Skip to article

Terapie integrativa pentru persoanele diagnosticate cu cancer

Terapie integrativa pentru persoanele diagnosticate cu cancer
Patronatul Medicinei Integrative a demarat proiectul social european dedicat terapiei integrative, consilierii si reintegrarii sociale a persoanelor diagnosticate cu cancer, bugetul proiectului (valoare totala) fiind de 19.500.000 lei.

Inca din primul an de la infiintare, Patronatul Medicinei Integrative a urmarit in principal promovarea medicinei integrative si sustinerea persoanelor dezavantajate si a pacientilor oncologici.

In vederea sprijinirii pacientilor oncologici, Patronatul a demarat proiectul denumit "Retea multiregionala pentru terapie integrativa, consiliere si reintegrare sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer, ID 55178" care este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007 -2013, "Investeste in oameni!", Axa Prioritara 6 - "Promovarea incluziuniii sociale", Domeniul Major de Interventie - "Dezvoltarea economiei sociale", Cerere de propuneri de proiecte 84. "Pentru o viata mai buna".

Implementarea proiectului se va derula in parteneriat, pe o durata de 36 de luni, iunie 2010 - iunie 2013. Solicitantul proiectului este Patronatul Medicinei Integrative (P.M.I.), avandu-i ca parteneri Associazione Oncologica Senigalliese Valli Misa e Nevola din Italia si Asociatia de Terapii Integrative "Sfantul Nectarie" din Romania.

La evenimentul de lansare al proiectului au participat: Mihai Seitan, Ministrul Muncii al Familiei si al Protectiei Sociale, dr. Razvan Chivu, consilier al Ministrului Sanatatii, reprezentanti ai Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Vasile Turcu, presedinte CONPIROM (Confederatia Patronala din Industria Romaniei).

Printre invitatii la lansare s-au aflat si Bogdan Hossu - presedinte CNS "Cartel ALFA", actorul George Mihaita, prof. dr. Luiza Spiru - presedinte Fundatia Ana Aslan International.

Ministrul Seitan a declarat in cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia lansarii acestui proiect ca desi au fost multe aplicatii pe programe de finantare europeana pe axa care vizeaza resursele umane, numai jumatate din acestea au trecut de evaluare.

"In ultimele luni a crescut numarul proiectelor aprobate si a contractelor semnate, ca urmare a eliminarii unor practici care ingreunau implementarea. In 2007 nu s-au absorbit fonduri europene, in 2008 au inceput sa se miste lucrurile si abia din 2009 au inceput sa se absoarba fonduri, dar mult prea putin comparativ cu posibilitatile. Pana acum s-au cheltuit 10% din fondurile europene destinate proiectelor, iar pana la finele anului estimam ca se va ajunge la o rata de 20%".

Dr. Razvan Chivu, consilier al Ministrului Sanatatii a precizat ca integrarea cu succes a pacientilor se face peste tot in lume prin intermediul autoritatilor neguvernamentale. "Acest proiect pentru persoanele bolnave de cancer rezolva problema colaborarii dintre autoritati, persoane cu expertiza si autoritati neguvernamentale.

Noi putem asigura terapia, iar ONG-urile pot atrage fonduri pentru a continua integrarea bolnavilor. Este esential ca un bolnav sa fie operat la timp si sa primeasca medicamentele cele mai bune, dar problema care se ridica dupa aceaste etape este legata de lipsa reintegrarii profesionale a acestuia.

In Romania nu avem o structura bine pusa la punct pentru voluntariat, solutia fiind ONG-urile specializate pe persoanele cu dizabilitati si bolnavi cronici care pot accesa fonduri europene pentru a construi centre de asistenta".

In cadrul evenimentului au fost prezenti si parteneri din tara si strainatate care au impartasit din experienta implementarii unor proiecte similare: Tito Menichetti - presedinte Associazione Oncologica Senigalliese Valli Nevola Messa din Italia si dr. Silvia Ilie, medic oncolog si presedinte al Asociatiei Sf. Nectarie. Patronatul Medicinei Integrative a fost reprezentat de catre Liviu Mandler, presedinte si Sergiu Stan, vicepresedinte.

Obiectivele proiectului sunt: crearea unei retele de centre cu acoperire multiregionala pentru consolidarea capacitatii competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer, sensibilizarea societatii civile referitor la problematica reintegrarii sociale a persoanelor diagnosticate cu cancer, informarea societatii civile asupra prevenirii cancerului si promovarea stilului de viata sanatos prin campanii de constientizare si consilierea/terapia oferita persoanelor diagnosticate cu cancer in cadrul centrelor regionale nou formate.

Se urmareste de asemenea si identificarea celor mai bune practici existente la nivel european si sprijinirea initiativelor transnationale si a parteneriatelor la nivel european in vederea ralierii retelei multiregionale de centre la retelele europene de profil pentru dezvoltarea resurselor umane si crearea unei piete inclusive de munca. Acest parteneriat se va concretiza in 12 vizite de lucru si seminarii realizate intre parteneri.

Echipa de proiect va infiinta 3 Centre de consiliere si terapie integrativa in urmatoarele regiuni: Bucuresti-Ilfov (Centru la Bucuresti), Nord-Est (Centru la Iasi), Nord-Vest (Centru la Cluj), unde se vor desfasura sesiuni de tutoriat, consiliere individuala pentru persoanele din grupul tinta, activitati de asistenta psihosociala, activitati de terapie ocupationala si se vor imbunatati serviciile comunitare care stimuleaza implicarea in viata comunitatii persoanelor diagnosticate cu cancer.

Pentru responsabilizarea si constientizarea societatii civile cu privire la efectele sociale ale cancerului se vor desfasura campanii de informare si constientizare pe beneficiile pe care le pot oferi centrele regionale, cu un target estimate de 1500 persoane informate.

Programul mai urmareste dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor comunitare care stimuleaza implicarea in viata comunitatii a persoanelor diagnosticate cu cancer, respective a 300 de persoane implicate in programul de reintegrare social si alte 300 de persoane vor fi consiliate in vederea mentinerii locului de munca sau a identificarii unui loc de munca.

Pentru a intelege mai bine problematica persoanelor diagnosticate cu cancer si provocarile cu care se confrunta acestia, se va realiza un studiu privind situatia persoanelor cu cancer din punct de vedere economic, social si juridic la momentul inceperii proiectului si un schimb de bune practici cu partenerul strain pentru a indentifica cele mai bune metode de reintegrare socio-profesionala a acestor persoane, iar pentru familiile persoanelor diagnosticate cu cancer se vor desfasura sesiuni de incurajare a persoanelor apropiate grupului tinta spre a facilita posibilitatile de reintegrare sociala a persoanelor din grupul tinta. Studiul va avea o acoperire la nivelul celor 3 regiuni de dezvoltare, iar in paralel se va derula o campanie de promovare a unui stil de viata sanatos si de prevenire a riscului de imbolnavire.

Grupul tinta al proiectului este format din 500 de persoane diagnosticate cu cancer si este structurat astfel: 200 persoane pentru regiunea Bucuresti -Ilfov, 200 de persoane pentru regiunea Centru, respectiv 100 de persoane pentru regiunea Sud -Est. Structura grupului tinta pe tipuri de cancer este: 50% cancer mamar (250 de persoane), 40% cancer de col uterin (200 de persoane), 10% cancer testicular (50 de persoane). Din cele 500 de persoane diagnosticate cu cancer 450 sunt femei si 50 sunt barbati.

Grupul secundar al proiectului, un alt grup vulnerabil, este format din 1.000 de persoane - apartinatori pentru cei 500 de bolnavi cu cancer, structurat pe: 400 persoane din regiunea Bucuresti -Ilfov, 400 de persoane din regiunea Nord Vest, respectiv 200 de persoane din regiunea Nord - Est.

La finalul proiectului, Patronatul Medicinei Integrative va infiinta 3 centre de consiliere si reintegrare social, va sprijini 500 de persoane cu cancer beneficiare a sesiunilor de consiliere individuala, consiliere psihosociala, sesiuni de terapie integrativa, consiliere profesionala in vederea reintegrarii pe piata muncii, va pune bazele unui schimb de bune practici din domeniul integrarii socio-profesionale a persoanelor din grupul tinta si va efectura studii si cercetari elaborate cu privire la economia sociala, intreprinderile din economia sociala si vizibilitatea acestora in mediul social.

Patronatul Medicinei Integrative (P.M.I.) considera ca termenul de sanatate reprezinta mai mult decat absenta bolii si depune toate eforturile pentru a fi locul de intalnire pentru medicii, educatorii si cercetatorii care impartasesc aceasta credinta, astfel incat, in primul an de la infiintare, Patronatul numara 147 de membri si are reprezentanti in 28 de Case Judetene de Asigurari de Sanatate.

Misiunea Patronatului este de a promova dezvoltarea, adoptarea si implementarea medicinei integrative in practica medicala din Romania.

"Medicina integrativa combina medicina conventionala (alopata) cu tratamentele alternative sau complementare (acupunctura, masaj, biofeedback, yoga, tehnici de reducere a stresului etc). Scopul medicinei integrative este de a aborda individul ca intreg si de a trata persoana, nu doar boala" a declarat Liviu Mandler, presedinte Patronat Medicina Integrativa.

Articole recomandate

Cum sa te bucuri de un somn odihnitor Cum sa te bucuri de un somn odihnitor
Un somn bun in timpul noptii este la fel de important ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa. Studiile au aratat ca o calitate slaba a somnului are efecte negative imediate asupra hormonilor si functiilor cerebrale. Mai mult decat atat, poate fi cauza cresterii in greutate si a
Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un