Skip to article

Riscuri de sanatate in avion?

Care sunt riscurile specifice pentru sanatate cand calatoresti in avion?

Presurizare, tromboembolie, decalaj orar, boli infectioase: iata care sunt riscurile aeriene!

Aptitudinea fizica de a lua avionul este o problema pe care trebuie s-o luam in serios, cu atat mai mult cu cat inaintam in varsta.

Dar care sunt factorii susceptibili sa aiba repercusiuni asupra sanatatii noastre?

Presurizarea

Presiunea din interiorul avionului poate echivala unei altitudini de 1500 - 2400 metri, ce poate duce la simptome asemanatoare raului de inaltime daca se depasesc 3 ore de zbor.

De asemenea, sangele este mai putin oxigenat, iar persoanele care sufera de bronsita cronica pot avea respiratia ingreunata.

Este recomandat sa respecti un interval de 15 zile inainte de a lua avionul daca ai suferit o interventie chirurgicala importanta. Variatiile de presiune modifica volumul gazelor din interiorul corpului.

Riscuri de sanatate in avion?

Tromboembolia venoasa

Imobilizarea prelungita creste riscul de tromboembolie venoasa. La peste 8 ore de zbor, riscul creste de 4 ori.

Deshidratarea este un factor agravant. Pentru a scade riscul, este recomandat sa eviti alcoolul, cafeina, imobilitatea. In caz de risc ridicat, medicul poate prescrie un anticoagulant.

Decalajul orar

Simptomele decalajului orar pot fi ameliorate cu medicamente ce contin melatonina, care trebuie luate din momentul culcarii, odata ajunsa la destinatie.

Boli infectioase

Convietuirea cu alte sute de oameni in spatii mici, pe perioada lunga si fara aerisire favorizeaza diseminarea agentilor infectiosi: virusul gripal, tuberculoza, rujeola etc.

Totusi, o buna parte din aerul din avion este reciclat prin filtre performante, limitandu-se astfel riscul de transmisie la vecini al virusurilor.

Nu te ingrijora prea tare: toate aceste probleme de sanatate sunt rare, cel mai adesea minore, si privesc in general persoanele trecute de 70 ani.

Articole recomandate

5 beneficii ale taratelor de psyllium 5 beneficii ale taratelor de psyllium
Taratele de psyllium au fibre solubile care trec prin sistemul digestiv fara sa fie complet descompuse si absorbite. In schimb, taratele absorb apa si devin vascoase, contribuind la  remedierea unor probleme precum constipatia, diareea, glicemia crescuta, hipertensiunea, colesterolul marit.
6 lucruri pe care dermatologul ar vrea sa ti le spuna 6 lucruri pe care dermatologul ar vrea sa ti le spuna
De multe ori, dermatologul iti poate spune pe ocolite ceea ce are sa-ti transmita. Motivele pot varia in functie de personalitatea fiecarui doctor, insa tu ar trebui sa stii sa citesti printre randuri. Iata asadar, 6 lucruri pe care dermatologul ar vrea sa ti le spuna. 1. Ce vrea sa-ti spuna:
15 motive sa consumi nuci, alune si seminte 15 motive sa consumi nuci, alune si seminte
Intr-un articol recent publicat in New England Journal of Medicine, au fost dezvaluite cateva dintre beneficiile consumului de nuci. Mai exact, cine consuma nuci de 5 ori pe saptamana sau mai mult isi reduce cu 29% riscul de a muri din cauza unor boli cardiovasulare si cu 11% riscul de a muri din
Vitamine si minerale - solutii pentru caderea parului Vitamine si minerale - solutii pentru caderea parului
Se spune ca scalpul uman contine aproximativ 100.000 de foliculi de par. Dintre acestea, 90% sunt in faza de anagen (denumirea stadiului de crestere a parului in cadrul ciclului pilar), unde nu exista alopecie, necesitand elemente esentiale, cum ar fi proteine, vitamine si minerale, pentru a
Cea mai buna metoda de a depozita seminte de cannabis Cea mai buna metoda de a depozita seminte de cannabis
Cei pasionati de seminte de cannabis doresc sa afle, in primul rand, care este cea mai buna metoda de a depozita si de a pastra semintele de cannabis. Cele mai comune intrebari se refera la durata de valabilitate a anumitor tipuri de seminte de cannabis sau despre cat timp rezista acestea in