Skip to article

Pune-ti inima la treaba!

Pune-ti inima la treaba!
De Ziua Mondiala a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie deschide un nou front de lupta impotriva factorilor de risc cardiovascular.

In fiecare an, in ultima duminica a lunii septembrie, Federatia Mondiala a Inimii sarbatoreste la nivel mondial Ziua Mondiala a Inimii. In acest an, in Romania, Societatea Romana de Cardiologie lanseaza o campanie de constientizare care are ca principal obiectiv informarea populatiei despre riscul de imbolnavire cardiovasculara (ateroscleroza si complicatiile ei) - Hiper 3 G semnificand Hipertensiunea si cresterea patologica a Greutatii corporale, Glicemiei si a "Grasimii" (colesterolului) in sange.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauza de deces, internare in spital si handicap fizic la nivelul populatiei adulte si varstnice din Europa. BCV reprezinta cauza a 42% dintre decesele inregistrate in randul populatiei masculine si respectiv 55% din decesele din randul femeilor din Uniunea Europeana. In cadrul acestor afectiuni, boala coronariana (BC) se situeaza pe locul 1 ca si numar de decese de cauza cardiovasculara fiind urmata de accidentul vascular cerebral (AVC).

Tendinta descrescatoare a mortalitatii CV din ultimii ani in anumite tari din Europa Centrala este datorata schimbarilor stilului de viata, in principal in ceea ce priveste alimentatia si fumatul, masuri similare cu cele aplicate cu ani in urma in regiunile vestice ale Europei.

In ultimii 20 de ani durata medie de viata in Europa a crescut cu aproximativ 8 ani, din care peste 6 ani sunt datorati progreselor in cardiologie (ponderea beneficiului masurilor preventive este de peste 50%). Astfel, scaderea mortalitatii de cauza CV este explicata mai ales prin reducerea incidentei BCV prin masuri preventive, astfel controlul celor 4 factori de risc (hipertensiune, obezitate, diabet zaharat si tulburarea metabolismului lipidic) poate duce la scaderea cu peste jumatate a mortalitatii si a imbolnavirii de cauza cardiovasculara.

Dr. Dan Deleanu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie a declarat: Societatea Romana de Cardiologie s-a aliniat la Declaratia de la Luxemburg din 2005 care a definit caracteristicile necesare pentru a se obtine sanatatea cardiovasculara si lanseaza o campanie nationala de constientizare a populatiei Romaniei. Cercetarile demonstreaza ca 80% dintre decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular, intre cei mai importanti fiind cei 3 G, adica: Greutatea corporala, Glicemia si "Grasimea" (colesterolul) in sange.

Societatea Romana de Cardiologie organizeaza in acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii , un cross in Bucuresti (Duminica 27 septembrie, ora 10.30 - Parcul Carol) si o serie de activitati conexe - cei interesati isi pot masura greutatea, inaltimea si indicele de masa corporala in locurile special amenajate din Bucuresti, Timisoara si Iasi. Fiecare va primi un material informativ cu recomandarile necesare pentru "a-si pune inima la treaba" (sloganul Zilei Mondiale a Inimii din acest an) si pentru a lupta impotriva Hiper 3 G.

Societatea Romana de Cardiologie, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, isi contureaza o strategie pe termen lung referitoare la preventia bolilor cardiovasculare, a carei implementare va incepe cu programul de screening populational cu scopul constientizarii populatiei referitor la riscul cardiovascular si la interventia imediata pentru optimizarea stilului de viata - acest parteneriat, alaturi de alianta cu toate societatile nationale ce lupta impotriva aterosclerozei (semnatare ale Cartei Sanatatii Cardiovasculare), reprezinta garantia punerii in practica a unor masuri ce pot reduce mortalitatea cardiovasculara din Romania cu 10-15% in 5 ani.

Pune-ti inima la treaba!

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un