Skip to article

Prevenirea si combaterea degeraturilor

Prevenirea si combaterea degeraturilor
In curand vin sarbatorile de iarna, vacanta si concediile se apropie si cu toti asteptam cu bucurie zapada si distractiile ce tin de aparitia ei.
Totusi expunerea indelungata in ger si vant poate provoca aparitia degeraturilor si tocmai de aceea este bine sa stim sa ne aparam.

Sunt predispusi la degeraturi in special copii si batranii, oamenii fara adapos, persoanele care lucreaza mult timp in frig, bolnavii cu tulburari de circulatie periferica, bolnavii de ateroscleroza sau diabet, cei care cosuma alcool, tutun sau alte droguri, persoanele obosite sau cu tulburari psihice.

Cele mai expuse zone ale corpului sunt degetele de la maini si de la picioare, urechile, obrajii, nasul sau alte parti ale fetei.

Daca aceste parti ale corpului raman reci mai mult timp, vasele de sange se contracta, transmiterea mesajelor dureroase prin nervi este perturbata, zonele respective amortind. Astfel nu ne mai putem da seama de raul care se petrece.
Acest proces de inghetare poate distruge si deshidrata tesuturile si membranele celulare iar in cazuri grave poate afecta nervii din profunzime, muschii si chiar oasele provocand uneori gangrenarea degetelor sau a unui membru intreg .

In degeraturile usoare, de gradulI, pielea devine mai dura, avand o culoare patata galben cu alb. Poate apare senzatia de amortire, usturime sau de mancarime in acea parte a corpului, dupa care persoana nu mai simte nimic.
Daca frigul continua, dupa cateva ore pielea se inroseste si apar umflaturi determinand aparitia degeraturior de gradul II.
In acest caz reancalzirea produce o durere semnificativa sau chiar o senzatie de arsura iar in zilele urmatoare pot apare vezicule si descuamare.
Daca nu se iau masuri de reincalzire si expunerea la frig se prelungeste, circulatia sangelui se opreste cea ce produce gangrena (degeratura de gradul III).
Trebuie remarcat faptul ca tesuturile care au fost degerate raman mereu sensibile la frig.
In degeraturile grave, zona afectata este rece si teapana la atingere. Ea se poate umfla capatand o nuanta palida de cenusiu.
In acest caz incalzirea produce dureri insuportabile, pielea ramanand rece, vanata si umflata.

Primul ajutor in caz de degeratura consta in scoaterea rapida a persoanei de sub actiunea gerului, a apei inghetate sau a zapezii si transportarea ei intr-o incapere calda. Camera este bine sa aiba o temperatura potrivita sau sa fie incalzita progresiv.
Astfel in cazul degeraturilor de gradul III, pana la transportarea la spital, victima va fi dusa intr-o camera ce trebuie incalzita treptat. Temperatura din interiorul camrerei va ajunge la 20 grade dupa 3-4 ore.
Este foarte important cum se realizeaza reancalzirea persoanei care a suferit o degeratura caci daca ea se face brutal, se poate declansa stare de soc caracterizata prin frisoane, crampe musculare, somnolenta si chiar sfarsit letal.
Pentru reancalzire in degeraturile usoare este uneori suficient un corp cald. Daca degetele de la maini le simtiti inghetate le puteti pune la subsuara sau puneti alta persoana sa le acopere cu mainile ei calde.
Nu se maseaza zona afectata de inghet, ci se apasa bland.
Se pot face tamponari usoare cu suc de lamaie.
In situatia in care degeraturile sunt la maini sau la picioare, acestea pot fi introduse intr-un vas cu apa la temperatura camerei. In timp, se va adauga putin cate putin apa calda astfel incat in 30-60 minute apa din vas sa ajunga la temperatura corpului pentru a se putea restabili circulatia in sectorul degerat.
Apa nu trebuie sa fie fierbinte, ci maxim 40 grade, caci persoana degerata ( mai ales copii ) nu simte si risca sa-si opareasca pielea.

Persoana poate bea o infuzie calda (nu fierbinte) de Coada soricelului care este un vasodilatator periferic.
Se mai recomanda ceaiuri calde de Rozmarin, de Ginkgo sau de Ginseng.

Partea degerata ar trebui sa-si redobandeasca culoarea in decurs de 30 minute cu apa calda. In caz contrar trebuie chemat urgent medicul.
Deasemeni orice degeratura care a fost incalzita dar este inca dureroasa, vanata si unflamata, sau prezinta a doua zi vezicule trebuie vazuta de medic.

Zonele care au fost degerate se ung cu alifie de Galbenele, alifie de Sunatoare sau alifie de bobite de Vasc (se amesteca bobitele de vasc cu untura de porc pana ce se transforma intr-o alifie).
Ultima alifie se foloseste pentru inghetul mainilor, picioarelor si al nasului.
Pe locurile care au fost degerate se pot face aplicatii cu gulie coapta (se coace in coaja, ea fiind gata cand intra degetul in ea). Se aplica calduta.

Deasemeni pentru refacera tesuturilor se recomanda bai calde de trei ori pe zi cu infuzie concentrata din frunze de nuc sau cu decoct de capatani de telina (250 g telina la un litru de apa se fierbe o ora).
Pentru vezicule se pot pune cataplasme cu infuzie de Musetel sau cu Patlagina sau se unge locul cu alifie de Sunatoare
Dupa dezghetare se pastreaza o igiena adecvata pentru a preveni infectiile.

Atentie!

- Este contraindicata frecarea partii degerate cu zapada sau cu orice alta substanta (cand pielea este inghetata trebuie sa o reincalziti nu sa o inghetati mai tare).
- Nu dezghetati o zona degerata langa o caldura uscata (in fata focului, desupra unei sobe incinse etc.) In acest caz se pot produce arsuri severe.
- Nu se incalzeste o degeratura atunci cand exista pericolul ca respectiva parte a corpului sa inghete din nou.
- Nu se fac frectii pe zona care a fost degerata.
- Dupa vindecare persoanele care au suferit degeraturi se vor feri de frig caci regiunile respective, timp de luni sau de ani raman foarte sensibile la frig.

Pentru a deveni mai rezistenti la ger si a preveni degeraturile se recomanda:

- Purtati haine potrivite, imbracandu-va cu cat mai multe straturi, cu haina impermeabila deasupra care sa va apere de vant.
- Acoperiti capul, gatul si fata in caz de vant.
- Evitati hainele stramte.
- Purtati doua perechi de sosete si manusi cu un deget si luati si rezerve pentru a le schimba cand se uda.
- Evitati incaltamintea stramta.
- Consumati alimente nutritive cu continut bogat in glucide si proteine. Consumati alimente calde si gatite.
- Evitati consumul alimentelor foarte fierbinti si condimentate.
- Evitati alimentele reci, inghetata sau bauturile cu inghetata
- Beti multe lichide pentru a impiedica deshidratarea.
- Evitati alcoolul si tutunul.
- Evitati inelele sau alte bijuterii care va impiedica circulatia.

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari