Skip to article

Stephen Hawking - cand paralizia nu poate invinge spiritul

Stephen Hawking - cand paralizia nu poate invinge spiritul
Oameni de geniu au existat intotdeauna. Oameni care au sporit frumusetea acestei lumi, lasand in urma valori incontestabile pentru spiritul uman.

Insa nu putine dintre aceste genii au avut de infruntat si alt monstru in afara de mentalitatea umana: boala necrutatoare.

Unul dintre ei este Stephen Hawking, fizician englez, teoretician al originii universului si unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, imagine reprezentativa a Universitatii Cambridge.

La doar 20 de ani, in 1962, Stephen Hawking obtine titlul de Doctor in Fizica, in cadrul aceleiasi Universitati. Un an mai tarziu incepe cosmarul acestui tanar geniu. Muschii incep sa dea semne de slabiciune, iar in urma unui control medical i se pune diagnosticul de "scleroza laterala amiotrofica", o afectiune neuronala de degradare progresiva.

Insa vestea necrutatoare si faptul ca i se dadusera maxim 3 ani de trait nu il impiedica sa isi continue viata cu indarjire. In 1965 tanarul Stephen se casatoreste cu Jane Wilde, in urma casatoriei rezultand 3 copii.

Insa boala isi continua regresul iar corpul sau incepe incet-incet sa nu il mai asculte. Stephen devine complet imobilizat, in urma paraliziei puternice si isi pierde si vocea.

Singura sa modalitate de comunicare acum este un computer performant care moduleaza 15 cuvinte pe minut, sintetizate in urma impusurilor primite de la globii oculari si miscarile capului.

Insa mintea sa ramane treaza, iar el isi continua cercetarile stiintifice. Urmeaza o a doua casatorie, in anul 1995, cu Elaine Mason.

Extraordinara sa activitate stiintifica a adus informatii esentiale despre origininea si evolutia universului in expansiune, despre misterioasele gauri negre si regulile mecanicii cuantice.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există