Skip to article

Semnele dementei senile

Semnele dementei senile
Majoritatea vom "incetini" putin, fizic si psihic, pe masura ce vom inainta in varsta, dar este o diferenta majora intre dificultatea ocazionala de a-ti aminti anumite lucruri si senilitate, sau dementa senila.

Iata ce semne sa cauti daca te temi ca cineva apropiat ar putea suferi de aceasta afectiune, care este pusa de multe ori in legatura cu boala Alzheimer.

1. Ia in considerare istoria familiala. Exista cazuri de dementa senila sau Alzheimer in familie? Adesea exista o predispozitie genetica fata de aceasta boala la membrii aceleiasi familii.

2. Cauta semne ale pierderii memoriei si dificultatilor de limbaj. I se intampla sa piarda cuvinte, sau sa uite numele obiectelor obisnuite? A uitat cum sa faca operatii simple de matematica?

3. Cauta episoade de confuzie sau pierdere a atentiei. Este persoana incapabila sa-si concentreze atentia asupra unei conversatii normale? Se incurca atunci cand incearca sa efectueze sarcini obisnuite?

Semnele dementei senile

4. Inainte de a trage alte concluzii ai grija ca nu sufera de probleme ale auzului sau ale vederii nediagnosticate. Acestea pot ingreuna capacitatea unei persoane de a comunica eficient, si poate face o persoana sa para mai confuza decat este.

5. Monitorizeaza comportamentele inadecvate sau slaba judecata. Daca incepe sa se comporte inadecvat sau intr-un mod total necaracteristic in situatii sociale, ar putea fi semne timpurii ale dementei senile.

6. Fii atenta la schimbarile de dispozitie, iritabilitate si agitatie emotionala. Adesea, persoanele aflate in stadiile timpurii de dementa senila sunt constiente ca ceva se intampla cu ele, iar acest lucru poate fi atat infricosator cat si deprimant.

7. Urmareste probleme in coordonarea fizica si confuzie. Persoanele ce sufera de dementa senila adesea uita cum sa faca sarcini simple invatate care ani de zile au facut parte din viata lor de zi cu zi.

8. Priveste mersul. Schimbari ale mersului sunt adesea simptomatice pentru dementa senila, chiar daca pot fi conectate si cu alte afectiuni neurologice precum boala Parkinson.

Articole recomandate

Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp
Numarul cazurilor imbolnavirilor de gripa sezoniera a scazut la nivel global anul acesta cu 98% fata de aceeasi perioada din 2019. Scaderea s-ar datora izolarii si masurilor de protectie, potrivit specialistilor de la  Institutul de Sănătate publică din Anglia, care au realizat
Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare Facebook ce inseamna un consum mare de sare, dar si despre importanta acestui ingredient pentru sanatate.  De asemenea, nutritionistul a explicat de ce simtim nevoia de dulce si cum putem sa evitam aceasta senzatie. 
Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D
80% din persoanele cu COVID-19 au prezentat o lipsa de vitamina D in organism, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetarea a fost efectuata pe 216 pacienti, iar 80% dintre acestia au prezentat o deficienta de vitamina D, marea majoritate au
Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie
Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin