Skip to article

Protejeaza-ti rinichii, salveaza-ti inima

Protejeaza-ti rinichii, salveaza-ti inima
Societatea Romana de Nefrologie avertizeaza: "Boala cronica de rinichi, diabetul si bolile cardiovasculare sunt astazi principalii factori implicati in reducerea semnificativa a sperantei de viata a populatiei."

Specialistii estimeaza ca diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi stadiu terminal, in conditiile in care prevalenta bolii cronice de rinichi in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere.


Cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul pacientilor cu nefropatie, indiferent de stadiul de afectare, ramane cea cardiovasculara. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcata anual la nivel international pe data de 10 martie - anul acesta sub sloganul "Protejeaza-ti rinichii, salveaza-ti inima", Societatea Romana de Nefrologie, cu sprijinul sanofi-aventis, doreste sa traga un semnal de alarma asupra pericolului reprezentat de boala cronica de rinichi in randul populatiei, precum si de asocierea dintre aceasta afectiune si bolile cardiovasculare si diabet.

Asocierea dintre boala cronica de rinichi (BCR), diabet si bolile cardiovasculare reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, reducand semnificativ speranta de viata a populatiei. Din cauza relatiei complexe de cauzalitate dintre boala cronica de rinichi si boala cardiovasculara, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc, cauza sau complicatie a celeilalte. In contextul cresterii numarului de pacienti cu diabet zaharat tip 2 si cu obezitate la nivel mondial, diabetul reprezinta principala cauza a bolii cronice de rinichi.

Conform estimarilor specialistilor, diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului de boala cronica de rinichi stadiu 5 (stadiu terminal). Gradul de afectare a functiei renale la persoanele diagnosticate cu diabet creste progresiv in timp, de la 7,3% in momentul diagnosticarii diabetului, pana la 17,3% dupa 5 ani de la diagnostic, ajungand dupa 10 ani la 24,9% si dupa 15 ani la 28% . Riscul pacientului cu afectare renala ramane unul cardiovascular, in toate cele 5 stadii ale bolii cronice de rinichi, cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul pacientilor fiind cea cardiovasculara.
"Boala cronica de rinichi este un concept epidemiologic similar cu boala cardiovasculara, care a fost elaborat cu scopul abordarii preventive a patologiei renale, similar cu preventia din boala cardiovasculara. Importanta bolii cronice de rinichi ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare este scoasa in evidenta si de motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului din 2011: "Protect your kidneys, Save your heart". Prevalenta BCR in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere. Amplificarea riscului cardiovascular de catre boala cronica de rinichi, costurile mari ale tratamentului bolnavilor cu BCR terminala au dus la concluzia ca in prezent boala cronica de rinichi este o problema majora de sanatate publica. Pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul corect al acestei patologii, am publicat brosura "Boala cronica de rinichi - de la concept la practica", care contine rezumatul unui program de interventie precoce in BCR", a declarat Conf. Dr. Adalbert Schiller, Presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Conform studiului UKPDS (Marea Britanie), desfasurat in perioada 1977-1997, pe 5.097 de persoane cu diabet de tip 2 tratate, numarul deceselor de cauza cardiovasculara creste proportional cu fiecare stadiu de severitate al albuminuriei (indicator de afectare a functiei renale), de la un procent de 51% decese in stadiul de lipsa a afectarii renale, pana la 66% din totalul deceselor pentru pacientii cu microalbuminurie si la 75% din totalul deceselor pentru cei cu macroalbuminurie. Rata de supravietuire la 10 ani pentru pacientii cu diabet este de 87,1% in absenta nefropatiei, de 70,8% pentru pacientii cu microalbuminurie, 65,1% pentru cei cu macroalbuminurie si 8,5% pentru cei cu creatinina plasmatica crescuta ( 2mg/dl) sau tratament de substitutie a functiei renale.

Pacientii cu macroalbuminurie au risc mai mare de deces cardiovascular, de aceea acestia sunt candidati prioritari pentru interventii terapeutice de reducere a riscului cardiovascular si tratament renoprotectiv. In cursul unui program de screening efectuat in 2010 in 11 orase ale tarii, cu suportul sanofi-aventis, in cadrul caruia au fost oferite gratuit medicilor interesati 18.500 de teste pentru determinarea microalbuminuriei, s-a urmarit afectarea de organ tinta - rinichi - la pacientii hipertensivi tratati, cu sau fara diabet.

Medicii implicati care au comunicat rezultatele datelor acumulate au relevat procente intre 19% si 86%, cu o valoare mediana de 47% pacienti cu micro- si macroalbuminurie per total date inregistrate. "Prin interventii terapeutice adecvate, un mare numar al complicatiilor cu risc vital pot fi prevenite la persoanele care sufera de diabet zaharat, boala cardiovasculara sau boala cronica de rinichi. Obiectivul nostru este sa sustinem medicii in educarea si responsabilizarea pacientilor privind necesitatea controalelor medicale periodice, pentru ingrijirea corespunzatoare a bolii cronice de rinichi, asociata sau nu cu diabetul sau cu bolile cardiovasculare.

De asemenea, punem la dispozitie o gama larga de solutii terapeutice adaptate nevoilor pacientilor care sufera de aceste tipuri de afectiuni", a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania.

Principalii factori de risc comuni ai aparitiei si asocierii dintre boala cronica de rinichi, diabet si bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viata si conditiile socio-economice, varsta, fondul genetic.

Totodata, acesti factori de risc nu influenteaza doar debutul, ci si progresia acestor afectiuni, crescand semnificativ riscul de complicatii grave.

Despre Boala Cronica de Rinichi (BCR)

Boala Cronica de Rinichi este definita ca leziune renala persistenta (durata mai mare de 3 luni) si/sau reducerea persistenta a functiei renale (RFG60ml/min/1,73 m2 - durata mai mare de 3 luni), indiferent de etiologie. BCR se clasifica in 5 stadii, stadializarea realizandu-se in functie de prezenta leziunilor si/sau severitatea reducerii functiei renale. Boala cronica de rinichi reprezinta o problema de sanatate publica in intreaga lume. Peste 50 de milioane de persoane au aceasta afectiune, iar dintre acestea peste 1 milion primesc tratament de substitutie a functiei renale.

Dictionar de termeni: Albuminurie - majoritatea leziunilor renale cresc eliminarea urinara de albumina. Din acest motiv, prezenta unei albuminurii crescute poate fi considerata marker (indicator) de leziune, iar daca durata este mai mare de 3 luni, marker de leziune cronica.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care