Skip to article

Ouale de Paste, un posibil dusman pentru sanatatea ta

Pastele este la numai cateva zile distanta, iar de pe masa ta nu vor lipsi ouale. Acestea sunt consumate cu drag de toata lumea, fie de pofta, fie de dragul traditiei sau doar pentru ca ciocnirea acestora este distractiva.

Consumate cu moderatie, ouale nu sunt nocive. Exceptie fac situatiile in care esti alergica sau ai intoleranta la oua, daca suferi de sindromul colonului iritabil sau daca pur si simplu nu poti consuma oua fara sa ai ulterior reactii adverse.


Alergia la oua

Ouale nu sunt doar un produs alimentar comun, ci si un alergen alimentar comun. Consumul de oua sau de alimente care contin oua poate duce adesea la complicatii digestive. Cele mai multe reactii alergice apar in cateva minute de la consum si acestea sunt declansate pentru ca sistemul imunitar nu reactioneaza adecvat la proteinele din oua.

Mai exact, organismul ataca proteinele din oua, iar acest lucru cauzeaza inflamatia la nivelul intestinelor. Astfel, o alergie la ou poate provoca diaree, greata, varsaturi si dureri de stomac.

Indigestia provocata de oua

Ouale fierte tari sunt adesea vinovate de aparitia indigestiei. Spre deosebire de ouale moi care se digera in maxim 5 minute, ouale tari au nevoie de 3 ore pentru a le digera in totalitate. Pentru a preveni indigestia se recomanda sa nu consumi mai mult de doua oua pe zi, iar acestea la distanta de cel putin 6 ore.

Infectia cu salmonella

Din fericire ouale fierte nu prezinta risc de infectie cu salmonella pentru ca bacteria este distrusa in timpul fierberii.

Totusi, de Paste se folosesc si oua crude pentru prepararea maionezei sau a unor dressinguri. In aceasta situatie este nevoie sa fii foarte atenta.

Ouale crude consumate ca atare, in prepararea prajiturilor, a lichiorului de oua, a inghetatelor si maionezei reprezinta un risc pentru sanatatea ta. Femeile gravide si copiii sunt cei mai expusi in fata bacteriei.

Cel mai bine este sa eviti sa prepari alimente care contin oua crude, cu exceptia cazului in care produsul finit trebuie copt, prajit sau bagat in cuptor pentru preparare termica.

Intoxicatia alimentara cu oua - cum o previi

- achizitioneaza doar oua care au imprimata data expirarii pe coaja
- achizitioneaza oua doar din magazinele alimentare, aprovizionate cu frigidere
- dupa achizitionarea oualor introdu-le pe acestea in frigider cat mai rapid
- scoate ouale din frigider abia cu maxim jumatate de ora inainte de preparare
- ouale fierte trebuie consumate in cel mult o saptamana de la preparare.

Consumul de oua are si parti bune

Un singur ou contine peste 6,29 grame proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului.

Galbenusul de ou are in compozitia sa 21 de vitamine si minerale, 6 mg de magneziu, 67 mg de potasiu, 96 mg de fosfor.

Consumul de oua imbunatateste puterea de concentrare datorita nutrientilor pe care acest aliment il contine, nutrienti care actioneaza puternic la nivelul creierului. Mai exact, ouale contin colina, un element esential pentru imbunatatirea activitatii creierului.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

Ulei de canepa. Beneficii, utilizari si contraindicatii Ulei de canepa. Beneficii, utilizari si contraindicatii
Din ce in ce mai des se vorbeste despre ulei de canepa si despre beneficiile lui pentru sanatate. Canepa este un super-aliment. Ea contine fitonutrienti si grasimi sanatoase care aduc multiple beneficii functionarii organismului. Ulei de canepa beneficii 1. Piele frumoasa Extras din canepa, uleiul
Studiu: De ce este bine sa combini uleiul de masline cu sare Studiu: De ce este bine sa combini uleiul de masline cu sare
Uleiul de măsline extra virgin, combinat cu sare, ajută la ameliorarea durerilor provocate de migrene, indigestie si artrita, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica Nature.  Astfel, potrivit cercetatorilor, uleiul de masline este cel mai buna analgezic pentru aceste
Vitaminele de care au nevoie femeile dupa varsta de 30 de ani Vitaminele de care au nevoie femeile dupa varsta de 30 de ani
În toate etapele vieții noastre, avem nevoie de vitamine pentru a furniza substanțe nutritive organismului nostru. Atunci când o femeie atinge vârsta de 30 de ani, corpul ei se schimbă si are noi nevoi. De aceea, femeile ar trebui sa consume niste vitamine specifice
10 greseli cu prezervativul pe care sa nu le faci 10 greseli cu prezervativul pe care sa nu le faci
Prezervativul ramane cea mai buna protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a HIV. Studiile au demonstrat ca folosirea prezervativului reduce riscul de infectie cu HIV cu 80-93%. Insa pentru a fi sigur ca pastrezi riscul scazut de infectie este important nu doar sa folosesti
Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi
Cand ne intrebam ce ne face fericiti, in gand ne vin circumstante, posesiuni sau oamenii pe care ii iubim. In realitate, fericirea este o experienta chimica. Patru mari neurochimicale, hormoni si neurotransmitatori sunt responsabili de crearea senzatiilor si emotiilor pe care le asociem cu
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda