Pastilele antiaging pe baza de vitamine antioxidante promit intinerirea pielii. Sunt ele eficiente in realitate? Ce spun specialistii?
Aceste pastile care se gasesc sub forma de suplimente alimentare sunt vitamine antioxidante capabile sa neutralizeze, sa previna si sa repare daunele provocate de radicalii liberi asupra celulelor pielii, dejucand astfel impactul timpului si aparitia anumitor boli. Inamicul numarul unu al pielii este oxidarea, un fel de "rugina" ce destabilizeaza celulele.
Vitamina A
In versiunea sa animala, se gaseste sub numele de retinol. In versiunea vegetala, este continuta in carotenoide: beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina. Ea protejeaza colagenul, actionand sub forma de licopen. Asupra ochilor, riscul de cataracta se reduce cu 47% sub actiunea zeaxantinei. Luteina are si ea efecte pozitive asupra retinei. Vitamina A previne alterarea ADN-ului, intareste imunitatea si protejeaza arterele de oxidare si de depunerea colesterolului rau.
Ca supliment alimentar, se recomanda 600-800 micrograme de vitamina A sau 4-5 mg beta-caroten.
Pentru a-ti face plinul cu retinol din alimentatie, consuma ficat, galbenus de ou, unt, lactate. Licopenul il iei din rosii, grepfrut roz si pepene verde, luteina din porumb, broccoli si varza. Pentru carotenoide in general, mizeaza pe legume portocalii-rosii si verde inchis.
Atentie: suplimentele de beta-caroten nu le sunt recomandate fumatorilor si fostilor fumatori, deoarece maresc riscurile de cancere specifice (plaman, ovare, colon, tiroida, col uterin). Acestia trebuie sa se multumeasca doar cu vitaminele din alimentatie.
Vitamina C
Aceasta este regina antioxidantilor, prima la locul actiunii si cea mai eficace, intervenind devreme in plasma sangvina pentru a contracara efectele radicalilor liberi. Ea optimizeaza imunitatea organismului si reduce riscurile de cancer la stomac, plaman si caile aeriene, fiindu-le recomandata in special fumatorilor.
Ea fortifica gingiile si lupta contra aterosclerozei, mentinand supletea arterelor, reducand agregarea placilor de aterom si marind nivelul de colesterol bun.
Se recomanda un aport zilnic de 110 - 200 mg sub forma de pastile, iar in farfurie gasesti vitamina C in kiwi, papaya, ardei gras rosu, patrunjel, varza, citrice.
Atentie: evita sa asociezi vitamina C cu fierul si cuprul, fiinda acesta este un amestec cu potential periculos.
Vitamina E
Si ea este o vedeta in familia antioxidantilor. Vitamina E vegheaza asupra membranelor celulare, reducand de 4 ori riscul de accident vascular cerebral. Ea mentine hidratarea cutanata si stimuleaza sinteza fibrelor de colagen.
Vitamina E se administreaza doar impreuna cu vitamina C, aceasta fiind necesara pentru a o reactiva din forma oxidata. Suplimentele anti-aging trebuie sa contina mai multa vitamina C decat E. Se recomanda 12 mg pe zi.
In alimentatie, vitamina E se gaseste in germenii de grau, semintele de floarea-soarelui, arahide, migdale si nuci.
Opteaza pentru forma sa naturala, care este absorbita de 8 ori mai bine fata de cea sintetica, din pastile.
Pastile antiaging: cocteilul ideal
Vitamina A (inclusiv carotenoide) + vitaminele C, E, B + flavonoide + seleniu + zinc + magneziu + acizi omega-3 si omega-6.
Evita in aceste suplimente fierul si cuprul, care au rol pro-oxidant.
Autor: Nuage