Skip to article

Prea rebel sa fii condus!

Consumul de droguri in randul populatiei si in randul subgrupurilor specifice - prezinta situatia consumului de droguri in randul populatiei generale (15-64 de ani), conform datelor obtinute prin derularea in anul 2010, de catre ANA, a celui de-al treilea studiu la nivel national.

Comparativ cu studiul anterior (GPS, 2007), reiese o scadere a consumului de tutun si alcool, o crestere a consumului de droguri ilegale si de sedative si/ sau tranchilizante si aparitia celui de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de `droguri legale` sau `etnobotanice`, pentru care se inregistreaza, pentru segmentul 15-64 de ani, si cea mai mare prevalenta pentru consumul de-a lungul vietii - 1,9%.

Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul - 1,6%, urmat de ecstasy - 0,7%, heroina - 0,3% si cocaina - 0,3%.

In concluzie, prevalenta consumului de droguri de-a lungul vietii continua sa fie concentrata pe droguri recreationale cum ar fi canabisul si ecstasy care sunt consumate cu predilectie de tineri intre 15-34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precadere din euroregiunea Bucuresti/ Ilfov si Vest.

Noutatea consta in aparitia consumului de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de `droguri legale` sau `etnobotanice`, la un nivel ingrijorator, semnalarea pentru prima oara la nivel national a consumului de ketamina si diversificarea consumului pentru generatia adulta, inclusiv persoane de sex feminin in majoritatea regiunilor tarii.

Prea rebel sa fii condus!

Noile evolutii evidentiate de studiile de prevalenta si de tendintele in evolutia indicatorilor epidemiologici cheie determina modificari in abordarea fenomenului de catreA Agentia Nationala Antidorg, in calitatea sa coorodnator national in domeniul de referinta.

In acest context, masurile coerente de prevenire, pot fi unicele instrumente capabile sa produca rezultate eficiente pe termen lung. in plus, plasarea acestor masuri intr-un context evaluativ, bazat pe diagnoze locale, confera eforturilor preventive fundamentul solid atat de necesar unui demers eficient.

`Prea rebel sa fii condus`

Ca raspuns direct la aceste tendinte, in anul 2012 Agentia Nationala Antidrog implementeaza la nivel national campania de prevenire `Prea rebel sa fii condus`, avand ca scop constientizarea, in principal a populatiei la risc, cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani si, in subsidiar, a populatiei generale, in legatura cu riscurile consumului de droguri, precum si informarea si sensibilizarea acestei populatiei la risc referitor la serviciile comunitare de asistenta integrata.

In urma pretestarii pe un esantion reprezentativ pentru grupul tinta, a fost evidentiata necesitatea accentuarii elementelor de identitate ale campaniei, prin folosirea titlului ca mesaj principal.
Mesajele secventiale au fost obtinute in urma unui concurs de sloganuri si vor fi folosite in cadrul activitatilor campaniei.

Obiectivul general al campaniei este constientizarea, asupra riscurilor consumului de droguri in general si de substante noi cu proprietati psihoactive in special, precum si asupra eficientei strategiilor complementare de petrecere a timpului liber, prin implementarea unei campanii nationale media si de promovare a serviciilor oferite de sistemul national integrat de prevenire si asistenta a consumatorilor de droguri.

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si