Skip to article

Telefoanele mobile sunt cancerigene!

Telefoanele mobile sunt cancerigene!
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit in sfarsit un verdict in cazul presupusei nocivitati a telefoanelor mobile: utilizarea telefonului mobil are efect "posibil cancerigen".

OMS avertizeaza ca riscul de cancer cerebral (gliom) creste cu 40% in cazul persoanelor care vorbesc la telefonul mobil cel putin 30 minute pe zi.


Un grup international de experti a analizat marti, la Lyon, o serie de statistici si studii realizate de-a lungul vremii. Dupa o saptamana de dezbateri, Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului, ce face parte din OMS, a clasificat telefoanele mobile in categoria 2B, ceea ce inseamna ca sunt posibil cancerigene pentru oameni. Alte substante din aceeasi categorie includ pesticidul DDT si vaporii de benzina.

Anul trecut, rezultatele unui studiu de amploare nu a gasit nicio legatura clara intre telefonul mobil si cancer. Insa studiul a ridicat un semn de intrebare important deoarece a aratat o posibila legatura intre utilizarea excesiva a telefonului mobil si gliom, o tumora cerebrala rara, dar letala. Studiul a fost insa unul controversat, deoarece a fost realizat pe oameni care aveau deja cancer cerebral si care au fost intrebati cat de des foloseau telefonul mobil in urma cu 10 ani.

In alte 30 studii realizate in Europa, Noua Zeelanda si SUA, pacientii cu tumori cerebrale nu au raportat o folosire a telefoanelor mobile mai deasa decat a persoanelor neafectate.

Deoarece telefoanele mobile sunt atat de populare, expertilor le este imposibil sa compare utilizatorii de mobile cu persoanele care nu folosesc aceste aparate. Potrivit unui studiu de anul trecut, in lume exista 5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile, adica trei sferturi din populatia globala.

Obiceiurile oamenilor in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor mobile s-au schimbat dramatic de cand au inceput primele studii, cu ani in urma, iar rezultatele acestora e posibil sa nu mai fie de actualitate.

Deoarece multe tumori canceroase se dezvolta in decenii, expertii spun ca e imposibil ca telefoanele mobile sa nu aiba riscuri pentru sanatate pe termen lung. Studiile conduse pana acum nu au urmarit oamenii decat pe o perioada maxima de 10 ani.

Telefoanele mobile emit radiatii prin unde radio, o forma de energie similara cu undele FM si microundele. Insa radiatia produsa de mobile nu poate dauna direct ADN-ului si este o forma diferita de energie fata de razele X sau lumina ultravioleta. La nivele inalte, undele emise de telefoanele mobile pot incalzi tesuturile umane, dar nu indeajuns pentru a dauna celulelor.

Potrivit asociatiei Cancer Research UK, singurul pericol cu adevarat confirmat al telefoanelor mobile este cel de accident rutier.

De asemenea, nu se recomanda folosirea telefoanelor mobile de copiii sub 16 ani, deoarece creierele si sistemele lor nervoase sunt inca in dezvoltare.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari