Skip to article

Sezonul gratarelor: cum iti afecteaza fumul sanatatea

Sezonul gratarelor: cum iti afecteaza fumul sanatatea
Carnea pregatita la gratar miroase senzational, insa contine substante nocive pentru sanatate. Atat gratarele cu carbuni, cat si cele cu lemne produc substante si particule fine care polueaza aerul si agraveaza problemele cardiace si respiratorii.

Afla care sunt riscurile pentru sanatate ale mancarurilor pregatite incorect la gratar si vei invata cum sa ai mai multa grija de sanatatea ta.

Alimentele gatite la gratar, in special carnea, in contact cu fumul, creeaza doua tipuri de reactii chimicale.

Grasimea care se scurge in jar creeaza fumul care contine hidrocarburi policiclice aromate (PAH), substante cancerigene care cresc activitatea unor enzime.

Atunci cand fumul acopera mancarea, substantele PAH sunt transferate pe suprafata carnii. Atunci cand carnea rosie, puiul sau pestele sunt gatite pe gratar la temperaturi foarte ridicate pe o perioada mai mare de timp, componentele din alimente reactioneaza si formeaza aminoacizi heterociclici, sau HCA.

Aceste substante sunt daunatoare pentru organism si favorizeaza cancerul de san, colon sau prostata.

Aminoacizi heterociclici (HCA)

Aminoacizi heterociclici sunt substante cancerigene, care afecteaza ADN-ul si care initiaza dezvoltarea cancerului, in special a cancerului de stomac si colon. Poti reduce riscul formarii acestor substante prin gatirea alimentelor la temperaturi mai joase. De asemenea, si marinarea carnii inainte de a o pune pe gratar reduce riscul de formare de aminoacizi heterociclici.

Marinatele pe baza de ulei de masline si alte ingrediente sanatoase contin antioxidanti puternici care reduc cantitatea totala de aminoacizi heterociclici.

Hidrocarburi policiclice aromate (PAH)

Hidrocarburile policiclice aromate sunt chimicale cancerigene care rezulta din carnea fripta la gratar. Poti reduce riscul de formare de hidrocarburi policiclice aromate prin consumarea de carne mai slaba. De asemenea, este important sa indepartezi partile de grasime, daca folosesti carne grasa, precum cea de porc sau oaie. Un alt lucru pe care il poti face este sa prepari carnea la temperaturi mai mici.

Expunerea la hidrocarburi policiclice aromate mareste riscul de cancer de colon, stomac, pancreas sau prostata. De asemenea, este si un factor de risc pentru astm.

Cum sa gatesti carnea la gratar

Pentru a reduce riscul formarii substantelor cancerigene, carnea trebuie gatita intr-un anume fel. Iata ce poti face:

Inainte de a pune pe gratar, gateste carnea la cuptor cateva minute. Astfel, vei reduce timpul pe care carnea il petrece pe gratar. Prin gatirea la cuptor, carnea elibereaza anumite substante care nu vor mai reactiona cu gratarul incins.

Marineaza carnea. Inainte de a frige carnea, ai grija sa o marinezi din abundenta. Marinata nu numai ca face ca mancarea sa aiba un gust mai bun, dar ajuta si la reducerea cantitatii de aminoacizi heterociclici.

Adauga broccoli. Consumul de alimente crucifere, precum broccoli, schimba modul in care organismul metabolizeaza anumite chimicale asociate cu carnea la gratar.

Evita carnea arsa. Carnea arsa favorizeaza numeroase probleme de sanatate. Incearca sa pregatesti carnea mai putin. De asemenea, cand consumi carne la gratar, indeparteaza partile arse.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Ce simptome usoare de coronavirus pot fi tratate acasa! Explicatiile dr. Virgil Musta Ce simptome usoare de coronavirus pot fi tratate acasa! Explicatiile dr. Virgil Musta
Pacientii infectati cu coronavirus care sunt asimptomatici sau prezinta forme usoare de COVID-19 vor fi monitorizati si tratati de medicii de familie. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, a explicat, pentru Digi24, ce inseamna simptome usoare si cand trebuie sa mearga
Cinci greseli de evitat cand porti masca de protectie Cinci greseli de evitat cand porti masca de protectie
Pandemia COVID-19 ne-a schimbat vietile radical si se pare ca lucrurile nu vor reveni prea curand la normalitatea pe care o stiam. Numarul de cazuri este in continua crestere de saptamani bune, iar nevoia de a preveni infectarea cu noul coronavirus impune ca orice tinuta sa fie "accesorizata" cu
Dr. Virgil Musta: Cum tratezi acasa o forma usoara de COVID-19 Dr. Virgil Musta: Cum tratezi acasa o forma usoara de COVID-19
Medicul Virgil Musta a dezvaluit cum poate fi tratata o forma usoara de COVID-19 acasa. Doctorul recomanda persoanelor infectate cu coronavirus, care sufera de o forma usoara, sa isi intareasca in primul rand imunitatea prin alimentatie si cu suplimente alimentare.  „Evident, nu se
Obiceiul sanatos care te poate feri de infectia cu coronavirus Obiceiul sanatos care te poate feri de infectia cu coronavirus
Cancelarul german Angela Merkel a recomandat de curand o masura simpla de protectie impotriva infectiei cu coronavirus, la indemana oricui: aerisirea frecventa a incaperilor.  Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi, a explicat la Digi24 de ce această
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt