Skip to article

Reducerea semnificativa a riscul de deces cardiovascular

Reducerea semnificativa a riscul de deces cardiovascular
Zentiva, parte a grupului sanofi-aventis, organizeaza in perioada februarie - mai 2011 cea de-a doua editie a Forumului Cardiovascular Zentiva, eveniment medical national la care sunt asteptati peste 1.000 de medici cardiologi, neurologi, internisti si medici de familie.

Ca raspuns la rata mare a deceselor de cauza cardiovasculara - aproximativ 60% din numarul total al deceselor - si la controlul deficitar al factorilor de risc cardiovascular in randul populatiei, tema centrala a dezbaterilor din cadrul manifestarilor stiintifice va fi preventia primara si secundara a afectiunilor cardiovasculare.

Editia din acest an a Forumului Cardiovascular va cuprinde 5 manifestari stiintifice si a debutat in Bucuresti, in data de 11 februarie, cu participarea a 300 de medici specialisti.

Lucrarile stiintifice ale evenimentului au fost sustinute de catre Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru - Presedintele Societatii Romane de Neurologie si Seful Clinicii de Neurologie, Spitalul Universitar Bucuresti, Prof. Dr. G. A. Dan - Seful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Colentina, Prof. Dr. Maria Dorobantu - Seful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Floreasca si Prof. Dr. Doina Dimulescu - Seful Clinicii de Cardiologie, Spitalul Elias.

"Factorii de risc cardiovascular, intre care hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, obezitatea si sedentarismul, actioneaza precoce si progresiv de-a lungul anilor, putand determina afectiuni ireversibile precum dementa, daca nu sunt tratati corect si din timp. Spre exemplu, pacientii care au suferit un accident vascular cerebral au un risc de 9 ori mai mare de a repeta evenimentul si de 2-3 ori mai mare de a suferi o afectiune coronariana acuta.
"De asemenea, si pacientii care au suferit un infarct miocardic sau au boala arteriala periferica prezinta un risc crescut de a face un accident vascular cerebral. Controlul factorilor de risc printr-o medicatie corecta si prin schimbarea stilului de viata poate reduce semnificativ riscul de deces cardiovascular", a declarat Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedintele Societatii Romane de Neurologie.

In ultimii ani, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii bazate si pe rapoartele furnizate de Ministerul Sanatatii din tara noastra, Romania s-a pozitionat la nivel mondial pe un nefericit loc 3 pentru femei, respectiv 4 pentru barbati, in ceea ce priveste rata mortalitatii determinata de bolile cardiovasculare.

Conform dezbaterilor stiintifice din cadrul evenimentului de debut al Forumului Cardiovascular, principala cauza a acestor statistici ingrijoratoare o constituie controlul insuficient al factorilor de risc cardiovascular, fenomen prezent in special in tarile Europei de Est, unde obiceiurile privind modul de viata favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare ar putea fi stress-ul psihosocial, cauzat de mutatia masiva de populatii dupa cel de-al doilea razboi mondial din ariile rurale - unde oamenii practicau un anumit tip de alimentatie asociat cu un nivel crescut de efort fizic, catre zonele urbane, unde si-au schimbat in mod abrupt modul de viata catre unul sedentar si deci mult mai riscant din punct de vedere al bolilor cardiovasculare.

"Prevenirea si controlul afectiunilor cardiovasculare reprezinta fara indoiala unul dintre principalele obiective de sanatate publica in lumea civilizata, date fiind pe de o parte cresterea fara precedent a incidentei acestor afectiuni si aparitia lor la varste tot mai tinere si pe de alta parte costurile medicale si sociale tot mai ridicate pe care acestea le genereaza. Ca raspuns la nevoia permanenta de informare si educare resimtita la nivelul comunitatii medicale si bazandu-ne pe rasunetul foarte bun rezultat anul trecut in urma organizarii Forumului Cardiovascular Zentiva, am decis ca in acest an sa extindem seria de manifestari stiintifice ale Forumului si catre alte orase din tara. Prin aceasta dorim sa contribuim la gasirea celor mai bune solutii, cat mai bine adaptate nevoilor pacientilor romani, pentru care punem la dispozitie un vast portofoliu de optiuni terapeutice dovedite, dar si accesibile, in preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare, principala cauza de deces in Romania", a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania.

Urmatoarele 4 evenimente stiintifice ce vor fi organizate in cadrul Forumului Cardiovascular Zentiva din acest an se desfasoara in urmatoarele orase: Iasi, Cluj, Constanta si Timisoara. Printre subiectele abordate in cadrul dezbaterilor se numara: preventia secundara la pacientii cerebrovasculari, tratamentul antihipertensiv, antiplachetar si cel cu statine, precum si importanta acestora in reducerea riscului de aparitie a decesului cardiovascular sau a evenimentelor cardiovasculare majore.

Despre Forumul Cardiovascular Zentiva
Lansat in anul 2010, Forumul Cardiovascular Zentiva se doreste a deveni un eveniment de traditie pentru dezbaterea problemelor actuale de interes in domeniul patologiei cardiovasculare. La Forum sunt asteptati sa participe in egala masura reprezentantii comunitatii medicale implicati in prevenirea si tratamentul afectiunilor cardiovasculare, cat si reprezentantii autoritatilor sanitare nationale sau locale.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există