Skip to article

Sinuzita pe intelesul tuturor

Sinuzita pe intelesul tuturor
Ai dureri in frunte, intre ochi sau te dor dintii? Iti simti fata grea, nasul e infundat? Acestea sunt simptomele clasice ale sinuzitei, o afectiune foarte incomoda si care nu se da dusa usor.

Sinusurile - spatii goale din cap, pe unde circula aerul

Sinusurile sunt spatii din cap captusite cu membrane mucoase, pe unde aerul circula liber. Ai 4 seturi de sinusuri nazale:

2 sinusuri frontale pe frunte, deasupra ochilor
2 sinusuri maxilare, cate unul in fiecare obraz
sinusurile etmoide - un stup de 18-22 cavitati in spatele nasului
sinusurile sfenoide - in spatele nasului si in creier.

Sinusurile sunt ca si amprentele: diferite de la o persoana la alta.

Ce este sinuzita?

Mucusul se misca prin membranele sinusurilor cu ajutorul cililor, cautand iesirea. Toate cavitatile sinusale au iesire la nas pentru a permite circulatia libera a aerului si mucusului. Infectiile sau alergiile determina inflamarea si inrosirea mucoaselor sinusale, lucru care se numeste sinuzita.

La inceput doar o raceala

Sinuzita incepe de obicei cu o raceala sau o alergie, care nu se opreste aici, deoarece acesti factori determina inflamarea sinusurilor.

Simptomele sinuzitei

Majoritatea oamenilor au nasul infundat si simt durere sau presiune in multiple locatii de pe fata sau la nivelul dintilor. In general se observa si secretii nazale galbene, verzi sau limpezi. Alte simptome pot include: oboseala, scaderea simtului mirosului si/sau gustului, dureri de gat, tuse, respiratie urat mirositoare, dureri de cap, dureri la aplecarea in fata, febra.

Sinuzita cronica

Inflamarea cavitatilor sinusale care dureaza mai mult de 3 luni se numeste sinuzita cronica. Ea afecteaza milioane de oameni si inca nu se cunoaste cauza sa exacta: anatomia capului, alergiile, polipii, deficientele imune, bacteriile sau bolile dentare pot fi cauze posibile ale sinuzitei cronice.

Tratarea sinuzitei alergice

Simptomele sinuzitei sunt ameliorate prin irigarea sinusurilor cu solutie salina. Antihistaminicele sunt de asemenea de ajutor, mai ales contra simptomelor precum stranutul sau secretiile nazale.

Cand sa mergi la doctor

In 80% din cazuri, mucusul galben sau verde inseamna infectie bacteriana. Chiar si in acest caz, sinuzita bacteriana se vindeca de la sine in aproximativ 7-14 zile - fara tratament cu antibiotice. Dar daca te simti din ce in ce mai rau, iar simptomele se agraveaza sau faci febra, e timpul sa mergi la doctor.

Complicatiile sinuzitei

Doar un os separa sinusurile de creier. Daca infectia trece din sinusuri in os, ea poate infecta membrana creierului - rezultand meningita - sau chiar creierul insusi. Ambele probleme ameninta viata. De asemenea, sinuzita se poate raspandi la orbita, ducand la orbire. Aceste complicatii sunt insa rare. Complicatiile mai usoare ale sinuzitei sunt astmul si pierderea mirosului sau gustului.

Prevenirea sinuzitei

Pentru a preveni sinuzita, poti incerca sa aplici masurile urmatoare:
Mentine umiditatea sinusurilor - fa-ti des irigatii cu solutie salina.
Evita aerul foarte uscat din interior.
Evita expunerea la agenti iritanti, cum ar fi fumul de tigara sau mirosurile puternice.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai