Skip to article

Superbacterii rezistente la antibiotice - cat se poate de reale!

Superbacterii rezistente la antibiotice - cat se poate de reale!
Desi medicii avertizau de multa vreme populatia asupra pericolului banalizarii tratamentelor cu antibiotice, lucrul de care ne temeam cel mai tare s-a intamplat: au aparut superbacteriile, rezistente la antibiotice.

Numeroase cazuri de pacienti infectati cu aceste superbacterii au fost descoperite in Marea Britanie, ingrijorand comunitatea medicala care a constatat propagarea rapida si masiva a acestei tulpini, izolata pentru prima data in India anului 2008.

Deocamdata nimeni nu vrea sa se arunce in speculatii si sa imagineze un posibil scenariu catastrofic de pandemie bacteriana ce afecteaza plamanii si aparatul urinar, foarte rezistenta la antibioticele uzuale , insa oamenii de stiinta din lumea intreaga sunt in alerta.

Noua tulpina de superbacterii produce o enzima numita NDM-1, aceasta fiind de fapt responsabila de ineficacitatea antibioticelor (peniciline, cefalosporine si chiar carbapeneme, care erau folosite pana acum in tratamentul bacteriilor multirezistente).

Izolate pentru prima data la un pacient suedez operat intr-un spital indian in 2008 (de aici venind si numele enzimei - "New Delhi metalo-beta-lactamaza 1" - NDM-1), superbacteriile au fost identificate pana acum la 150 pacienti din India si Pakistan si la 37 pacienti din Marea Britanie. Pana acum nu s-a inregistrat niciun deces.

Doar 2 antibiotice pot lupta acestor superbacterii, insa exista cateva probleme si cu acestea. Primul, colistina, nu poate fi administrat decat intravenos, iar cel de-al doilea, tigeciclina, este ineficace contra infectiilor urinare. Marea problema este ca superbacteriile infecteaza in principal aparatul urinar.

Deocamdata, pacientii sunt tratati cu un cocteil de antibiotice suficient de eficace, dar oamenii de stiinta se intreaba pentru cata vreme?

Bacteria rezistenta a trecut deja in afara mediului spitalicesc in Pakistan, iar datorita oraselor suprapopulate, lipsei de igiena si abuzului de antibiotice se intrunesc conditiile ideale pentru crearea unei tulpini extrem de rezistente la tratament.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un