Skip to article

Telefoanele mobile sunt cancerigene!

Telefoanele mobile sunt cancerigene!
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit in sfarsit un verdict in cazul presupusei nocivitati a telefoanelor mobile: utilizarea telefonului mobil are efect "posibil cancerigen".

OMS avertizeaza ca riscul de cancer cerebral (gliom) creste cu 40% in cazul persoanelor care vorbesc la telefonul mobil cel putin 30 minute pe zi.


Un grup international de experti a analizat marti, la Lyon, o serie de statistici si studii realizate de-a lungul vremii. Dupa o saptamana de dezbateri, Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului, ce face parte din OMS, a clasificat telefoanele mobile in categoria 2B, ceea ce inseamna ca sunt posibil cancerigene pentru oameni. Alte substante din aceeasi categorie includ pesticidul DDT si vaporii de benzina.

Anul trecut, rezultatele unui studiu de amploare nu a gasit nicio legatura clara intre telefonul mobil si cancer. Insa studiul a ridicat un semn de intrebare important deoarece a aratat o posibila legatura intre utilizarea excesiva a telefonului mobil si gliom, o tumora cerebrala rara, dar letala. Studiul a fost insa unul controversat, deoarece a fost realizat pe oameni care aveau deja cancer cerebral si care au fost intrebati cat de des foloseau telefonul mobil in urma cu 10 ani.

In alte 30 studii realizate in Europa, Noua Zeelanda si SUA, pacientii cu tumori cerebrale nu au raportat o folosire a telefoanelor mobile mai deasa decat a persoanelor neafectate.

Deoarece telefoanele mobile sunt atat de populare, expertilor le este imposibil sa compare utilizatorii de mobile cu persoanele care nu folosesc aceste aparate. Potrivit unui studiu de anul trecut, in lume exista 5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile, adica trei sferturi din populatia globala.

Obiceiurile oamenilor in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor mobile s-au schimbat dramatic de cand au inceput primele studii, cu ani in urma, iar rezultatele acestora e posibil sa nu mai fie de actualitate.

Deoarece multe tumori canceroase se dezvolta in decenii, expertii spun ca e imposibil ca telefoanele mobile sa nu aiba riscuri pentru sanatate pe termen lung. Studiile conduse pana acum nu au urmarit oamenii decat pe o perioada maxima de 10 ani.

Telefoanele mobile emit radiatii prin unde radio, o forma de energie similara cu undele FM si microundele. Insa radiatia produsa de mobile nu poate dauna direct ADN-ului si este o forma diferita de energie fata de razele X sau lumina ultravioleta. La nivele inalte, undele emise de telefoanele mobile pot incalzi tesuturile umane, dar nu indeajuns pentru a dauna celulelor.

Potrivit asociatiei Cancer Research UK, singurul pericol cu adevarat confirmat al telefoanelor mobile este cel de accident rutier.

De asemenea, nu se recomanda folosirea telefoanelor mobile de copiii sub 16 ani, deoarece creierele si sistemele lor nervoase sunt inca in dezvoltare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,