Inca din copilarie, de fiecare data cand sistemul imunitar avea cate o curba descendenta ma confruntam cu episoade de aparitie a unui herpes localizat in zona bucala.
Fiecare episod era extrem de dureros si neplacut si aproape de fiecare data ma alegeam cu cate o cicatrice mica pe buza ca semn.
Anii au trecut si problema inca persista, mai rar, ce-i drept, insa e la fel de neplacuta. Numeroasele vizite la dermatolog si specialisti nu mi-au dat prea multe sperante, toti sustinand in unanimitate ca herpesul nu se vindeca.
Singurul lucru pe care o persoana purtatoare de virus Herpex Simplex il poate face este prevenirea episoadelor eruptive sau cand acestea deja exista ameliorarea simptomatologiei si diminuarea neplacerilor cauzate de vezicule.
Iata pe scurt o recapitulare a ceea ce inseamna herpesul si cum ne putem "trata" de el:
Herpesul este cauzat de un virus care poarta denumirea de virusul herpetic. Conform statisticilor, 70% din populatie este purtatoare a acestui virus. Slabirea sistemului imunitar faciliteaza aparitia simptomelor.
Virusul herpetic este de doua feluri: Herpes Simplex 1, responsabil de herpesul bucal si Herpex Simplex 2, responsabil de herpesul genital. Ambele au ca si caracter "latenta", adica odata ce au determinat o prima infectie, nu dispar din organism complet, ci doar se inactiveaza.
In timpul latentei virusul nu produce nici un simptom insa in prezenta unor factori favorizanti acesta va produce recurentele (recidivele) herpetice.
Herpex Simple 1 (HSV 1) se transmite prin sarut, contact cu saliva sau leziunile bucale infectate. Mai rar prin folosirea de obiecte contaminate. Herpex Simplex 2 (HSV 2) se transmite pe cale sexuala. Persoana infectata cu HSV 1 isi poate autoinfecta si alte zone prin atingere.
Odata cu descoperirea Acyclovirului s-a putut vorbi de un prim tratament antiherpetic. Acesta opreste multiplicarea virusului si miscoreaza perioada de vindecare a leziunilor. Unguentele cu acyclovir au urmatoarele denumiri: Zovirax (tub de 2 g), Aviclor, Herpes-stop, Valtrex, Valacyclovir.
Eruptia veziculara este de regula foarte contagioasa insa exista tulpini care nu sunt cintagioase. Cazurile sunt foarte rare. De evitat sarutul unui partener pentru a nu-l infecta.
tamponarea veziculelor cu alcool tare (votca, alcool 90 grade,whisky) miscoreaza zilele de eruptie, la fel si tamponarea cu tinctura de propolis sau cu ungunet de galbenele.
Pentru formele severe de herpes (localizat pe multe zone ale corpului, vezicule care se suprainfecteaza sau mai mult de 8 recidive pe an) se recomanda un consult medical la o clinica de infectioase, pentru stabilirea unui tratament mai complex.
Tratamentul cu Aciclovir comprimate este de lunga durata ( 6 luni) cate 800 mg/zi.
Aparitia veziculei herpetice este favorizata de: oboseala, stres, sistem imunitar slabit, raceala, fum de tigara sau de foc, soare puternic, perioada menstruala.
Cura cu Cantastim (imunomodulator produs la Institutul Cantacuzino) este injectabila si dureaza 2 luni si jumatate. Se face cate o injectie pe saptamana. O cutie contine 5 fiole. Este nevoie de reteta de la medicul de familie.