Skip to article

Semnele dementei senile

Semnele dementei senile
Majoritatea vom "incetini" putin, fizic si psihic, pe masura ce vom inainta in varsta, dar este o diferenta majora intre dificultatea ocazionala de a-ti aminti anumite lucruri si senilitate, sau dementa senila.

Iata ce semne sa cauti daca te temi ca cineva apropiat ar putea suferi de aceasta afectiune, care este pusa de multe ori in legatura cu boala Alzheimer.

1. Ia in considerare istoria familiala. Exista cazuri de dementa senila sau Alzheimer in familie? Adesea exista o predispozitie genetica fata de aceasta boala la membrii aceleiasi familii.

2. Cauta semne ale pierderii memoriei si dificultatilor de limbaj. I se intampla sa piarda cuvinte, sau sa uite numele obiectelor obisnuite? A uitat cum sa faca operatii simple de matematica?

3. Cauta episoade de confuzie sau pierdere a atentiei. Este persoana incapabila sa-si concentreze atentia asupra unei conversatii normale? Se incurca atunci cand incearca sa efectueze sarcini obisnuite?

Semnele dementei senile

4. Inainte de a trage alte concluzii ai grija ca nu sufera de probleme ale auzului sau ale vederii nediagnosticate. Acestea pot ingreuna capacitatea unei persoane de a comunica eficient, si poate face o persoana sa para mai confuza decat este.

5. Monitorizeaza comportamentele inadecvate sau slaba judecata. Daca incepe sa se comporte inadecvat sau intr-un mod total necaracteristic in situatii sociale, ar putea fi semne timpurii ale dementei senile.

6. Fii atenta la schimbarile de dispozitie, iritabilitate si agitatie emotionala. Adesea, persoanele aflate in stadiile timpurii de dementa senila sunt constiente ca ceva se intampla cu ele, iar acest lucru poate fi atat infricosator cat si deprimant.

7. Urmareste probleme in coordonarea fizica si confuzie. Persoanele ce sufera de dementa senila adesea uita cum sa faca sarcini simple invatate care ani de zile au facut parte din viata lor de zi cu zi.

8. Priveste mersul. Schimbari ale mersului sunt adesea simptomatice pentru dementa senila, chiar daca pot fi conectate si cu alte afectiuni neurologice precum boala Parkinson.

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum