eliminand bacteriile care provoaca infectia. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu
5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti 5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti
Parintii transmit copiilor genele lor. Aproape toate trasaturile noastre fizice si psihice sunt transmise prin gene de la parinti. Nu intotdeauna mostenim insa doar gene bune. Din pacate, parintii ne pot lasa mostenire si gene periculoase, care pot duce la boli grave sau afectiuni psihice. Gena
Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce
Apa calda pe stomacul gol: 5 minuni pe care le face pentru organism Apa calda pe stomacul gol: 5 minuni pe care le face pentru organism
Diminetile tuturor ar trebui sa inceapa in fiecare dimineata cu un pahar cu apa calda pe stomacul gol. Asadar, adio cafea! Apa calda bauta dimineata poate face minuni pentru sanatate. Consumata in mod regulat apa calda poate aduce beneficii uriase organismului, ofera energie corpului si reduce