Skip to article

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN): un examen medical de top

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN): un examen medical de top
Spre deosebire de scanner, RMN-ul nu este un examen iradiant deoarece nu foloseste razele X, ci un camp electromagnetic si unde radio.

RMN-ul permite vizualizarea tuturor organelor, si in special tesuturile moi, analiza structurii lor, cautarea malformatiilor, inflamatiilor, abceselor, tumorilor de natura canceroasa sau benigna, toate vazute in 3 dimensiuni. Acest examen permite de asemenea vizualizarea hemoragiilor si a hematoamelor, dar si introducerea unei substante de contrast pentru vizulalizare mai buna a organelor.

Cum se petrece examenul RMN?

Sala de Rezonanta Magnetica Nucleara este echipata cu o masa inconjurata de un inel gros constituit din magneti si antene radio. O parte a salii este izolata de zona principala printr-un geam de protectie, in spatele caruia se afla tabloul de bord si personalul care observa pacientul, converseaza cu el si dirijeaza aparatul.

Dupa ce este informat asupra modului de derulare al examenului, pacientul se asaza pe masa. Infirmiera ii introduce un mic cateter intr-o vena a bratului pentru a injecta usor, daca va fi necesar, o substanta de contrast. Deoarece aparatul este zgomotos, uneori pacientului i se da o casca pentru a asculta muzica. De asemenea, i se pune o sonerie in mana pentru a apela in caz de nevoie. Pacientul trebuie sa ramana nemiscat in timpul examenului pentru a obtine imagini de calitate.

Ce trebuie sa stii inainte de examen?

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN): un examen medical de top

Femeile insarcinate trebuie sa anunte personalul despre starea lor, chiar daca sarcina nu constituie o contraindicatie a RMN-ului. Este indispensabil sa-ti scoti toate obiectele metalice (bijuterii, ochelari, proteze, piercing-uri) inainte de a intra in sala de examen din cauza prezentei campului magnetic. De asemenea, tatuajele realizate cu pigmenti metalici constituie o problema pentru RMN.

Persoanele care au executat lucrari de sudura, chiar si o singura data in viata, trebuie sa faca inainte o radiografie oculara pentru a se asigura de absenta corpilor straini metalici in ochi. Daca acestia exista, RMN-ul este contraindicat pana la scoaterea lor. Persoanele purtatoare de stimulator cardiac sau pompe cardiace trebuie sa semneleze prezenta acestora.

Indicatii terapeutice ale RMN-ului

Un examen RMN poate fi solicitat pentru determinarea cauzei unei dureri de articulatie (la genunchi, umar, picior etc.) sau pentru alte probleme functionale unde alte exemene radiologice nu au fost concludente.

Examenul RMN este indicat pentru vizualizarea organelor toracelui (inima, plamani), abdomenului (ficat, splina, vase sangvine), organelor genitale femeiesti si barbatesti, aparatului urinar si rectului. Toate sunt bine vizualizate si astfel este posibila gasirea unei eventuale tumori si cunoasterea dimensiunilor sale exacte.

Rezonanta Magnetica Nucleara cerebrala

RMN-ul cerebral a permis realizarea unor progrese enorme in explorarea creierului si in tratamentul a numeroase boli neurologice. Bineinteles ca examenul poate fi folosit si pentru investigarea tumorilor cerebrale, a anevrismelor, trombozelor, malformatiilor cerebrale.

In prezent, RMN-ul este un examen foarte folosit pentru vizualizarea functiilor creierului: zonele folosite de creier atunci cand se foloseste memoria sau calculul mintal. Posibilitatile de investigare sunt nelimitate.

De retinut

RMN-ul nu este un examen iradiant si, in afara contraindicatiilor datorate purtarii de obiecte metalice, este indicat in foarte multe afectiuni. Se obtin imagini de foarte buna calitate ce permit o diagnosticare precisa si, deci, un tratament mai bine adaptat.

Articole recomandate

Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp
Numarul cazurilor imbolnavirilor de gripa sezoniera a scazut la nivel global anul acesta cu 98% fata de aceeasi perioada din 2019. Scaderea s-ar datora izolarii si masurilor de protectie, potrivit specialistilor de la  Institutul de Sănătate publică din Anglia, care au realizat
Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare Facebook ce inseamna un consum mare de sare, dar si despre importanta acestui ingredient pentru sanatate.  De asemenea, nutritionistul a explicat de ce simtim nevoia de dulce si cum putem sa evitam aceasta senzatie. 
Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D
80% din persoanele cu COVID-19 au prezentat o lipsa de vitamina D in organism, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetarea a fost efectuata pe 216 pacienti, iar 80% dintre acestia au prezentat o deficienta de vitamina D, marea majoritate au
Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie
Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin