Sanatatea femeii: 6 analize periodice pe care orice femeie trebuie sa le faca

Sanatatea femeii: 6 analize periodice pe care orice femeie trebuie sa le faca
  calendar_month        
Sanatatea femeii este pusa in pericol de mai multi factori de risc pe masura ce inainteaza in varsta, de aceea exista un set de analize pe care orice femeie trebuie sa le faca periodic pentru a depista din timp potentialele afectiuni grave.

Boli precum cancerul si diabetul pot fi tratate cu succes inainte ca simptomele sa apara, iar tulburarile endocrine sunt si ele mai usor de remediat intr-un stadiu timpuriu. Iata ce analize obligatorii iti pot proteja starea de sanatate pe termen lung!

1. Mamografia

Raspandirea ingrijoratoare a cazurilor de cancer mamar face ca mamografia sa fie o analiza foarte necesara pentru femei. Orice nodul canceros poate fi oprit din evolutie in stadiile incipiente. Daca ai depasit deja varsta de 20 de ani si nu iti cunosti proprii factori de risc, este recomandat sa faci o ecografie mamara o data la trei ani. Dupa varsta de 30 de ani, frecventa mamografiilor poate sa creasca.

2. Testul Papanicolau

Infectarea cu virusul HPV este cauza principala a declansarii cancerului cervical. Efectuarea periodica a testului Papanicolau este cea mai sigura cale de a depista problemele de la nivelul colului uterin, precum celulele precanceroase care pot fi extirpate inainte sa se transforme in cancer. Odata ce o femeie si-a inceput viata sexuala, testul Papanicolau efectuat o data pe an este un cec in alb pentru sanatate.

3. Osteodensiometria DXA

Un test efectuat cu un aparat special numit osteodensiometru DXA detecteaza semnele instalarii osteoporozei, o afectiune frecventa dupa instalarea menopauzei. Boala presupune deteriorarea masei osoase, pana la predispozitia de fracturare a oaselor in conditiile unor traumatisme minore. Chiar daca problema apare in general dupa varsta de 50 de ani, testul este recomandat si femeilor mai tinere cu factori de risc pentru osteoporoza.

4. Consultul dermatologic

Cancerul de piele este o alta boala frecventa a secolului XXI, iar forma cea mai grava a acestuia este melanomul (o pigmentare anormala a pielii). Unele femei au o predispozitie genetica de a dezvolta boala, insa cauza principala este expunerea indelungata la razele ultraviolete. Consultul dermatologic pentru depistarea oricarei modificari anormale a pielii (semne care isi modifica forma, culoarea sau marimea), ar trebui sa faca parte din rutina ta de baza a monitorizarii starii de sanatate.

5. Controlul hipertensiunii arteriale

Riscul de a suferi de hipertensiune arteriale creste direct proportional cu varsta, insa este influentat si de greutatea corpului si alte caracteristici ale modului de viata. Afectiunea este primul pas catre bolile cardiace, infarct sau atac cerebral. Electrocardiograma este principalul test de masurare a activitatii inimii, de aceea este important sa il efectuezi minimum o data pe an.

6. Testele de sange

Testele de sange sunt importante in special pentru depistarea nivelului de colesterol din corp. O valoare a LDL-ului prea mare indica un risc crescut de a face ateroscleroza (blocarea arterelor cu grasime), afectiune care poate ramane asimptomatica ani de-a randul. Nu sari peste acest tip de analiza mai ales daca ai un ritm de viata haotic, fumezi si esti sedentara.

Tot testele de sange depisteaza hiperglicemia, primul simptom al instalarii diabetului de gradul II.

Nu uita nici de evaluarile ginecologice periodice, pentru descoperirea eventualelor chisturi ovariene care produc infertilitate. Un control oftalmologic este necesar minimum o data la doi ani, precum si evaluarile stomatologice anuale.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Foto in premiera sotia lui Daniel Iordachioaie insarcinata in 8 luni
  • person

    "barfa e sport national. hai sa barfim! dar fara rautate si malitiozitate!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right