Skip to article

PREZISTA: un nou medicament impotriva SIDA

PREZISTA: un nou medicament impotriva SIDA
Ce este SIDA?

SIDA este provocata de virusul imunodeficientei umane (HIV). Prin distrugerea celulelor de baza ale sistemului imun, HIV anihileaza progresiv capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor si anumitor forme de cancer. Persoanele diagnosticate cu SIDA sunt susceptibile la aparitia unor infectii amenintatoare de viata, numite infectii oportuniste, provocate de agenti microbieni care de obicei nu produc imbolnaviri la omul sanatos.

Incubatia bolii este foarte lunga si poate varia de la cateva luni la mai multi ani. Multe persoane nu prezinta nici un simptom in perioada imediat urmatoare infectariicu HIV. Unii insa prezinta o boala asemanatoare gripei care apare la 1-2 luni dupa expunerea la virus. Acestia pot suferi de cefalee, febra, stare generala proasta si marirea ganglionilor (adenopatie). Aceste simptome dispar de obicei in interval de cca. o saptamana pana la o luna si sunt foarte des gresit interpretate drept alta infectie virala.

Unele persoane infectate cu HIV au ramas asimptomatice mai mult de 10 ani. La ora actuala nu exista nici un vaccin care sa ofere protectie impotriva HIV, ci doar tratamente care incetinesc evolutia bolii si previn infectiile oportuniste.

Dat fiind faptul ca infectia cu HIV nu produce adesea nici un simptom imediat, infectia se depisteaza in principal prin testarea sangelui pentru prezenta anticorpilor impotriva HIV. Acesti anticorpi nu ating niveluri detectabile in general decat dupa 1-3 luni de la infectie, si se poate intampla sa dureze chiar sase luni pana ce nivelul lor poate fi detectat prin testele standard.

In Bucuresti, testul de depistare se poate face gratuit (cu trimitere de la medicul de familie) sau contra unei sume modice (mai putin de 20 lei), si sub anonimat, la Institutul de boli infectioase Matei Bals, sau contra cost (nu este foarte scump) in cadrul clinicilor particulare.

In prezent, la nivel mondial se vorbeste despre feminizarea bolii: din ce in ce mai multe femei sunt atinse de SIDA, fapt ce creste riscul de transmitere materno-fetala a virusului. In 1997, in Romania existau 9540 de bolnavi HIV/SIDA in viata, iar in prima jumatate a anului 2008 s-au inregistrat 187 de cazuri noi.

Riscul de transmitere a HIV de la femeia insarcinata la fat este semnificativ redus
daca aceasta ia tratament in cursul sarcinii, travaliului si nasterii, si daca si sugarul este tratat cu acest medicament pe parcursul primelor sase saptamani de viata.

Despre Prezista

PREZISTA: un nou medicament impotriva SIDA

Prezista (darunavir) este un inhibitor de proteaza (IP) care, administrat concomitent cu 100 mg ritonavir, este indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV1) la pacientii adulti multiexperimentati (care au mai urmat o schema terapeutica), care au prezentat esec la mai mult de un regim terapeutic continand un inhibitor de proteaza (IP).

Studiile clinice au demonstrat ca Prezista a redus semnificativ incarcatura virala si a dus la cresterea celulelor CD4 la pacientii multiexperimentati, pentru care optiunile terapeutice erau foarte limitate.

Informatii de acreditare

Prezista a fost aprobat si a primit autorizatie de comercializare in Romania in februarie 2007. Din iulie 2008, Prezista este pe lista medicamentelor care se elibereaza prin programul HIV/SIDA si poate fi prescris de medicii specialisti infectionisti din intreaga tara.

Produsul a fost creat de Tibotec Pharmaceuticals Ltd. si va fi comercializat de Johnson & Johnson prin divizia sa farmaceutica Janssen-Cilag.

Siguranta

Prezista nu vindeca infectia cu HIV sau SIDA si nu previne transmiterea HIV.

In studiile clinice, Prezista a fost in general bine tolerata. Cele mai frecvente efecte secundare moderate sau severe asociate cu Prezista sunt diareea (2.3%), dureri de cap (3.8%), dureri abdominale (2.3%), constipatie (2.3%) si stari de voma (1.5%).

4% din pacienti au interupt tratamentul din cauza unor efecte adverse. Persoanele care sunt alergice la Prezista sau la oricare din ingredientele sale sau la ritonavir (Norvir) nu trebuie sa ia Prezista. Au fost putine interactiuni relavante cu alte medicamente folosite in mod obisnuit in tratamentul pacientilor cu HIV.

Dozare si administrare

Doza orala recomandata de Prezista este de 600 mg (doua tablete de 300 mg) de doua ori pe zi, impreuna cu ritonavir 100 mg si mancare. Medicamentul poate fi luat impreuna cu orice fel de mancare.

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari