Skip to article

Superbacterii rezistente la antibiotice - cat se poate de reale!

Superbacterii rezistente la antibiotice - cat se poate de reale!
Desi medicii avertizau de multa vreme populatia asupra pericolului banalizarii tratamentelor cu antibiotice, lucrul de care ne temeam cel mai tare s-a intamplat: au aparut superbacteriile, rezistente la antibiotice.

Numeroase cazuri de pacienti infectati cu aceste superbacterii au fost descoperite in Marea Britanie, ingrijorand comunitatea medicala care a constatat propagarea rapida si masiva a acestei tulpini, izolata pentru prima data in India anului 2008.

Deocamdata nimeni nu vrea sa se arunce in speculatii si sa imagineze un posibil scenariu catastrofic de pandemie bacteriana ce afecteaza plamanii si aparatul urinar, foarte rezistenta la antibioticele uzuale , insa oamenii de stiinta din lumea intreaga sunt in alerta.

Noua tulpina de superbacterii produce o enzima numita NDM-1, aceasta fiind de fapt responsabila de ineficacitatea antibioticelor (peniciline, cefalosporine si chiar carbapeneme, care erau folosite pana acum in tratamentul bacteriilor multirezistente).

Izolate pentru prima data la un pacient suedez operat intr-un spital indian in 2008 (de aici venind si numele enzimei - "New Delhi metalo-beta-lactamaza 1" - NDM-1), superbacteriile au fost identificate pana acum la 150 pacienti din India si Pakistan si la 37 pacienti din Marea Britanie. Pana acum nu s-a inregistrat niciun deces.

Doar 2 antibiotice pot lupta acestor superbacterii, insa exista cateva probleme si cu acestea. Primul, colistina, nu poate fi administrat decat intravenos, iar cel de-al doilea, tigeciclina, este ineficace contra infectiilor urinare. Marea problema este ca superbacteriile infecteaza in principal aparatul urinar.

Deocamdata, pacientii sunt tratati cu un cocteil de antibiotice suficient de eficace, dar oamenii de stiinta se intreaba pentru cata vreme?

Bacteria rezistenta a trecut deja in afara mediului spitalicesc in Pakistan, iar datorita oraselor suprapopulate, lipsei de igiena si abuzului de antibiotice se intrunesc conditiile ideale pentru crearea unei tulpini extrem de rezistente la tratament.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există