Skip to article

Pneumococul - mortalitatatea infantila e in crestere

Pneumococul - mortalitatatea infantila e in crestere
In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual datorita bolilor pneumococice. Jumatate dintre acestia sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera boala pneumococica drept responsabilul numarul 1 de mortalitatea infantila.

Pneumococul este cauza principala a mortalitatii infantile in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre 0 si 1 an, urmata, intr-un procent de 21% de Rujeola. Romania are cel mai mare procent al mortalitatii infantile de pe continent, de 13,9%, dupa Moldova si Ucraina .

In Romania, 2.250 de copii cu varsta mai mica de 1 an au murit anul trecut . Aceste cifre sunt extrem de ingrijoratoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de catre Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie.

Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie localizata in tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil de la om la om.

Pericolul este cu atat mai grav cu cat, conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mari a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice.

"Boala Pneumococica este o infectie datorata unei bacterii numita Streptococcus pneumoniae, cunoscut sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronsita.

Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse cum ar fi: febra ridicata (mai mare de 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli. Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala.", a declarat Dr. Daniela Stefanescu membru al Senatului Societatii Nationale de Medicina de Familie.

"Preventia fiind extrem de importanta in actul medical, introducerea vaccinarii cu noul vaccin in tara noastra, ar putea avea un puternic impact asupra morbiditatii si a costurilor sale ridicate cat si asupra mortalitatii infantile din ce in ce mai ingrijoratoare", a adaugat Dr. Daniela Stefanescu.

La copii cu varsta sub 5 ani, Boala Pneumococica provoaca moartea acestora mai mult decat orice alta afectiune, incluzand aici si SIDA, malaria sau rujeola impreuna.

2 copii, cu varsta mai mica de 5 ani, mor in fiecare ora in Statele Unite datorita bolii pneumococice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea cu un vaccin imbunatatit continuu, este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice.

In Statele Unite a fost inclusa in Programul National de Vaccinare generatia urmatoare de PCV cu 13 serotipuri (vaccinul cu 13 serotipuri), care vine in completarea celor cu 7 serotipuri. Acesta acopera boli pneumococice precum: pneumonia bacteriemica, meningita, bacteriemia si otita medie cauzate de cele 7 serotipuri deja incluse in vaccinul antipneumococic existent.

Noul vaccin cu 13 serotipuri scade cu 94% incidenta bolilor invazive pneumococice (bacteriemie si meningita) la copiii cu varsta mai mica de 5 ani precum si rezistenta la antibiotice a pneumococului cu 98% la copiii sub 5 ani. Poate fi administrat simultan cu celelalte vaccinuri pediatrice in acord cu schema de vaccinare obligatorie.

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum