Skip to article

Tinerii - din ce in ce mai afectati de bolile inflamatorii intestinale

Tinerii - din ce in ce mai afectati de bolile inflamatorii intestinale
Desi bolile inflamatorii intestinale (BII) pot aparea indiferent de varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.

In ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut in randul tinerilor, inclusiv la copii si adolescenti.

Predispozitia genetica este doar una dintre cauzele aparitiei bolilor. Cei mai importanti factori declansatori sunt legati de mediu si de stilul de viata.

Factori precum fumatul, antibioticele in exces, alimentatia sau stresul afecteaza flora intestinala intr-un mod de cele mai multe ori ireversibil.

"Sunt tanara si este normal sa ma pot bucura de viata, insa suferinta fizica, controalele repetate in lipsa unui diagnostic clar si faptul ca eram legata foarte mult de casa m-au determinat sa renunt la tot ceea ce tinea de viata mea sociala. In momentul in care am fost diagnosticata cu BII, viata mea s-a schimbat radical.

Cu ajutorul unor medici extraordinari si a unui tratament adecvat, am reusit sa tin boala sub control si incet, incet, sa-mi reiau viata pe care o aveam inainte. Este foarte important sa inveti sa traiesti cu boala si sa te lupti pentru o viata normala.

Ii sfatuiesc pe toti cei bolnavi sa cunoasca si alte persoane cu aceeasi afectiune si sa se inscrie intr-o asociatie de pacienti, pentru ca pot invata foarte mult din experienta altora si pot sa treaca mult mai usor peste provocarile bolii atunci cand si alti pacienti le sunt alaturi"
, explica Maria, 25 de ani, pacient cu boala Crohn, membru al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

"In cazul bolilor intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, una dintre problemele majore este legata de diagnosticare. In foarte multe situatii, pacientii trec prin mai multe examinari inainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece cateva luni sau chiar ani, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal.

Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat stabilit de comun acord cu medicul curant, pacientii cu BII pot avea o viata normala. in plus, acestia nu vor avea nevoie de spitalizari frecvente, ceea ce va reduce din costurile suportate de sistemul de sanatate"
, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu - Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. Aproximativ 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare la 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in 5-10 ani. in cazul a 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia unor altor afectiuni, precum cele ale ochilor, articulatiilor sau pielii.

Bolile inflamatorii intestinale sunt tulburari gastro-intestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree (care poate sa dureze saptamani sau chiar luni intregi), incontinenta, pierdere in greutate, oboseala.

BII au impact asupra vietii personale a pacientilor, dar se resfrang atat asupra asupra vietii lor profesionale si a capacitatii de a munci, cat si asupra relatiilor sociale. in final, pacientul devine o povara pentru sistemul de sanatate si intreaga societate. La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an.

In Romania sunt aproximativ 5000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care 1000 sunt inregistrati in Registrele Nationale. in acest moment, este estimat ca 2.5 - 3 milioane de persoane sufera de BII la nivelul intregii Europe.

Pentru a atrage atentia publicului larg, a autoritatilor si a factorilor de decizie asupra incidentei si gravitatii BII, Federatia Europeana a Asociatiilor de Pacienti cu Boala Crohn si Colita Ulcerativa si Organizatia Europeana de boala Crohn si Colita Ulcerativa au initiat campania de sensibilizare a opiniei publice "Join the fight against IBD" (Fiti alaturi de noi in lupta impotriva BII).

Scopul acestei campanii, aflata la a doua editie, este acela de a imbunatati intelegerea generala in ceea ce priveste impactul fizic si socio-economic al bolii si imbunatatirea accelarata a standardelor de ingrijire a pacientilor cu BII in randul institutiilor din sanatate, furnizorilor de servicii medicale si autoritatilor. Anul acesta, campania a avut loc intre 13-14 februarie la Viena, cu ocazia celui de-al 8-lea congres al ECCO.

Articole recomandate

Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul West Nile. Medicul Virgil Musta a explicat simptomele Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul West Nile. Medicul Virgil Musta a explicat simptomele
Autoritatile au anuntat clar ca in Capitala exista tantari purtatori ai virusului West Nile. Pentru ca foarte multe persoane sunt deja in panica, medicul Virgil Musta, seful sectiei de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, a explicat care sunt simptomele ce pot aparea in urma infectiei cu
Ce nu stiai despre stomatologie si merita sa stii Ce nu stiai despre stomatologie si merita sa stii
Medicii stomatologi practica una dintre cele mai vechi specializari medicale din lume. In Italia este expus un dinte care a fost curatat partial cu un instrument de silex, ce dateaza de peste 14.000 de ani si care este considerat ca fiind cea mai veche lucrare stomatologica cunoscuta, in timp ce
Medicul Virgil Musta, avertisment. Ce trebuie sa faci imediat daca esti muscat de o capusa Medicul Virgil Musta, avertisment. Ce trebuie sa faci imediat daca esti muscat de o capusa
Medicul Virgul Musta atrage atentia ca in ultimele saptamani au ajuns la spital foarte multe persoane muscate de capuse. Seful sectiei de Boli Infectioase din Timisoara avertizeaza ca acestea sunt foarte periculoase si a explicat ce trebuie sa faci imediat ce ai fost muscat de o capusa. 
8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten 8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten
Cu toate că doar 1% din populaţia globului suferă de boala celiacă, se pare că aproape 30% dintre oameni încearcă să evite glutenul. Dacă la început erau disponibile puţine alimente şi produse fără gluten, şi mai puţine
Spirulina, ajutorul perfect pentru intarirea imunitatii Spirulina, ajutorul perfect pentru intarirea imunitatii
In ce forma poate fi gasita spirulina? Sanatatea este unul dintre cele mai importante aspecte din viata unui om, motiv pentru care trebuie avut tot timpul in vedere. Din fericire, in ultima perioada, oamenii sunt tot mai preocupati de acest aspect, incercand sa aiba o viata activa si sa consume