In diabet, una din principalele cauze a ulceratiei piciorului diabetic o reprezinta proasta oxigenare a tesutului, care este cauzata de blocarea vaselor de sange, mari sau mici. Acest lucru poate duce la o vindecare inceata a ranilor si promoveaza infectiile care, in cazurile severe, pot duce la cangrenarea piciorului.
Evident, o interventie rapida in aceste cazuri este o prioritate. In cazurile in care circulatia este sever compromisa videcarea infectiei devine foarte dificila. Ulceratiile picioarelor afecteaza 1 din 10 diabetici .
Cauzele comune ale ulceratiei piciorului
Presiunea exercitata de pantofii stramti
Presiunea prelungita asupra calcaiului
Presiunea intrinseca a mediatorilor chimici ai infectiei din corp
Mersul descult si inteparea piciorului care poate sa nu fie simtita din cauza desensibilizarii
Tipul de laba a piciorului
Nodurie si bataturile
Pasi iportanti pentru a evita ulceratiile
Daca ai o circultatie proasta, este important sa mergi la un control medical pedriatic. Medicul iti va examina partea inferioara a piciorului, pielea si unghiile pentru a verifica existenta unei circulatii deficitare.
Poarta incaltaminte comoda - daca incaltamintea te roade poti face rani care nu se vor vindeca foarte usor.
Ferifica-ti picioarele zilnic pentru a observa daca exista schimbari in culoarea pielii, bataturi si noduri. Toate acestea pot duce la ulceratie si posibil cangrene, sfarsite cu pierderea piciorului.
Consulta un ortoped pentru a corecta orice problema existenta in mersul tau si presiunea exercitata asupra piciorului.
Foloseste zilnic crema pentru picioare pentru a evita uscarea sau craparea pielii, care pot fi o sursa comuna de infectii pentru picior.
Usuca-ti bine picioarele dupa baie.
Tine-ti diabetul sub control cu exercitii regulate, o dieta sanatoasa si un tratament agresiv pentru a controla zaharul din sange.
Evita fumatul.
Ferifica-ti pantofii sa nu existe urme de deteriorare si mai ales sa nu existe obiecte straine in pantof care te-ar putea rani.
Desensibilizarea - Neuropatie Diabetica
Pierderea senzatiei in picior poate aparea in timp. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de Neuropatie Diabetica si de obicei afecteaza nervii senzitivi din picior. Este important sa mergi la control regulat pentru a verifica existenta acestei afectiuni.
De ce este important sa examinezi desensibilizarea
Daca sistemul nervos se deterioreaza este posibil ca piciorul sa amorteasca. Acest lucru poate deveni dureros la inceput. Este posibil ca pielea ta sa sufere o trauma cu infectie iar tu sa fii complet inconstienta de seriozitatea situatiei. In urma acestui lucru poate aparea o ulceratie de care sa nu stii din cauza desensibilizarii. Din nou, este vital sa mergi la un control medical la fiecare 6 luni pentru ca doctorul sa-ti poata monitoriza evolutia.