Skip to article

Pielea sensibila

Pielea sensibila
Anumite tipuri de piele sunt foarte sensibile la iritatii sau alergii. Pentru acestea exista numeroase produse cosmetice si de igiena disponibile pe piata si denumite "hipoalergenice" sau "testate dermatologic". Ce inseamna mai exact aceste doua denumiri?

Inainte de a da o definitie a acestor termeni, iata care sunt cele doua tipuri de reactii posibile: iritatia si alergia cutanata. Acestia sunt termeni complet diferiti.

Iritatia pielii

Iritatia se produce imediat sau la 48 de ore de la contactul cu substanta iritanta. Aceasta reactie se manifesta mai ales in zona de contact cu substanta iritanta. Ea este de tip inflamator si este mai mult sau mai putin intensa in functie de sensibilitatea pielii, dar si in functie de zona afectata sau de natura, cantitatea si frecventa contactelor cu produsul.

Iritatia se manifesta printr-o senzatie de contractie, de furnicatura si/sau de arsura, insotita de o inrosire cutanata. In cazul unei iritatii severe, pielea se poate fisura sau coji.

Alergia cutanata

Alergia cutanata apare intotdeauna dupa o perioada de sensibilizare mai mult sau mai putin lunga, adica in urma multiplelor contacte cu un agent sensibilizator. Reactia se caracterizeaza in mod tipic prin mancarimi, ce se pot manifesta la distanta fata de zona de contact si pot fi mai mult sau mai putin intinse.

"Hipoalergenic"Pielea sensibilaAcest termen inseamna "substanta care diminueaza riscurile de alergie". Este vorba despre produse concepute pentru a minimiza riscurile aparitiei unei reactii alergice (fara a exclude total riscurile).

Alergiile pot fi provocate de tot felul de produse: detergenti menajeri, metale si bijuterii, produse destinate igienei (creme, lapte), cosmetice (machiaj, parfumuri), anumite alimente.

Aceste produse sunt testate sub controlul dermatologilor si conform unui protocol experimental riguros (teste de sensibilizare), pe voluntari ce prezinta o piele sensibila.

"Testat dermatologic"

Un produs testat dermatologic este este acela asupra caruia au fost efectuate teste, tot sub controlul unui medic dermatolog, pe voluntari cu diverse tipuri de piele. Se folosesc de obicei "teste-plasture" (plasturi ce contin produsul care trebuie testat si care se lipesc pe piele timp de 24 de ore) si se noteaza semnele clinice (eriteme, uscare, rugozitate). Se definesc criteriile de acceptabilitate ale produsului, toleranta si eficacitatea sa.

Cateva sfaturi

Daca aveti o piele sensibila si fragila trebuie sa folositi produse hipoalergenice si testate dermatologic, dar respectati si sfaturile urmatoare:

Atunci cand achizitionati un produs nou de cosmetica sau igiena, testati-l mai intai pe o zona limitata si asteptati cateva zile inainte sa-l folositi din nou.

In cazul in care observati o reactie a pielii, nu aruncati imediat produsul, acesta poate fi util pentru a cunoaste lista componentelor sale.

Nu subdozati si nu supradozati detergentii sau indulcitorii.

Fie ca spalati de mana sau la masina, asigurati-va ca limpezirea a fost suficienta.

Pentru a limita multiplicarea germenilor si a microbilor, uscati bine hainele inainte de a le impacheta si a le pune in dulap. Calcatul rufelor este benefic deoarece contribuie la uscare, iar calcatul cu abur are efectul de dezinfectare (aceasta bineinteles cu conditia sa asteptati si sa nu aranjati imediat hainele in dulap cat sunt inca umede).

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care