Skip to article

Pledoarie pentru implicare

Pledoarie pentru implicare
Astazi, 6 mai 2009, reprezentanti ai societatii civile, membri ai Parlamentului Romaniei si reputati specialisti au initiat dialogul in vederea unui control mai bun si eficient al infectiei cu HIV/SIDA si al Tuberculozei, boli ce constituie probleme foarte importante de sanatate publica in lume si in Romania.

Fiecare al treilea caz de tuberculoza din Uniunea Europeana provine din Romania, care este tara UE cu cele mai multe cazuri de boala.

La 19 ani de la momentul in care Romania era declarata tara cu cel mai mare numar de copii cu HIV/SIDA, epidemia cu HIV continua sa fie o amenintare importanta, in lipsa unor masuri durabile de prevenire si a unor programe de suport si integrare a celor 9.669 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA - in marea majoritate tineri 17-24 de ani.

Nimeni nu este imun fata de HIV sau tuberculoza, ambele infectii putand afecta orice persoana, indiferent de mediul din care provine, statutul social si economic, nivelul de educatie, sexul, rasa sau religia acesteia.

Migratia persoanelor, vecinatatea cu tari in care numarul de cazuri de infectie cu HIV depaseste media europeana, cresterea numarului consumatorilor de droguri injectabile, numarul mare de cazuri de tuberculoza si aparitia tuberculozei multi-drog rezistente (800 cazuri noi in Romania in 2008), neacordarea unui interes suficient grupurilor cu risc foarte mare de infectare pot pune Romania in situatia de a nu mai controla aceste epidemii.

Prevenirea este elementul cheie in controlul acestor boli, deoarece extinderea ambelor epidemii este rezultatul unor factori care nu tin de sistemul de sanatate, ci de un larg context social si economic, de stabilirea unor prioritati politice pe termen lung, de existenta suportului legislativ si nu in ultimul rand de atentia acordata grupurilor cu risc mare de infectare si transmitere mai departe a infectiei.

O serie de organizatii non-guvernamentale deruleaza in prezent, gratie suportului international si in special al Fondului Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, interventii ce nu intra in atributiile niciunei organizatii sau institutii publice.

Aceste interventii de granita si-au demonstrat impactul real si sunt considerate in prezent ca fiind modalitati de actiune extrem de eficiente, indispensabile si chiar critice pentru controlul epidemiilor HIV si TB, in Romania si in alte tari ale lumii.

Evenimentul de astazi a fost initiat de Fundatia Romanian Angel Appeal si organizat sub Inaltul Patronaj al doamnei Roberta Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor. Peste 150 de parlamentari reprezentand toate judetele tarii au fost invitati sa participe la eveniment.

Articole recomandate

Busuiocul: ce beneficii are pentru sanatate si contraindicatii Busuiocul: ce beneficii are pentru sanatate si contraindicatii
Busuiocul este o planta medicinala cunoscuta si sub numele de Alhabega, Alfabega, Basilic, iarba regala si este folosit ca un remediu excelent pentru afte, tuse si dureri in gat. Denumirea stiintifica pentru busuioc este Ocimum basilicum L. Busuiocul este un arbust care poate atinge 60 cm pana la 1
5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza 5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza
Tot mai multe studii sustin ideea ca un pui de somn dupa amiaza aduce o multime de beneficii organismului. Cu toate acestea, sunt si oameni care se indoiesc de evidentele oferite de oamenii de stiinta legate de un somn scurt dupa amiaza. Poate si pentru ca exista o multime de mituri gresite despre
Gestul banal care te poate feri de coronavirus Gestul banal care te poate feri de coronavirus
Cercetatorii vin cu noi informatii despre raspandirea infectiei cu coronavirus. Potrivit ultimei descoperiri, zonele in care zgomotul este reudus in spatiile inchise sunt mai sigure in ceea ce priveste posibilitatea infectarii cu noul coronavirus.  Scăderea volumului vocii contribuie la
Cum dezinfectezi corect telefonul mobil Cum dezinfectezi corect telefonul mobil
Telefonul mobil este unul dintre obiectele pe care le folosim foarte mult pe parcursul zilei. Cercetarile realizate pana acum au demonstrat ca pe acest gadget se strang foarte multe bacterii, de aceea este foarte important sa il dezinfectam corect, de mai multe ori pe zi.  In plus, potrivit
Leguma care absoarbe toate toxinele din corp Leguma care absoarbe toate toxinele din corp
Varza este una dintre cele mai sanatoase legume! Este supranumita chiar leguma aspirator de toxine, de aceea este recomandat sa o introduci in meniul tau cat mai des. Te poate ajuta sa slabesti in mod natural si sanatos, dar absoarbe si toate toxinele din organism. Are multe beneficii pentru