Skip to article

Tinerii - din ce in ce mai afectati de bolile inflamatorii intestinale

Tinerii - din ce in ce mai afectati de bolile inflamatorii intestinale
Desi bolile inflamatorii intestinale (BII) pot aparea indiferent de varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.

In ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut in randul tinerilor, inclusiv la copii si adolescenti.

Predispozitia genetica este doar una dintre cauzele aparitiei bolilor. Cei mai importanti factori declansatori sunt legati de mediu si de stilul de viata.

Factori precum fumatul, antibioticele in exces, alimentatia sau stresul afecteaza flora intestinala intr-un mod de cele mai multe ori ireversibil.

"Sunt tanara si este normal sa ma pot bucura de viata, insa suferinta fizica, controalele repetate in lipsa unui diagnostic clar si faptul ca eram legata foarte mult de casa m-au determinat sa renunt la tot ceea ce tinea de viata mea sociala. In momentul in care am fost diagnosticata cu BII, viata mea s-a schimbat radical.

Cu ajutorul unor medici extraordinari si a unui tratament adecvat, am reusit sa tin boala sub control si incet, incet, sa-mi reiau viata pe care o aveam inainte. Este foarte important sa inveti sa traiesti cu boala si sa te lupti pentru o viata normala.

Ii sfatuiesc pe toti cei bolnavi sa cunoasca si alte persoane cu aceeasi afectiune si sa se inscrie intr-o asociatie de pacienti, pentru ca pot invata foarte mult din experienta altora si pot sa treaca mult mai usor peste provocarile bolii atunci cand si alti pacienti le sunt alaturi"
, explica Maria, 25 de ani, pacient cu boala Crohn, membru al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

"In cazul bolilor intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, una dintre problemele majore este legata de diagnosticare. In foarte multe situatii, pacientii trec prin mai multe examinari inainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece cateva luni sau chiar ani, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal.

Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat stabilit de comun acord cu medicul curant, pacientii cu BII pot avea o viata normala. in plus, acestia nu vor avea nevoie de spitalizari frecvente, ceea ce va reduce din costurile suportate de sistemul de sanatate"
, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu - Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. Aproximativ 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare la 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in 5-10 ani. in cazul a 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia unor altor afectiuni, precum cele ale ochilor, articulatiilor sau pielii.

Bolile inflamatorii intestinale sunt tulburari gastro-intestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree (care poate sa dureze saptamani sau chiar luni intregi), incontinenta, pierdere in greutate, oboseala.

BII au impact asupra vietii personale a pacientilor, dar se resfrang atat asupra asupra vietii lor profesionale si a capacitatii de a munci, cat si asupra relatiilor sociale. in final, pacientul devine o povara pentru sistemul de sanatate si intreaga societate. La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an.

In Romania sunt aproximativ 5000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care 1000 sunt inregistrati in Registrele Nationale. in acest moment, este estimat ca 2.5 - 3 milioane de persoane sufera de BII la nivelul intregii Europe.

Pentru a atrage atentia publicului larg, a autoritatilor si a factorilor de decizie asupra incidentei si gravitatii BII, Federatia Europeana a Asociatiilor de Pacienti cu Boala Crohn si Colita Ulcerativa si Organizatia Europeana de boala Crohn si Colita Ulcerativa au initiat campania de sensibilizare a opiniei publice "Join the fight against IBD" (Fiti alaturi de noi in lupta impotriva BII).

Scopul acestei campanii, aflata la a doua editie, este acela de a imbunatati intelegerea generala in ceea ce priveste impactul fizic si socio-economic al bolii si imbunatatirea accelarata a standardelor de ingrijire a pacientilor cu BII in randul institutiilor din sanatate, furnizorilor de servicii medicale si autoritatilor. Anul acesta, campania a avut loc intre 13-14 februarie la Viena, cu ocazia celui de-al 8-lea congres al ECCO.

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum