Skip to article

Pe plaja, ai grija de picioare!

Ai visat la vacanta de vara luni intregi, iar acum iata-te alungita pe nisipul fin, cu degetele picioarelor facute evantai... Cand te ridici de pe prosop, nu uita insa sa privesti cu atentie unde pui piciorul! Cochilii, seringi, bucati de sticla, arsuri... acestea nu iau vacanta!

Plagile piciorului sunt foarte frecvente vara. Ele au ca origine animalele marine (scoici, diverse cochilii), dar si elemente externe lumii acvatice cum ar fi seringile si cioburile lasate acolo sau aduse de maree.

Aceste mici rani par adesea neimportante deoarece rana este mica la inceput. Totusi, baile repetate, apa de mare si mersul in picioarele goale nu faciliteaza cicatrizarea si trebuie sa pastrezi picioarele uscate in timp ce astepti vindecarea.

Ranirea piciorului: ce e de facut?

Aceste leziuni nu se vindeca decat dupa eliminarea totala a corpului strain responsabil. Este indispensabil sa scoti fragmentele de corp strain ramase in picior, si asta cat mai repede posibil. Extractia este uneori dificila din cauza profunzimii plagii si a friabilitatii corpului strain.

Pe plaja, ai grija de picioare!

Daca nu poti sa-l scoti, mergi la medic. Suprainfectarea este sigura in acest caz si este nevoie de o incizie. Daca extractia a avut succes, dezinfectia trebuie sa fie efectuata cat mai repede cu apa curata si sapun. Acopera plaga cu pansament si schimba-l cel putin o data pe zi.

In caz ca te-ai intepat intr-o seringa abandonata pe plaja, nu te panica! Putini germeni si virusi rezista la soare si caldura. Oamenii in aceasta situatie se tem cel mai mult sa nu ia Sida , insa contaminarea in aceste conditii este imposibila. Totusi, acest lucru nu te scuteste de dezinfectarea plagii si de mersul la medic in caz de indoieli.

Arsura piciorului: ce e de facut?

Nisipul atinge uneori temperaturi nebanuite. Ai grija de copii cand parasesc umbreluta. In caz de arsura spala cu apa curata timp de minim 5 minute. Daca arsura este intinsa (mai mare decat jumatatea palmei victimei) sau profunda, mergi la medic.

Si daca soarele e vinovat de arsura, ce fac?

Arsurile solare sunt foarte dureroase in zona picioarelor deoarece pielea este fina. De aceea trebuie sa:

aplici creme "dupa plaja", emulsii specifice pentru arsuri sau talc;
in caz ca ai facut basicute, nu le sparge, ci acopera-le cu un pansament steril;
bea multa apa;
ia un paracetamol.

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de