Skip to article

Sezonul gratarelor: cum iti afecteaza fumul sanatatea

Sezonul gratarelor: cum iti afecteaza fumul sanatatea
Carnea pregatita la gratar miroase senzational, insa contine substante nocive pentru sanatate. Atat gratarele cu carbuni, cat si cele cu lemne produc substante si particule fine care polueaza aerul si agraveaza problemele cardiace si respiratorii.

Afla care sunt riscurile pentru sanatate ale mancarurilor pregatite incorect la gratar si vei invata cum sa ai mai multa grija de sanatatea ta.

Alimentele gatite la gratar, in special carnea, in contact cu fumul, creeaza doua tipuri de reactii chimicale.

Grasimea care se scurge in jar creeaza fumul care contine hidrocarburi policiclice aromate (PAH), substante cancerigene care cresc activitatea unor enzime.

Atunci cand fumul acopera mancarea, substantele PAH sunt transferate pe suprafata carnii. Atunci cand carnea rosie, puiul sau pestele sunt gatite pe gratar la temperaturi foarte ridicate pe o perioada mai mare de timp, componentele din alimente reactioneaza si formeaza aminoacizi heterociclici, sau HCA.

Aceste substante sunt daunatoare pentru organism si favorizeaza cancerul de san, colon sau prostata.

Aminoacizi heterociclici (HCA)

Aminoacizi heterociclici sunt substante cancerigene, care afecteaza ADN-ul si care initiaza dezvoltarea cancerului, in special a cancerului de stomac si colon. Poti reduce riscul formarii acestor substante prin gatirea alimentelor la temperaturi mai joase. De asemenea, si marinarea carnii inainte de a o pune pe gratar reduce riscul de formare de aminoacizi heterociclici.

Marinatele pe baza de ulei de masline si alte ingrediente sanatoase contin antioxidanti puternici care reduc cantitatea totala de aminoacizi heterociclici.

Hidrocarburi policiclice aromate (PAH)

Hidrocarburile policiclice aromate sunt chimicale cancerigene care rezulta din carnea fripta la gratar. Poti reduce riscul de formare de hidrocarburi policiclice aromate prin consumarea de carne mai slaba. De asemenea, este important sa indepartezi partile de grasime, daca folosesti carne grasa, precum cea de porc sau oaie. Un alt lucru pe care il poti face este sa prepari carnea la temperaturi mai mici.

Expunerea la hidrocarburi policiclice aromate mareste riscul de cancer de colon, stomac, pancreas sau prostata. De asemenea, este si un factor de risc pentru astm.

Cum sa gatesti carnea la gratar

Pentru a reduce riscul formarii substantelor cancerigene, carnea trebuie gatita intr-un anume fel. Iata ce poti face:

Inainte de a pune pe gratar, gateste carnea la cuptor cateva minute. Astfel, vei reduce timpul pe care carnea il petrece pe gratar. Prin gatirea la cuptor, carnea elibereaza anumite substante care nu vor mai reactiona cu gratarul incins.

Marineaza carnea. Inainte de a frige carnea, ai grija sa o marinezi din abundenta. Marinata nu numai ca face ca mancarea sa aiba un gust mai bun, dar ajuta si la reducerea cantitatii de aminoacizi heterociclici.

Adauga broccoli. Consumul de alimente crucifere, precum broccoli, schimba modul in care organismul metabolizeaza anumite chimicale asociate cu carnea la gratar.

Evita carnea arsa. Carnea arsa favorizeaza numeroase probleme de sanatate. Incearca sa pregatesti carnea mai putin. De asemenea, cand consumi carne la gratar, indeparteaza partile arse.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari