Primele simptome
Sangerarea gingiilor este adesea primul semn al unei afectiuni parodontale. Detartrajul, urmat de un periaj profesional, poate fi de ajuns in acest stadiu, pentru restabilirea sanatatii gingiilor.
Si alte semne pot sa-ti dea de gandit: sensibilitatea la frig, respiratia urat mirositoare, resturi alimentare care raman intre dinti. Cand dintele se misca, de obicei este prea tarziu sa fie salvat, deoarece este dificil de reconstituit suportul parodontal distrus.
Cauzele bolii parodontale
Implanturile dentare, modul de viata, starea de sanatate si ereditatea intervin in declansarea bolii. Pozitia proasta a dintilor si prezenta protezelor vechi maresc riscul de fixare a placii dentare. Fiecare organism reactioneaza diferit: in unele cazuri, imunitatea isi spune cuvantul, in altele nu.
Stresul, tutunul, bolile cardiovasculare, diabetul, toate acestea slabesc imunitatea. Modificarile hormonale legate de sarcina sau pubertate sau anumite infectii virale pot favoriza de asemenea inflamarea episodica, dar si unele medicamente contra hipertensiunii sau epilepsiei, chimioterapicele. Medicul va face un bilant global de sanatate inainte sa stabileasca tratamentul.

Tratament
Bolile parodontale se trateaza local, prin dezinfectarea tesuturilor. Detartrajul, mecanic sau cu ultrasunete, este de ajuns pentru a trata o gingivita.
Atunci cand sunt atinse si tesuturile profunde, trebuie eliminat tartrul de la radacina dintelui si din cavitatile care s-au putut forma pe os.
Grefa osoasa, punerea de material sau de membrana pentru recuperarea osului, grefa gingivala permit reconstituirea unui teren mai sanatos. In orice caz, pacientul trebuie sa respecte o igiena buco-dentara riguroasa.
Importanta igienei buco-dentare
Deoarece factorii de risc sunt diferiti de la caz la caz, si igiena buco-dentara va fi personalizata. Nu exista un periaj standard, fiecare gura are o configuratie diferita.
Principiul fundamental este eliminarea placii dentare in fiecare zi, din toate colturile. Periutele subtiri cu capete mici si ata dentara pentru spatiile interdentare sunt adevaratele remedii ale parodontitelor. Produsele revelatoare ale placii dentare pot fi de ajutor: ele fac sa apara zonele care au scapat la periaj.
Periuta de dinti electrica faciliteaza periajul, dar folosirea ei nu trebuie sa reduca timpul de periaj. Este indispensabil sa mergi la dentist o data pe an, macar pentru a vedea daca ai tendinta sa fixezi tartrul.