Skip to article

Primul ajutor in cazul degeraturilor: ce e indicat sa faci si ce sa eviti

Primul ajutor in cazul degeraturilor: ce e indicat sa faci si ce sa eviti
Degeraturile pot surveni oricand nu te protejezi suficient impotriva temperaturilor scazute, indiferent daca esti la munte sau in propria curte.

Afla care sunt sfaturile specialistilor pentru primul ajutor in cazul degeraturilor, ce e indicat sa faci si ce sa eviti pentru a nu agrava situatia.


Daca nu esti imbracata corespunzator pentru a te apara de temperaturile extreme ale iernii, risti mai mult decat un disconfort temporar. Degeraturile apar atunci cand pielea si tesuturile au inghetat. In cele mai multe cazuri, victimele necesita tratament medical de urgenta, dar exista cateva moduri in care poti acorda primul ajutor.

Ce zone sunt afectate cel mai des de degeraturi

Pe masura ce temperatura corpului scade, organismul poate reduce circulatia sanguina pentru a pastra o temperatura acceptabila pentru organele interne. Extremitatile sunt cele mai expuse degeraturilor.

La temperaturi foarte scazute, zonele neprotejate corespunzat cel mai predispuse la degeraturi sunt nasul, urechile, degetele de la maini si picioare, dar si obrajii si barbia.

Degeraturile pot fi provocate si de atingerea unor suprafete foarte reci, ca cele metalice atunci cand temperatura lor este foarte scazuta.

Simptomele degeraturilor

Inainte sa situatia sa se agraveze cu adevarat, primele simptome vizeaza iritatia pielii cauzata de temperaturile scazute. Activitatea nervilor din extremitati este atenuata, astfel incat degeraturile pot aparea rapid, fara sa le simti.

Inrosirea pielii si senzatia de durere sunt urmate de amorteala in zonele afectate, alaturi de decolorarea pielii si intarirea ei.

Primul ajutor pentru degeraturi

Degeraturile pot aparea simultan sau separat de hipotermie, iar cea mai rapida cale de tratare a lor este intrarea rapid intr-un mediu mai cald.

Cand nu mai simti nimic in zonele afectate, este important sa le bagi imediat in apa calda. Daca apa este fierbinte, poate cauza arsuri si alte complicatii. In exterior, si caldura trunchiului poate fi folosita pentru a incalzi degetele care au suferit degeraturi. La subrat se pot incalzi usor.

Dupa incalzire, durerea si invinetirea pielii sunt semne bune, care arata ca tesuturile nu au fost afectate foarte puternic, iar nervii functioneaza in continuare.

In cazul in care senzatia nu revine in zonele degerate nici dupa incalzire, se recomanda o consultatie medicala de urgenta, care poate include eliminarea tesuturilor afectate si un tratament cu antibiotice.

Cum sa nu agravezi problema

Frecarea zonei degerate nu ajuta cu nimic, iar tesuturile si pielea pot suferi daune suplimentare. Pe zona afectata nu este indicat nici sa freci zapada in speranta ca va stimula circulatia sangelui.

Cand nu mai simti deloc zona degerata, fii foarte atenta cat de mult o incalzesti. Apropiata de surse prea puternice de caldura, pielea poate suferi arsuri care agraveaza si mai mult situatia.

Daca degeraturile nu sunt tratate la timp, tesuturile inghetate se pot necroza, dar uneori problemele persista si cu semnale de alarma mai putin evidente. Daca integritatea pielii a fost afectata, pot aparea infectii, iar amorteala poate deveni permanenta in zonele afectate. O complicatie si mai grava este artrita, cauzata de schimbarile la nivelul cartilagiilor.

Autor: Iulia Anghel

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari