Skip to article

Testari medicale gratuite pentru persoanele varstnice

Testari medicale gratuite pentru persoanele varstnice
Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice se sarbatoreste anual la nivel mondial pe data de 1 octombrie.

Cu aceasta ocazie, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", cu sprijinul companiei Zentiva, organizeaza un eveniment dedicat persoanelor varstnice, oferindu-le acestora testari medicale gratuite pentru: depistarea osteoporozei, determinarea glicemiei, a tensiunii arteriale si a colesterolului.

Evenimentul promoveaza necesitatea analizelor medicale periodice din timp, ca metoda demonstrata de preventie a diverselor afectiuni cronice precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, osteoporoza.

Testarile se vor realiza sambata, 1 octombrie, in intervalul orar 09.00-18.00, la Sediul Otopeni al Institutului.

Deoarece numarul de locuri este limitat, persoanele care doresc sa participe trebuie sa sune in perioada 26-30 septembrie la numarul 0736.077.077 pentru a se programa.

Participarea fiecarei persoane va fi posibila numai pe baza programarii telefonice anterioare. Rezultatele testelor si recomandarile medicale vor fi comunicate atat in cadrul evenimentului, cat si printr-o evaluare scrisa detaliata si trimisa ulterior participantilor prin posta.

Persoanele cu risc vor fi directionate catre medici specialisti. Transportul catre si de la locatie este asigurat de catre organizatori cu ajutorul autocarelor care vor pleca din Piata Charles de Gaulle, sambata, 1 octombrie, incepand cu ora 08.30. Ora si locul imbarcarii vor fi comunicate fiecarui participant in momentul realizarii programarii telefonice.

"Este o certitudine faptul ca influenta procesului de imbatranire asupra starii de sanatate si a calitatii vietii depaseste cu mult efectele oricarei afectiuni cunoscute, din aceasta perspectiva varsta in sine putand fi considerata drept principalul factor de risc pentru marea majoritate a bolilor cronice.

Ma refer la boli cardiovasculare, renale, diabet zaharat, osteoporoza. tinand cont de faptul ca varsta nu este un element modificabil, avem responsabilitatea foarte importanta de a preveni si amana aparitia acestor afectiuni si a complicatiilor lor prin derularea de programe practice de educatie si preventie pentru pacienti", a declarat Directorul Medical al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", Conf. Dr. Gabriel Prada.

"Posibilitatea de a modifica viteza de imbatranire la oameni ar avea efecte mult mai bune decat eradicarea neoplaziilor, a afectiunilor cardiovasculare si a diabetului zaharat luate impreuna. Influentarea procesului de imbatranire, considerat ca o reducere progresiva a rezervelor functionale, initiata la noi de catre doamna profesor Ana Aslan, o continuam si astazi in cadrul Institutului cu ajutorul Gerovital H3®.

Prin tratamentele pe care le utilizam, putem modula mecanismele implicate in fenomenele de imbatranire la nivel celular si molecular, influentand totodata mecanisme frecvent implicate in bolile cronice degenerative adesea intalnite la varstnici", a subliniat domnul Conf. Dr. Prada.

In Romania, ponderea persoanelor cu varste peste 60 de ani se va dubla in urmatorii 40 de ani, ajungand sa reprezinte 40% din populatia tarii. Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana in anul 2050, numarul persoanelor din aceasta categorie de populatie va ajunge la 2 miliarde, la nivel global. Ultimele rapoarte OMS arata ca in prezent sunt 605 milioane de persoane cu varste peste 60 de ani, reprezentand peste 10% din populatia globului.

"Peste 50% din pacientii care vin zilnic in cabinetul medicului de familie sunt varstnici. Nu este de mirare acest lucru, deoarece odata cu inaintarea in varsta capacitatile functionale ale organismului se reduc si devenim vulnerabili in a dezvolta afectiuni cronice de multe ori cu implicatii severe, necesitand interventii terapeutice complexe.

De aceea trebuie sa existe o colaborare permanenta intre medicii de familie si medicii de alte specialitati, precum si intre comunitatea medicala si companiile farmaceutice, pentru a oferi permanent pacientilor varstnici solutiile terapeutice adecvate si pentru a raspunde cat mai prompt nevoilor lor de sanatate.

Problema varstnicului, insa, nu este numai problema zonei medicale, ci si a intregii societati care are datoria morala de a proteja acest segment din ce in ce mai numeros al populatiei.

In acest sens, salutam initiativa companiei Zentiva de a derula astfel de programe destinate prioritar acestei categorii de pacienti", a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

"Programele de educatie pentru pacienti, realizate in parteneriat cu comunitatea medicala au devenit o prioritate pentru Zentiva si astfel si o traditie pentru noi. Transformarea comportamentului pasiv al pacientilor romani intr-unul activ, de preventie, este o actiune ce necesita timp si eforturi sustinute.

De aceea venim mai aproape de comunitatea medicala pentru ca impreuna, prin parteneriate active si pe termen lung, sa gasim programele perfect adaptate nevoilor pacientilor romani. Totodata, prin intermediul portofoliului Zentiva reusim sa crestem accesul pacientilor la produse sigure si de calitate, unele dintre ele cu o istorie indelungata pe piata romaneasca, precum Gerovital H3®1, un brand romanesc de traditie", a punctat Dr. Sorin Iancu, Marketing Manager Zentiva, o companie Sanofi.

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru