Skip to article

Proiectul `Copiii pretiosi` - mame infectate cu HIV

Proiectul `Copiii pretiosi` - mame infectate cu HIV
GlaxoSmithKline (GSK) Romania se alatura incepand din luna august proiectului `Copiii pretiosi`, desfasurat de Fundatia Baylor Romania, dedicat copiilor nascuti de mame infectate cu HIV.

GSK va sprijini Fundatia cu jumatate din suma necesara desfasurarii activitatii timp de un an de zile.

Programul aA€AtCopiii pretiosiaA€At urmareste sa faciliteze accesul la servicii medicale pentru tinerele insarcinate infectate cu HIV sau expuse la virus, sa imbunatateasca sau sa mentina o stare adecvata de sanatate a acestora si totodata sa asigure un nivel cel putin minim de ingrijire pentru nou-nascutii expusi la HIV, respectiv sa previna problemele de sanatate si sociale ale copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani, expusi la HIV.

Riscul transmiterii HIV de la mama la copil in timpul sarcinii si ulterior, prin nastere si alaptare, este de aproximativ 40-45% in absenta tratamentului profilactic si a ingrijirii medicale si psihosociale.

Pe de alta parte, atunci cand pacientele au acces la servicii medicale de calitate, acestea pot naste copii sanatosi, rata de transmitere scazand sub 5%.

Conform unui raport recent al Comisiei Nationale SIDA, in Romania, rata de transmitere a bolii de la mama la copil este de 19%, iar cauzele sunt lipsa unui diagnostic in timp util, lipsa serviciilor, lipsa tratamentelor profilactice.

Fundatia Baylor sustine unicul centru de Excelenta Clinica HIV din tara, la Constanta, in acelasi timp singurul ce poate raporta o rata de transmitere a HIV mai mica de 2%. Pentru ca primul pas in prevenirea transmiterii este depistarea infectiei, 20.000 de persoane au fost testate la Baylor, din 2007 pana in 2011, iar cele depistate ca fiind seropozitive au ramas sub supravegherea Fundatiei.

Beneficiarii programului aA€AtCopiii pretiosiaA€At, sprijinit de GSK, vor fi 59 de mame sau tinere insarcinate, infectate cu HIV si 1631 de copiii nascuti de mame infectate cu HIV in perioada 2005-2013.

aA€AtSustinerea financiara a partenerilor este foarte importanta pentru noi, avand in vedere ca numarul de sarcini pe care le supraveghem s-a dublat de la un an la altul, iar capacitatea noastra de raspuns este limitata. Serviciile oferite de Baylor sunt unice in Romania aA€A" Centrul nostru de Excelenta este singurul care poate raporta o rata de transmitere a bolii de la mama seropozitiva la copil de sub 2% - din 2005, doar 2 copii din 120 nascuti sub supravegherea clinicii fiind seropozitivi.

Obiectivul nostru este de a mentine aceasta cifra constanta, desi numarul de sarcini la pacientele tinere este in crestereaA€At, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundatiei Baylor.

Programul include ajutor medical si consiliere psihosociala pentru tinerele insarcinate, vizite la domiciliu din partea echipei medicale si educatie in ceea ce priveste viata de mama pentru beneficiarele proiectului.

De asemenea, se asigura monitorizarea aderentei la terapia antiretrovirala a mamei si controale medicale regulate, alaturi de suport material: hrana pentru femeile insarcinate si bebelusi, transport la clinica, produse de igiena pentru ingrijirea copilului, cheltuieli medicale, inclusiv medicamente, precum si clarificarea situatiei lor legale (actele nou-nascutului, inscrierea la medicul de familie, inscrierea in programul de vaccinare).

aA€AtSuntem impresionati de activitatea Baylor in Romania si de rezultatele pe care le au. Nu cred ca exagerez daca spun ca fac mici miracole de fiecare data cand un copil se naste sanatos sub supravegherea lor. in prezent, in Romania traiesc peste 11000 de pacienti cu HIV/SIDA, peste jumatate avand varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar contributia Baylor la stoparea transmiterii virusului de la mama la copil in acest context este esentiala. Ne bucuram ca putem fi parteneri ai proiectului si dorim sa le oferim sprijin pe termen lungaA€At, a declarat Pascal Prigent, directorul general al GSK Romania.

Cine sunt Copiii Pretiosi?
Exista 98% sanse ca o mama infectata cu HIV sa nasca un copil sanatos, daca primeste sprijin de specialitate in acest sens.

Desi stiinta medicala a gasit deja calea de oprire a transmiterii infectiei de la gravida la nou-nascut, nu este suficient sa ai doar medicamentul potrivit la indemana, succesul fiind asigurat numai daca sunt indeplinite simultan mai multe conditii.

Prima conditie este ca gravida sa stie ca este infectata cu HIV, iar acest lucru il poate afla numai daca se testeaza. Echipa Baylor testeaza gratuit, rapid si confidential pe oricine inca din 2007, asa incat pana la sfarsitul anului 2011, peste 20.000 de persoane au fost testate. Cei seropozitivi au fost ajutati sa primeasca tratament si sa invete sa faca fata bolii nu numai medical, dar si psihologic.

Programul Copiii Pretiosi mobilizeaza medici, asistente medicale, psihologi si asistenti sociali pentru a preveni transmiterea infectiei de la mama la copil. in fiecare an, echipa Baylor a consiliat gravidele, le-a ajutat sa ajunga la ginecolog, le-a vizitat la domiciliu pentru a verifica cat de corect si-au luat medicamentele si le-au facut toate analizele specifice atat sarcinii, cat si infectiei cu HIV. S-a pus accent deosebit pe educarea mamelor cu privire la schimbarile ce vor urma dupa nastere.

De asemenea, dupa nastere, familia este ajutata sa ofere conditii de viata si de igiena cat mai potrivite nou-nascutului. Donatiile Baylor constau in lapte praf, pentru evitarea transmiterii infectiei prin laptele matern, medicamente, vaccinari BCG si hepatitice si diverse produse pentru ingrijirea bebelusilor. Sesiunile de monitorizare si suport continua cel putin 18 luni, pana cand se obtine confirmarea medicala ca infectia nu s-a transmis de la mama la copil.

Un alt subiect foarte important este urmarirea pe termen lung a acestor bebelusi. Pana la varsta de 18 luni, nu se poate determina daca un copil este seropozitiv sau seronegativ, pentru ca anticorpii mamei se afla inca in corpul sau. Astfel, nou-nascutul are nevoie de tratament, sa fie bine hranit si sa fie protejat de infectii oportuniste, pana cand statusul final este determinat.

Articole recomandate

5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum! 5 motive sa-ti pui aparat dentar chiar acum!
In urma cu cateva decenii, persoanele cu dintii aflati in pozitii nefiresti nu aveau suficiente solutii la indemana pentru rezolvarea acestei probleme. Pe de o parte, solutiile tehnice erau reduse, iar purtarea unui aparat dentar costa foarte mult, necesita o perioada indelungata pentru a aduce
Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale Cum sa grabesti vindecarea aftelor bucale
Aftele bucale sunt mici ulcerații, care se formează doar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea orală și provoacă discomfort în timp ce mâncăm sau vorbim. Acestea sunt de cele mai multe ori superficiale și trec de la sine, însă
Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna
Dupa sarbatorile de sfarsit de an, corpul nostru are nevoie sa-si revina dupa excesele alimentare si sa-si recapete vitalitatea. Kilograme in plus, digestie dificila, lipsa poftei de mancare, balonare, dureri de cap. Sunt doar cateva exemple de simptome care te pot determina sa-ti revizuiesti dieta
Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului
La doua luni dupa aparitia variantei Omicron, specialistii din Cipru au venit cu o noua veste proasta! Au depistat inca o tulpina noua a coronavirusului, care ar prezenta caracteristici de la ambele variante Omicron si Delta, aceasta fiind denumita de experit Deltacron.  Potrivit profesorului
A aparut Deltacron, o noua varianta a coronavirusului. Tulpina a fost descoperita in Cipru A aparut Deltacron, o noua varianta a coronavirusului. Tulpina a fost descoperita in Cipru
A aparut o noua varianta a coronavirusului. Aceasta a fost denumita Deltacron si este o combinatie intre tulpinile Delta si Omicron.  Noua tulpina a fost descoperita in Cirpu, de catre Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru. Pana acum au fost