Skip to article

Pancreatita, o inflamatie a pancreasului

Pancreatita, o inflamatie a pancreasului
La sfarsitul saptamanii trecute, fosta vedeta de televiziune si actual deputat PD-L Teo Trandafir a fost spitalizata de urgenta cu diagnosticul de pancreatita acuta. Starea ei este stabila, iar in prezent Teo se trateaza la un spital din Austria.

Dar care sunt factorii ce predispun la aceasta boala si ce inseamna de fapt pancreatita?

Pancreasul - un organ central al aparatului digestiv

Pancreasul este un organ lung de 15-20 cm, situat sub stomac, intinzandu-se intre coaste. El are forma literei L si este aplatizat si constituit din 3 parti: capul, corpul si coada.

Se afla localizat anterior de coloana vertebrala si intra in contact cu numeroase organe: ficatul care il acopera partial, duodenul (inceputul intestinului) care ii inconjura capul si intestinul gros situat chiar sub el. Pancreasul este traversat de canalul care evacueaza bila, ce merge din ficat pana in intestin.

Intre pancreas si coloana vertebrala trec artere, vene si mai ales un pachet mare de nervi, ceea ce explica durerile dorsale intense simtite de bolnavii cu pancreatita.

Prima functie a pancreasului este sa ne ajute sa digeram. El fabrica enzime, adica molecule capabile sa digere grasimile, zaharurile si proteinele din alimentatie. Aceste enzime sunt excretate in canalul care parcurge pancreasul pe toata lungimea sa si merg in tubul digestiv, unde actioneaza.

A doua functie a pancreasului este sa fabrice un hormon binecunoscut: insulina, ce regleaza nivelul glucozei din sange. Atunci cand insulina este insuficienta sau ineficace, apare diabetul.

Ce este pancreatita?

Pancreatita este inflamarea pancreasului si poate fi acuta sau cronica. Pancreatita este cronica daca boala continua sa evolueze in ciuda tratatii cauzei, si acuta cand nu are consecinte durabile.

Cauze si factori de risc

Cauzele cele mai frecvente sunt:

calculii biliari (mici sau mari) prinsi in canalele biliare si pancreatice
alcoolul (chiar si ingerat o singura data, dar in cantitate mare)

Mai rar:

trigliceride crescute
oreionul
o interventie chirurgicala asupra caii biliare
un traumatism abdominal
hipercalcemie
unele medicamente

Excesul de alcool - cauza principala a pancreatitei acute

Pancreatita este in majoritatea cazurilor de origine alcoolica (7 cazuri din 10). Pancreatita acuta se resoabe daca se evita alcoolul. Medicii recomanda de asemenea si renuntarea la fumat, caci acesta favorizeaza aparitia cancerului, mai ales pe un pancreas care a suferit deja de inflamatie. Statisticile arata ca 80% din pacientii care au suferit de pancreatita acuta devin diabetici peste 20 ani.

Simptomele bolii

Debutul pancreatitei este brutal, avand loc adesea dupa o masa copioasa, cu alcool. Durerea abdominala este foarte violenta, iradiind spre spate si omoplatul stang. Bolnavul se incovoaie de durere. El prezinta sensibilitate la palpare, vomita, are febra si este balonat. Aspirina si paracetamolul nu il ajuta sa se vindece.

Transpiratia, paloarea, mainile si picioarele gheata, starea generala de rau sunt semne de gravitate. Bolnavul este in acest caz spitalizat.

Tratamentul pancreatitei

Doar 10-15% din pancreatite sunt tratate chirurgical.

Tratamentul consta in administrarea de medicamente contra durerilor (antalgice). Se prescriu si antibiotice administrate intravenos pentru combaterea unui eventual abces si scaderea febrei.

Pancreasul este protejat printr-un regim alimentar adaptat, astfel incat sa se secrete mai putine enzime. Bolnavilor le este strict interzis sa mai consume alcool, ulei prajit si sa mai fumeze.

Alimentatia pe gura este adesea inlocuita cu una de tip intravenos, prescrisa atata timp cat persista durerea. Secretiile din interiorul stomacului sunt aspirate cu o sonda introdusa prin nas.

Interventia chirurgicala este uneori programata daca pancreatita acuta are drept cauza un calcul biliar sau un obstacol pe canalele pancreatice. Interventia este dificila din cauza inflamatiei puternice.

Uneori, un calcul este blocat in canalele pancreatice. El este scos prin chirurgie endoscopica, fara sa fie necesara o operatie chirurgicala clasica.


Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există