Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care se dezvolta in general in copilarie, progreseaza in adolescenta si duce la complicatii la varsta adulta.
Scolioza sau deformarea vertebrala
Scolioza deformeaza in 3D coloana vertebrala. Se pot distinge doua tipuri de scolioza:
Scolioza idiopatica, care apare in copilarie si a carei origine nu este identificata.
Scolioza secundara, datorata unei anomalii neuromusculare, unei tumori, unui traumatism sau unei malformatii vertebrale.
Scolioza - consecinte si complicatii
In scolioza idiopatica, deformarea vertebrala la nivel toracic si/sau lombar se dezvolta progresiv in cursul copilariei si mai ales inainte de pubertate si in timpul adolescentei. Fetele sunt de doua ori mai afectate decat baietii. Se presupune ca exista si o cauza genetica a bolii.
In ciuda agravarii ei in timp, severitatea si viteza de progresie a scoliozei este foarte variabila. Si complicatiile pe termen lung sunt variabile:
jena respiratorie cu diminuarea capacitatii vitale
dureri de spate
modificarea imaginii corporale, anomalie morfologica constatata de anturaj, cu consecinte psihologice.
Solutii contra complicatiilor scoliozei
Tratamentele au ca obiectiv limitarea progresiei scoliozei si reducerea complicatiilor respiratorii si dureroase.
Kinesteziterapia: permite intarirea musculaturii si corectarea pozitiilor gresite ale corpului pentru facilitarea respiratiei. De retinut ca inotul este o metoda excelenta de conservare a capacitatii respiratorii.
Purtarea corsetului - acesta corecteaza deformarile oaselor in timp, fiind indicat in formele moderate ale bolii.
Chirurgia: este practicata in formele severe ale scoliozei. Astazi se foloseste chirurgia intr-un stadiu precoce, pentru a preveni eventualele complicatii respiratorii. Ea consta in corectarea curbarilor coloanei vertebrale, cu ajutorul unor tije metalice si a grefelor osoase.
Autor: Nuage