Skip to article

Sick building syndrome: imbolnaviti de munca la birou

Sick building syndrome: imbolnaviti de munca la birou
Oboseala, iritabilitate, dificultati respiratorii, ameteli, greturi: de aceste simptome te plangi atat tu, cat si cativa colegi de birou? Si daca suferiti de "sick building syndrome"?

Cand biroul te imbolnaveste...

Sindromul cladirilor nesanatoase sau "sick building syndrome" a fost descris pentru prima data in anii `70. El afecteaza angajatii care lucreaza in birouri noi. De atunci, numeroase studii au demonstrat ca acest sindrom se poate manifesta si in spitale sau scoli.

Prima caracteristica a acestui sindrom este ca nu se manifesta la nivel individual, izolat, ci colectiv. El apare de obicei la persoanele care lucreaza in aceeasi cladire, in general cladiri inchise, prevazute cu sisteme de ventilatie.

Cea de-a doua caracteristica a acestui fenomen vine din simptomele sale variate, nespecifice si benigne: oboseala intensa, iritabilitate, greturi, ameteli, iritatie oculara, rinita, dificultati respiratorii, cresterea numarului de infectii respiratorii.

Sick building syndrome: imbolnaviti de munca la birou

Din ce cauza apare acest sindrom?

Au fost identificati mai multi factori de risc. Ei pot fi factori biologici (prezenta microorganismelor sau a mucegaiurilor), fizici (temperatura mai mare de 22oC, nivel inadecvat de umiditate) sau chimici (emanatii de formaldehida, ozon, ftalati, vapori produsi de imprimante).

O chestiune de sensibilitate

Nu toti angajatii din acelasi birou prezinta aceeasi sensibilitate, de aceea nu toti colegii tai vor dezvolta acest sindrom. Totusi, se constata ca femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii. Acesta este si cazul persoanelor stresate, anxioase sau care au o personalitate depresiva.

Putem preveni acest sindrom?

Da, il poti preveni, daca incerci eliminarea factorilor de risc. Ventileaza biroul, redu temperatura ambianta, pastreaza curatenia si evita mochetele sau orice material ce poate emite substante chimice. De asemenea, si grija sa respecti aceste reguli si in propria locuinta.

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai