Skip to article

Tehnicile chirurgicale minim invazive pe coloana castiga teren in fata celor clasice

Tehnicile chirurgicale minim invazive pe coloana castiga teren in fata celor clasice
Reuven Gepstein si Evgeniy Pevzner, doi medici neurochirurgi de origine israeliana, vin lunar in Romania pentru a instrui medicii romani sa opereze folosind tehnici chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrala. Cei doi opereaza alaturi de doctorul Danil Adam, la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr.Victor Babes" si ofera o alternativa la operatiile clasice de maxim 30 de minute si externare dupa o ora, cu riscuri de infectie aproape zero.

Riscurile la care se supune un pacient in momentul in care isi da acordul sa i se efectueze o operatie deschisa sunt mai mari, fata de una minim invaziva, de orice fel ar fi aceasta. Din pacate, pe langa posiblitatea nereusitei care exista in cazul oricarei operatii, multe spitale de la noi nu reusesc nici sa ofere garantia unei sterilizari corecte pre, intra si post-operatorii.

De aceea, daca oamenii au de ales intre o operatie clasica, deschisa si una minim invaziva, in care riscurile de infectie sunt aproape zero, o aleg pe cea din urma si preferabil in afara tarii.
Desigur, costurile sunt mai mari in acest caz si nu oricine isi permite o operatie si costurile implicite sederii in afara, astfel ca multi pierd din start dreptul de a alege. In acest context, initiativa celor doi medici neurochirurgi Reuven Gepstein si Evgeniy Pevzner de a instrui medicii romani in efectuarea a patru tipuri de interventii chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrala, reprezinta o alternativa avantajoasa pentru pacient.

"Durerea de spate este a doua durere dupa durerea de cap pentru are pacientii solicita consult medical. Ea afecteza toate categoriile sociale si profesionale, fiind o afectiune foarte raspandita, dar desi este atat de raspandita, tratamentul chirurgical al herniei de disc lombare a inceput in anul 1934", spune Conferentiar Universitar Danil Adam, Doctor in Stiinte Medicale, Medic Primar Neurochirurg, Sef sectie Neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon".

Exista patru tipuri de tehnici minim invazive pe coloana vertebrala pe care cei doi medici neurochirurgi Reuven Gepstein si Evgeniy Pevzner le efectueaza la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr.Victor Babes": Coblatia, Radiofrecventa, Vertebroplastia si stabilizarea dinamica a coloanei prin procediul Dynabolt. "Recuperarea post-operatorie, practic, nu este necesara. Durata unei interventii este cuprinsa intre 15 si 30 de minute, pacientul ramane pentru aproximativ o ora la spital dupa efectuarea operatiei, dupa care pleaca singur pe picioare, acasa" (Evgeniy Pevzner, Medic Specialist Neurochirurg in cadrul Sapir Medical Center, Israel)

Exista categorii de pacienti pentru care procedurile minim invazive pe coloana inseamna mai mult: "Pacientii care sufera de boli cronice ca cele de inima sau diabet, in mod special, au un mare avantaj in cazul operatiilor minim invazive. Acestia sunt mai predispusi infectiilor, iar la aceasta procedura chirurgicala, sansele de infectare sunt aproape 0. Asta pentru ca procedurile minim invazive sunt de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice, din acest punct de vedere. Dealtfel si anestezia generala intalnita in cazul operatiilor deschise prezinta un pericol pentru acesti pacienti, fata de cea locala, aproape inofensiva. (...)

Nu exista limite de varsta in cazul acestui tip de operatie. Am operat si copii si varstnici. Pana acum, se considera ca aceasta metoda nu este buna pentru oamenii in varsta, dar acum s-a dovedit contrariul. La inceputurile carierei mele faceam cam 20% minim invazive si 80% clasice. In timp, am ajuns la 50% si 50%, iar acum, 90% minim invazive si 10% clasice."" (Reuven Gepstein, Profesor Doctor Specialist in Chirurgie Ortopedica de Coloana in cadrul Sapir Medical Center, Israel)

Despre alte avantaje ale operatiilor minim invazive pe coloana vertebrala, Medicul specialist neurochirurg Ioana Hornea spune ca " nu exista risc de paralizie ca in cazul operatiilor clasice sau de tromboza, calea de abord este percutana (prin tegument), nu se fac incizii pe os, reinsertia sociala este rapida si starea de confort a pacientilor este sporita prin scaderea durerii post-operatorii: se obtine maximum de beneficii cu o rata minima de complicatii. Distrugerea tesuturilor este minima, evitand astfel complicatiile metodelor chirurgicale traditionale ca: failed back surgery syndrome, fibroza epidurala, atrofia musculara si nu in ultimul rand efectul cosmetic post-operator cu beneficiu asupra psihicului pacientului."

Nu toti pacientii pot beneficia de tehnicile minim invazive pe coloana vertebrala. Decizia operatiei se ia in urma efectuarii unui control neurochirurgical, la care pacientul trebuie sa se prezinte cu un RMN realizat in ultimele 12 luni, cel mult. Ca in cazul oricarei operatii, exista si riscul ca pacientul sa nu raspunda pozitiv tratamentului aplicat: in 20-30% dintre cazuri, operatia minim invaziva trebuie urmata de una clasica. Astfel ca o rata de succes de 70-80% dintre cazuri, presupune ca din 100 de pacienti, 20-30 vor avea nevoie de o a doua interventie chirurgicala, deschisa, care prezinta si ea o rata de succes de 80-90%.

Reuven Gepstein (Profesor Doctor Specialist in Chirurgie Ortopedica de Coloana in cadrul Sapir Medical Center din Israel) si Evgeniy Pevzner (Medic Specialist Neurochirurg in cadrul Sapir Medical Center din Israel) vin aproape lunar in tara noastra si opereaza la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr.Victor Babes" alaturi de Conferentiar Universitar Doctor in Stiinte Medicale, Medic Primar Neurochirurg Danil Adam (Sef sectie Neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon") si Dr.Ioana Hornea (Medic Specialist Neurochirurg), care s-a alaturat de curand echipei. Cele patru tehnici de operatie minim invaziva pe coloana vertebrala sunt:

Coblatia, care consta in punctia percutana sub control radiologic a discului herniat si vaporizarea unei parti din nucleul pulpos. Se reduce astfel presiunea in interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali. Tehnica este recomandata in tratamentul herniilor de disc.

Radiofrecventa presupune o denervare prin energie inalta (temperatura maxima a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inerveaza fiecare fateta a capsulei articulare. Tehnica este recomandata in tratamentul sindromului fatetelor articulare.

Vertebropastia presupune injectarea pe cale percutana in corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment). Este indicata in cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, benigne sau maligne, dar mai ales in fractura tasare osteoporotica a corpului vertebral.

Stabilizarea dinamica a coloanei prin procedeul Dynabolt consta in introducerea unor suruburi in pediculii celor doua vertebre deplasate anterior/posterior una fata de cealalta. Intre suruburile de aceeasi parte a vertebrei, se monteaza o placuta care creeaza o punte intre aceste suruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynabolt) ce tractioneaza vertebra deplasata si o realiniaza. Recomandata pacientilor cu spondilolistezis.

Pentru consultatii si programari, pacientii pot suna la Sys Medical Tratament : 021 255 12 45/46 sau 0754 044 648.

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu