Skip to article

Sinuzita pe intelesul tuturor

Sinuzita pe intelesul tuturor
Ai dureri in frunte, intre ochi sau te dor dintii? Iti simti fata grea, nasul e infundat? Acestea sunt simptomele clasice ale sinuzitei, o afectiune foarte incomoda si care nu se da dusa usor.

Sinusurile - spatii goale din cap, pe unde circula aerul

Sinusurile sunt spatii din cap captusite cu membrane mucoase, pe unde aerul circula liber. Ai 4 seturi de sinusuri nazale:

2 sinusuri frontale pe frunte, deasupra ochilor
2 sinusuri maxilare, cate unul in fiecare obraz
sinusurile etmoide - un stup de 18-22 cavitati in spatele nasului
sinusurile sfenoide - in spatele nasului si in creier.

Sinusurile sunt ca si amprentele: diferite de la o persoana la alta.

Ce este sinuzita?

Mucusul se misca prin membranele sinusurilor cu ajutorul cililor, cautand iesirea. Toate cavitatile sinusale au iesire la nas pentru a permite circulatia libera a aerului si mucusului. Infectiile sau alergiile determina inflamarea si inrosirea mucoaselor sinusale, lucru care se numeste sinuzita.

La inceput doar o raceala

Sinuzita incepe de obicei cu o raceala sau o alergie, care nu se opreste aici, deoarece acesti factori determina inflamarea sinusurilor.

Simptomele sinuzitei

Majoritatea oamenilor au nasul infundat si simt durere sau presiune in multiple locatii de pe fata sau la nivelul dintilor. In general se observa si secretii nazale galbene, verzi sau limpezi. Alte simptome pot include: oboseala, scaderea simtului mirosului si/sau gustului, dureri de gat, tuse, respiratie urat mirositoare, dureri de cap, dureri la aplecarea in fata, febra.

Sinuzita cronica

Inflamarea cavitatilor sinusale care dureaza mai mult de 3 luni se numeste sinuzita cronica. Ea afecteaza milioane de oameni si inca nu se cunoaste cauza sa exacta: anatomia capului, alergiile, polipii, deficientele imune, bacteriile sau bolile dentare pot fi cauze posibile ale sinuzitei cronice.

Tratarea sinuzitei alergice

Simptomele sinuzitei sunt ameliorate prin irigarea sinusurilor cu solutie salina. Antihistaminicele sunt de asemenea de ajutor, mai ales contra simptomelor precum stranutul sau secretiile nazale.

Cand sa mergi la doctor

In 80% din cazuri, mucusul galben sau verde inseamna infectie bacteriana. Chiar si in acest caz, sinuzita bacteriana se vindeca de la sine in aproximativ 7-14 zile - fara tratament cu antibiotice. Dar daca te simti din ce in ce mai rau, iar simptomele se agraveaza sau faci febra, e timpul sa mergi la doctor.

Complicatiile sinuzitei

Doar un os separa sinusurile de creier. Daca infectia trece din sinusuri in os, ea poate infecta membrana creierului - rezultand meningita - sau chiar creierul insusi. Ambele probleme ameninta viata. De asemenea, sinuzita se poate raspandi la orbita, ducand la orbire. Aceste complicatii sunt insa rare. Complicatiile mai usoare ale sinuzitei sunt astmul si pierderea mirosului sau gustului.

Prevenirea sinuzitei

Pentru a preveni sinuzita, poti incerca sa aplici masurile urmatoare:
Mentine umiditatea sinusurilor - fa-ti des irigatii cu solutie salina.
Evita aerul foarte uscat din interior.
Evita expunerea la agenti iritanti, cum ar fi fumul de tigara sau mirosurile puternice.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există